lauantai 5. helmikuuta 2022

Ossi Könönen: Aika etsiä - aika löytää


Kotkalainen Ossi Könönen oli nuorena lupaava jalkapalloilija, jolla oli edessään loistava tulevaisuus. Hän kuitenkin sairastui jo alle 20-vuotiaana luusyöpään, ja hänen toinen jalkansa jouduttiin amputoimaan. Niin särkyivät urheilullisen nuoren tulevaisuuden toiveet, eikä ollut varmaa, jäisikö Könönen edes henkiin. 

Uskoontulo toi kuitenkin uutta toivoa, valoa ja sisältöä elämään, ja Ossi Könönen toimi vapaakirkon pastorina lähes 40 vuotta. Kirjassaan hän kertoo elämästään alkaen lapsuuden värikkäistä seikkailuista Kotkan sataman vaiheilla. Pojat ovat poikia, joten Könönenkin ehti kavereineen kunnostautua niin ruohikkopalon sytyttämisessä kuin satamaan saapuvan laivan reitille jäälautalla melomisessa. Sataman ja merimiesten myötä lapsuus Kotkassa oli kansainvälistä aikaa. 

Pastorina Ossi Könönen työskenteli Haminan, Kurikan ja pisimpään Kotkan vapaaseurakunnassa. Hän kertoo monipuolisesti hengellisen työn arjesta sekä yksityiselämänsä iloista ja suruista. 

Vakava sairaus osui Könösen kohdalle myöhemminkin, kun sydän petti ja saman tien tuli vielä pikkuaivoinfarkti. Hän oli kuoleman rajalla, mutta monien rukoukset kuultiin, ja mies selvisi tuostakin hengissä. 

Kirjan loppupuolella Ossi Könönen pohtii, mitä elämä on hänelle antanut, ja tulee siihen tulokseen, ettei hän ole jalan amputoimisesta ja jalkapalloilijan uran menettämisestä huolimatta joutunut millään tavalla paitsioon, vaan on invalidinakin saanut elää täyttä elämää. 

Kun Könönen vuosikymmeniä myöhemmin kävelee kävelykeppinsä kanssa jalkapallokatsomon jyrkkiä rappuja hitaasti ja varovasti, hän toteaa: 

Ystävän kysymys peliuran päättymisestä saa minut äkillisesti toteamaan, että iloitsen voidessani katsella lajia, jota rakastan, mutta olen ymmärtänyt, että minun tieni oli toinen. Minua on johdettu täysin erilaisille "pelikentille", ja siksi voin hymyillen sanoa: takana loistava tulevaisuus! 
  Olen oppinut, että hitaasti kävellenkin pääsee perille. Ei tarvitse juosta ja hosua. 

Kirja kertookin rohkaisevasti siitä, miten Jumala voi antaa särkyneiden unelmien ja menetettyjen mahdollisuuksien tilalle jotain muuta. Ossi Könönen kertoo myös paljon kiinnostavia ja värikkäitä sattumuksia vuosien varrelta, ja huumorikin kukoistaa. 

Joskus tuntuu, ettei kirjasta osaa paljon sanoa, vaikka lukuelämys olisikin ollut hyvä, ja sellainen olo minulla oli nytkin. Mutta jos haluat lukea rohkaisevan kristillisen kirjan, Aika etsiä - aika löytää on juuri sellainen. 

Päivä Oy 2021 
156 sivua 
Kansi: Jorma Happonen 

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. On varmasti sykähdyttävää luettavaa, sen aistii jo tästä postauksestasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan, sykähdyttävä on kuvaava sana. Koin kirjan hyvin rohkaisevana.

      Poista