lauantai 4. heinäkuuta 2020

Salme Blomster: Palasista koottu Jumalan kuvaksi

Arvostelukappale kustantajalta 

Olen lukenut joskus kauan ennen blogiaikaa terapeutti Salme Blomsterin kirjoja, mutta monia niistä on kyllä vielä lukemattakin. Tämä hänen uusi teoksensa on ilmestynyt aivan äskettäin ja onkin melkein 500-sivuinen järkäle. Tiiliskivikirjoja pelkäävänä ihmisenä minä hiukan pelästyin tuota paksuutta, mutta olen  nyt lukenut kirjaa vähän kerrallaan melkein viikon ajan.

Palasista koottu Jumalan kuvaksi sisältääkin niin paljon ja niin syvällisiä ajatuksia niin monista eri aiheista, että hyvä onkin välillä pitää taukoa ja sisäistää lukemaansa. Teos myös nostaa pintaan hyvin monenlaisia tunteita; joskus taukoa täytyi pitää, jos pintaan nousi vaikkapa surematonta surua.

Kirjan alkupuolella ja hiukan myöhemminkin Salme Blomster kertoo myös omasta elämästään. Vaikka hän sanoo heti aluksi, etteivät nämä ole varsinaiset muistelmat, laitoin kuitenkin sellaisenkin tunnisteen tähän postaukseen, koska myös elämäkerrallista ainesta kirjassa on.

Blomsterilla on ollut hyvin vaikea lapsuus ja nuoruus. Tällaisista taustoista Jumala kuitenkin nostaa ihmisiä: hoitaa ja eheyttää heitä sen verran, että he sitten voivat jakaa saamaansa muille ja olla auttamassa toisia rikkinäisiä näiden toipumisprosesseissa. Tällainen palasista Jumalan kuvaksi koottu ja terapeutiksi johdatettu ihminen on myös Salme Blomster. Kuten kirjan takakannessa todetaan:

Teos todistaa siitä, miten moneen kertaan särkynytkin voi Jeesukseen juurtuessaan alkaa kasvaa sellaiseksi ihmiseksi, joksi Jumala hänet tarkoitti.

Oli kiinnostavaa lukea Blomsterin omasta elämästä, koska en ollut aikaisemmin tiennyt mitään hänen kokemuksistaan. Oman tarinansa lisäksi hän jakaa myös paljon ajatuksia erilaisista tunne-elämään, kärsimykseen ja sisäiseen paranemiseen liittyvistä asioista. Näihin liittyen kirjassa on muun muassa sellaisia otsikoita kuin Usko ja mielenterveys, Masennus ja usko, Pimeässä yössä, Hyvä paha kuolema, Surun monet kerrokset, Heikkona vahva, Seurakunta voi sairastuttaa, Mitä hyvää hylätyksi tulemisessa on?, Huijarista hyväksytyksi, Hylätystä rakastetuksi ja Komerosta isän luo.

Itseäni kiinnostivat erityisesti esimerkiksi ajatukset siitä, miten tunteisiin voi vaikuttaa, kun muuttaa ajatuksiaan. Sehän on ihan tosi, ja jotain siitä olen nähnyt omalla kohdallanikin. Ensinhän on ajatus, ja vasta sitä seuraa tunne. Blomster viittaa myös joihinkin aivotutkijoihin, jotka ovat puhuneet tästä. Hän on itse harjoitellut ajatusten vaihtamista ja kertoo:

Aluksi uuden ajatusuran muodostaminen oli yhtä hankalaa kuin hiihtäminen umpihangessa, mutta kun aloin huomata, että voin todella vaikuttaa ainakin jonkin verran siihen, miten voin ja mitä tunnen, jatkoin harjoittelua. Harjoitin tietoista "aivopesua". Aivotutkijoiden mukaan meidän tarvitsee toistaa vain kolmisen viikkoa tai seitsemänkymmentä kertaa jotakin, kun se muuttuu mielessämme vaikuttavaksi. 

Eikä Blomster tietenkään tarkoita, että meidän pitäisi psyykata itsemme uskomaan jotain valheellista. Kysymys ei ole mistään keinotekoisesta ylipositiivisten ajatusten hokemisesta, vaan jos ja kun meillä on vääristynyttä negatiivista ajattelua, sitä voi yrittää korjata terveemmillä ajatuksilla.

Kaiken tämän ohella kirja sisältää kuitenkin ajatuksia paljosta muustakin kristillisyyteen, jumalasuhteeseen, uskonelämään ja seurakuntiin liittyvästä.

Blomster varoittaa muun muassa monista eksytyksistä ja harhaopeista. Niiden vaarallisuus piilee siinä, että ne tulevat valkeuden enkeliksi pukeutuneena, ei sarvet päässä ja kello kaulassa, mitä moni ei tunnu tajuavan, Blomster toteaa. Siksipä juuri valitutkin voivat eksyä, kuten jo Raamatussa sanotaan.

Moni luulee, että harhaoppeja opettavat pastorit ja puhujat ovat jo käytökseltään epäilyttäviä tai että heidät erottaisi oikeista opettajista jo ulkonäön perusteella. Kuitenkin melko usein eksyttäjät ovat hyvin karismaattisia, mukavia ja taitavia puhujia. He käyttävät mennen tullen raamatunjakeita, mutta vääristävät niiden sisällön tukemaan omia ajatuksiaan. 

Kaiken tämän ohella Salme Blomster käsittelee kuitenkin paljon myös ihan tavallista uskonelämää, kuten Raamatun lukemista, rukousta, kärsimystä, iloa, seurakuntayhteyttä, Jumalan tahdon mukaista elämää sekä Kristukseen juurtumista ja kasvua.

Ei ole mahdollista yhdessä postauksessa käydä läpi kaikkea sitä, mitä näillä melkein viidelläsadalla sivulla käsitellään. Kirjassa on paljon hyvää opetusta, paikoitellen kyllä melko tiukkasävyistäkin. Mistä ikinä Blomster kirjoittaakin, hän tekee sen hyvin rehellisesti ja totuudesta tinkimättä. Ehkä en aivan joka yksityiskohdasta ollut samaa mieltä, mutta enimmäkseen kuitenkin kyllä.

Jos sielunhoitokirjallisuus ja opetus uskonelämään liittyvistä asioista kiinnostaa, tämä kirja tarjoaa sitä kaikkea, ja niiden lisäksi saamme vielä kulkea Salme Blomsterin matkassa hänen omalla tiellään lapsuudesta tähän päivään asti. Monipuolinen kattaus!

Aikamedia Oy 2020 
488 sivua 
Kansi: Aikamedia Oy / Mika Kavasto 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti