sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Christophe André & Muzo: Pienet pelot ja suuret fobiat


Suomentanut Salla Korpela 

Christophe André on ranskalainen psykiatri, joka on tehnyt tämän kirjan yhteistyössä maailmankuulun sarjakuvapiirtäjä ja graafikko Muzon kanssa. André kertoo mielenterveyden ongelmista, kuten jatkuvasta murehtimisesta, yleisestä ahdistuneisuudesta, sosiaalisista peloista, fobioista, ahdistus- ja paniikkikohtauksista sekä pakko-oireisesta häiriöstä. Muzo puolestaan keventää teosta humoristisilla sarjakuvilla ja pilapiirroksilla, jotka havainnollistavat asiaa ja samalla auttavat lukijaa nauramaan omille ongelmilleen, mikä tekee välillä hyvää. 

André kertoo ongelmien synnystä, kuvaa osuvasti oireita sekä erittelee, millainen ahdistus on vielä normaalin rajoissa ja milloin on syytä hakea apua. Entä mitä muuta voi tehdä kuin mennä terapiaan ja syödä lääkkeitä? Esimerkiksi yleistä ahdistuneisuushäiriötä poteva, kaikesta kauhukuvia maalaileva, pikkuasioita suurenteleva ja aina pahinta pelkäävä henkilö voisi esittää ahdistuksen hetkellä itselleen kolme kysymystä: Onko asia varmasti niin kuin luulen? Onko se oikeasti vakavaa? (Ahdistuneilla kun ei ole suhteellisuudentajua, ja niin pikku huolistakin tulee suuria katastrofeja.) Mitä konkreettista, järkevää ja hyödyllistä voisin tehdä tässä minua ahdistavassa tilanteessa? 

Pelkoihin liittyen puhutaan luonnollisesti esimerkiksi siitä, ettei pelon kohdetta pitäisi alkaa vältellä, mikä vain pahentaa pelkoa, vaan mennä kohti, altistaa itsensä asialle vähitellen pienestä kokeilusta suurempaan edeten. Terapeutin ohjauksessahan tällaistakin voi tehdä. 

Kirja on runsaan ja hauskan kuvituksensa ansiosta kevyempää luettavaa kuin tämän aihepiirin teokset yleensä. Sitä jaksaa siis kenties lukea silloinkin, kun raskaammat tietopläjäykset aiheesta jäävät lukematta. Eikä luonnollisesti ole mikään pakko kahlata jokaista lukua läpi, ellei satu potemaan aivan kaikkia kirjassa kuvattuja vaivoja. Voi lukea sen, mikä itselle on ajankohtaista. 

Muzon sarjakuvat herättävät hilpeyden ohella vakavaviakin ajatuksia ja oivalluksia: noinhan se juuri on, tuollainen minäkin olen tai tuollainen on joku tuntemani henkilö. Kaikessa koomisuudessaankin kuvitus on niin suoraan meidän panikoivien ja kaikesta ahdistuvien lukijoiden elämästä. 



Tuossa pari kuvaa, en tiedä saako niistä selvää täällä blogissa. Sosiaalisessa tilanteessa hermoileva nainen pelkää, että kampaaja huomaa hänen jännityksensä ja pitää häntä epänormaalina, mutta todellisuudessa kampaaja haaveilee vain omasta rakkaastaan. Toisessa kuvassa mies toteaa, että ehkä hän ei tosiaan huku tähän pieneen muoviseen uima-altaaseen. 

Christophe Andrélta ja Muzolta on suomennettu toinenkin vastaava teos, Pienet ahdistukset ja suuret surut. Senkin lukemista olen harkinnut. 

Like 2004 
229 sivua 
Alkuteos: Petits angoisses et grosses phobies 2002 
Taitto ranskalaista alkuteosta mukaillen: Ville Sutinen ja Reetta Nykänen 

6 kommenttia:

  1. Kuvat näkyivät hyvin kun suurensin ne. Kuvitus varmasti keventää tätä kirjaa. Me ihmiset ollaan niin erilaisia. Toiset reagoivat ja ahdistuvat herkästi, toiset eivät. Minua on stressannut aika ajoin kovastikin tämä korona-aika, eristyneisyys ja epävarmuus. Nyt olen niin kyllästynyt, etten jaksa edes ahdistua enää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun suurentamalla näkyy. Tykkäsin kovasti kirjan kuvituksesta. Erilaisia ollaan tosiaan, ja jossain määrin ahdistusta voi olla kenellä tahansa, mutta toisilla se menee sairaaksi.

      Korona-aika on ollut itse kullekin raskas koettelemus, joka saisi jo mielellään kääntyä loppusuoralle. Minullakin on ollut sen suhteen monenlaisia vaiheita. Juuri tällä hetkellä siihen ja noihin korkeisiin tartuntalukuihin on jotenkin turtunut. Luvut huitelevat niin pilvissä, ettei niitä enää tajua eikä niihin jaksa reagoida.

      Poista
  2. Vaikuttaa sekä hyödylliseltä että hauskalta teokselta humoreskeine kuvituksineen, alin kuvasi nosti hymyn huulille!

    Ahdistus pienimuotoisenakin on kelju seuralainen, etenkin jos se kroonistuu. Kuten riitta k ylempänä totesi, monenlaiset tunnetilat ovat velloneet näinä kuluneina parina vuotena, kun on eletty ns. sidotuin käsin ja näköalattomuutta on väreillyt ilmassa...
    Nyt lukuihin olen kuten Sinäkin jo turtunut, ja katse on kääntynyt aamuisen iloisten tiaisten sirkuttamien ti-tiiden ja muutaman aurinkoisen päivän ansiosta kohti pian koittavaa kevättä ja kesää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan sekä hyödyllistä että hauskaa luettavaa. Mikäs sen kätevämpää, kun huvi ja hyöty yhdistyvät samassa teoksessa! Kun usein kirjojen kohdalla puhutaan ranskalaisesta kepeydestä, niin ranskalaisethan ne sitten tekivät tämänkin (osittain) kepeän kirjan vakavasta aiheesta.

      Onneksi nyt on valoa jo paljon enemmän, ja välillä aurinkokin ihan häikäisee, joten on helpompi ajatella valoisasti. Kevät tekee tosiaan tuloaan!

      Poista
  3. PS. varaukseenhan tämä oitis meni, kiitos Sinun;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kirja meni ihan varaukseen 😊 Antoisia lukuhetkiä sinulle!

      Poista