keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Maarit Eronen: Kutsuna kuuliaisuus - Tavallisen naisen epätavallinen elämä


Maarit Erosen elämä on ollut värikäs seikkailu neljällä eri mantereella mitä erilaisimmissa tehtävissä, joihin Jumala on hänet kutsunut ja johdattanut. Hän on työskennellyt muun muassa tiedottajana ja toimittajana, opiskellut kiinan kieltä Kiinassa ja ystävystynyt paikallisten kanssa, auttanut New Yorkin katujen kulkijoita ja eteläafrikkalaisia ihmiskaupan uhreja. Suomessakin Eronen on toiminut erilaisissa tehtävissä muun muassa kristittyjen yhteisen evankelioimistyön merkeissä. 

Kutsuna kuuliaisuus on rohkaisevaa ja virkistävää luettavaa kirjoittajan avoimen kerronnan ansiosta. Hän avaa rehellisesti omaa rikkinäisyyttään, haavojaan ja pettymyksiään. Joskus Jumala tuntui johdattavan niin selvästi, ja sitten tie nousikin pystyyn tai tapahtui pahoja asioita - miksi? Erosesta tuntui kuin Jumala haluaisi kyllä käyttää häntä valtakuntansa työssä, mutta jättäisi hänet muuten oman onnensa nojaan. Jumala ei tuntunut olevan hyvä eikä pitävän huolta hylkäämisen haavoja kantavasta lapsestaan. 

Elämässä ei tuntunut muutenkaan olevan mitään logiikkaa, kun uusia vaiheita alkoi ja loppui, ja Eronen oli mukana niin monessa; hän tuntui vain hyppivän asiasta ja paikasta toiseen. 

Upeasti kirjasta käy kuitenkin ilmi, että lopulta irrallisen tuntuisista paloista muodostui hieno kokonaisuus, ja jopa käsittämättömiltä tuntuneet vaikeat kokemukset olivat myöhemmin merkityksellisiä. Esimerkiksi Irlannissa koettu seksuaalinen ahdistelu ja Kiinassa koettu rasismi auttoivat myöhemmin Maarit Erosta kohtaamaan näitä asioita kokeneita ihmisiä. 

On myös lohdullista lukea siitä, että joku muukin on saattanut erehtyä pitämään johdatuksena jotain, mikä ei sitä sitten ollutkaan. Yleensä tällaisista erehdyksistä ja Jumalan äänen väärin kuulemisista ei puhuta, joten saattaa tulla tunne, että kaikilla muilla nämä asiat menevät aina putkeen. 

Erityisen ihanaa luettavaa oli minusta se, miten Maarit Eronen sai lopulta ymmärtää, että häntä oli haavoittanut hänen oma rikkinäisyytensä, ei Jumala. Jumala ei halunnutkaan hänelle pahaa, vaan hyvää. 

Herra, annan näille miehille anteeksi. Sinullekin. Ja itselleni. 
  Itkin ääneen. 
  Mutta mistä siinä oikein oli kysymys? 
  Tuntui kuin valot olisivat syttyneet. 
  Sinun oma rikkinäisyytesi vei sinut Irlantiin, en minä. Rakkauden ja huomionnälkäisenä tulkitsit johdatukseni väärin. 
  Et siis olisikaan lähettänyt minua surman suuhun? 
  Itkin hieman lisää. Sitten nauroin helpotuksesta. Sinä et olekaan sellainen, joka lähettää pieniään uhriksi. 

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä löytää ja tajuta rakastavan Isämme hyvyyttä!  

Lämmin kiitos kirjailijalle siitä, että jaoit elämääsi meille lukijoille niin avoimesti. Tällainen lukuelämys hoiti ja paransi minuakin, itseni monella tavalla kolhinutta. Kutsuna kuuliaisuus on antoisaa luettavaa myös jokaiselle johdatusta ja kutsumusta pohtivalle lukijalle sekä lähetystyöstä kiinnostuneille.  

Aikamedia Oy 2021 
395 sivua 

Kirjasta muualla: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti