perjantai 17. tammikuuta 2020

Armon koskettamat - Elämäntarinoita Uudelta Tieltä

Toim. Susanna Sarimaa
Kristillisellä Uusi Tie -lehdellä oli viime vuonna houkutteleva tarjous, jossa kestotilauksen tekijä sai kaupan päälle tämän kirjan. En tietenkään voinut vastustaa kiusausta, koska minusta Uusi Tie on hyvä lehti ja myös kirja kiinnosti.

Armon koskettamat - Elämäntarinoita Uudelta Tieltä liittyy Uusi Tie -lehteen siten, että siinä kerrotut elämäntarinat ovat alun perin olleet kyseisen lehden juttuja. Ne ovat ilmestyneet lehdessä parin viime vuoden aikana, kerrotaan tässä vuonna 2019 ilmestyneessä kirjassa.

Minua ovat aina kiinnostaneet ihmisten elämäntarinat iloineen ja suruineen. Kristilliset elämäntarinat ovat sikäli vielä kiehtovampia, että niistä näkee, kuinka monin eri tavoin Jumala toimii eri ihmisten elämässä. Miten he saavat kokea Jumalan huolenpitoa ja rukousvastauksia tai miten he selviytyvät vaikeuksista, joskus jopa täysin ylivoimaisen tuntuisista sellaisista. Miten Jeesus antaa ilon ja rauhan sydämeen ja miten jopa kärsimys, kipu ja tuska voivat jälkeenpäin muuttua siunaukseksi.

Armon koskettamat -kirjan elämäntarinoissa on mukana sekä tunnettuja että tuntemattomia suomalaisia sekä myös eräs afganistanilaissyntyinen kristitty ja somalitaustainen kristitty aviopari. Julkisuuden henkilöistä mukana ovat esimerkiksi laulajat Jippu Elorinne, Hanna Ekola ja Jaana Pöllänen, taikuri Miika Korkatti ja räppäri Mikaveli.

Näissä elämäntarinoissa tulee esiin elämän koko kirjo: on suurperheen äitiyttä, erilaisia töitä ja kutsumuksia, kiinnostavia uskoontulokokemuksia, omaa tai läheisen sairautta, kuolemaa ja surua, rikkinäisyyttä, uupumusta - ja paljon muuta. Kaiken keskellä on rakastava Jumala, joka on ollut läsnä omiensa elämässä niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Jumala, joka on auttanut selviytymään kipeidenkin kokemusten läpi, vaikka ne ovat voineet olla pitkiä prosesseja, niin kuin esimerkiksi suru puolison tai oman lapsen kuolemasta on.

Jaan pari otetta kirjasta. Tässä autistipojan vanhempien, Kaarina ja Anssi Savosen haastattelusta, jonka on kirjoittanut Virpi Kurvinen otsikolla "Ei tarvitse olla alkoholisti, narkkari tai väkivaltainen tarvitakseen apua lastensuojelusta":

  - Jos toivotamme seurakuntiin tervetulleiksi vain terveet ja onnistuneet, noudatamme tämän maailman kaavaa. Jumalalla on käyttöä myös hauraille ja heikoille, hän (Anssi) rohkaisee. 
  - Rosoinen ja meluisa perhe ei täytä normeja. Oma tilanne voi hävettää ja tuntuu, että seurakunta on vain täydellisille. On vaarana, että oma häpeä estää meitä esimerkiksi käymästä jumalanpalveluksessa, Kaarina pohtii. 
  Anssi nyökkää vieressä ja huomauttaa, että jäämällä pois kristittyjen yhteydestä vahvistamme kuvaa tietynlaisesta kristillisyydestä. Hän myös toteaa, että aika monilla sujuu hyvin, ja siksi työmuodotkin suosivat perusperheitä. 

Toinen ote on Mari Turusen artikkelista Kangasniemen kauppamies. Se kertoo rautakaupan myyjänä toimineen Pentti Pynnösen elämästä - vaiheesta, jossa hän oli kokenut loppuunpalamisen ja joutunut kuukausien ajaksi pimeyteen:

Miehen korviin kantautui muiden miettivän, että selviääköhän Pentti. Viimeisillä voimillaan hän meni Sanan Suvipäiville Heinolaan, missä Erkki Lemisen raamattutunnin aiheena oli Pyhä Henki Kristuksen kirkastaja. 
  - Sen raamattutunnin aikana Jumalan Henki kosketti minua valtavalla tavalla, ja minussa heräsi toivo: taidan sittenkin selvitä. 
  Nuo kuukaudet ahdistuksen laaksossa muuttivat miestä. Uskonelämä syveni, ja Jumalan rakkaus tuntui entistäkin suuremmalta. 
  - Jumalalla oli tällainen tarkoitus. Suhtautumiseni toisiin ihmisiin muuttui lempeämmäksi ja seurakunnasta tuli rakkaampi. Jumalan valtakunnan työnäky kirkastui. 

Näiden monien elämäntarinoiden ohella kirjassa on myös muutama muu kirjoitus, kuten "Aamen" ja myrsky yhä pauhaa, Risti paljastaa Jumalan rakkauden sekä Työ ei ole kirous. 

Nämä Uusi Tie -lehdessä ilmestyneet artikkelit ovat Leif Nummelan, Matti Korhosen, Mari Turusen, Susanna Sarimaan, Virpi Kurvisen ja Petra Paakkarin käsialaa. Teoksen on toimittanut Susanna Sarimaa.

Armon koskettamat - Elämäntarinoita Uudelta Tieltä on rohkaisevaa luettavaa. Tässä pystyin jakamaan vain pienen pintaraapaisun kirjasta, joten kannattaa tutustua siihen ihan itse. Suosittelen lämpimästi!

Kustannus Oy Uusi Tie 2019 
154 sivua
Kansi ja graafinen suunnittelu: DinoDesign 
Kannen kuva: Unsplash/Laura Vinck 

6 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Varmasti on vaikuttavaa ja kiinnostavaa luettavaa. Niin monet asiat avautuvat paremmin, kun niitä avataan henkilöiden tarinoiden ja kokemusten kautta. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on kyllä koskettavaa ja rohkaisevaa luettavaa. On aina puhuttelevaa nähdä, millä tavalla itse kukin on kokenut Jumalan armoa, rakkautta ja huolenpitoa elämässään. Hän voi toimia niin monin eri tavoin. Mukavaa viikonloppua sinullekin! ❤

      Poista
  2. Näin tämän kirjan samalla kertaa Joensuun Kontissa viime viikon alkupuolella, kun ostin sen Armon valo -kirjan. Nyt vähän harmittaa etten sitten tuotakin ottanut sillä kertaa, vaikka jo aiemmin mainoksia siitä nähtyäni olin ajatellut sen kiinnostavan. Taisin vissiin ajatella, että josko joku muu sattuisi tarvitsemaan sitä kirjaa. Mutta jos se siellä vielä seuraavallakin kerralla sattuisi olemaan, niin sitten taidan ottaa sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi, ettet ostanut sitä! On kyllä tosi hyvä kirja. Toivotaan, että se odottaa sinua siellä vielä ensi kerralla tai että löydät sen jostain muualta!

      Poista
  3. Kiitos tästä esittelystä! Minuakin kiehtovat elämänkerrat ja tarinat tavallisista ihmisistä. Jostain lehdestä luin Savosten haastattelun. Se oli koskettavaa luettavaa.
    Siunattua sunnuntaita Sinulle! Me vietämme tänään pikkuisen lapsenlapsemme ristiäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti Savosten haastattelu oli koskettava. Niin, tässä kirjassa mukana ollut kirjoitus heistä on myös ollut lehtijuttuna Uudessa Tiessä ja oli kyllä koskettava. Elämäntarinat ovat todella kiinnostavia.

      Voi, teillä onkin ihana päivä tänään! ❤ Paljon onnea vielä kerran lapsenlapsen johdosta ja siunattua sunnuntaita ja tulevaa viikkoa sinulle!

      Poista