perjantai 18. helmikuuta 2022

Marja-Leena Jalava (toim.): Liftausmuistoja


Keväällä 2020 käynnistettiin kaikille avoin Hyppää kyytiin! -muistitietokeruu, johon entiset ja nykyiset liftarit saivat lähettää liftausmuistojaan. Niistä on koottu tämä kirja, jossa on lopuksi myös joidenkin kyydinantajien muistoja. Lisäksi kirjan alussa kerrotaan liftaamisen historiaa ja muuta yleistä tietoa esimerkiksi liftareihin kohdistuneista asenteista ja liftaamisen vaaroista. 

Itsekin entisenä liftarina innostuin tietysti heti, kun kuulin tällaisesta kirjasta, ja sain mitä odotin. Tämä oli todella nautinnollinen ja viihdyttävä lukuelämys, josta tuli elävästi mieleen oma nuoruus ja mitä erilaisimmat liftauskokemukset. 

Mukana on muistoja useiden vuosikymmenien ajalta, enimmäkseen Suomesta ja muualta Euroopasta. Ne ovat niin värikästä luettavaa, että liftatessa voi näköjään tapahtua kaikki mahdollinen ja mahdoton, niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka monet kirjoittajat kertovat seksuaalisesta ahdistelusta, ja eräs henkilö joutui suorastaan hengenvaaraan, silti myönteisiä muistoja on paljon enemmän. Edes se hengenvaaraan joutunut nainen ei alkanut pelätä, vaan toteaa, että tuhansien kyydinantajien joukossa tämä oli vain yksi hullu, ja miljoona kilometriä on kuulemma mennyt hänellä rikki jo ajat sitten. 

Liftarit kertovat mitä hienoimmista kohtaamisista ystävällisten ihmisten kanssa. Heille on tarjottu ruokaa ja yösijaa, ja joskus avuliaat kuskit ovat vieneet heitä kauemmas kuin itse olivat edes menossa. Eräs mies liftasi Uudessa-Seelannissa lammasfarmarin kyytiin, joka tarjosi hänelle töitä farmillaan. Parissa tarinassa kuskin ja liftarin kohtaaminen johti parisuhteeseen asti. 

Kaikenlaisia yllätyksiä matkoilla voi tulla vastaan. Eräs tyttö päätyi liftausreissullaan pienlentokoneen kyytiin, koska kuski oli juuri menossa lentämään ja pyysi liftaria mukaansa. Eräs mies puolestaan oli liftaamassa Tanskasta Berliiniin, kun häntä pyydettiinkin ajamaan uusi auto Pariisiin. Mikäs siinä, suunnaksi vaihtui Pariisi, ja liftarista tuli kuski. Nimimerkki Seppo -45 sai ystävänsä kanssa kyydin Marseillen lähelle, ja kuski kutsui heitä vierailulle yksityiselle leirintäalueelle, jossa hän oleskeli. Vasta paikan päällä selvisi, että kysymyksessä oli nudistileiri, ja liftareitakin pyydettiin ottamaan uimahousut pois, minkä he noloina tekivät. 

Kulkupelitkin voivat olla mitä yllättävimpiä. Kirjassa on mukana muistot muun muassa ruumisauton ja lumiauran kyytiin liftaamisesta. 

Liftatessa voi myös tavata julkisuuden henkilöitä. Eräs liftari tunnisti heti Jörn Donnerin, mutta muutamat muut tajusivat vasta viiveellä tai jälkeenpäin, kenen kyytiin oli tullut hypättyä. 

Tämä kaikki ja paljon muuta tässä värikkäässä teoksessa, joka kaikkien joskus liftanneiden ja liftareita kyytiin ottaneiden kannattaa ehdottomasti lukea! Lisäksi kirjassa on kuvaliite, jossa on liftarien kuvia matkoiltaan. Niissä on tunnelmaa ja nostalgiaa. 

Nimimerkki Lennartin muisto kylmästä kyydistä marraskuisena päivänä 1980-luvulla: 

Kyytiä oli vaikea saada. Lopulta pääsimme farmari-Volvoon, joka oli täynnä tien reunoilta kerättyjä liftareita. Koska istumapaikkoja ei enää ollut, pääsimme auton tavaratilaan. Matkalla autosta tippui takaikkuna. Kun kylmä oli, niin jouduimme sormet jäässä pitämään ikkunaa paikallaan noin sadan kilometrin matkan. Lopulta sama auto pysähtyi keskelle kaupunkia ylämäkeen, ja me liftarit sitten työnsimme auton mäen päälle. 


SKS Kirjat 2022 
151 sivua 
Kannen suunnittelu: Laura Noponen 


Lopuksi hiukan omia liftausmuistojani. 

Aloitin liftaamisen ystäväni kanssa, kun olimme parina kesänä mansikoita poimimassa Suonenjoen seudulla. Sivukylällä sijaitsevalta marjatilalta piti päästä käymään keskustassa ja muuallakin, joten liftaamisesta tuli meille vapaahetkien suurta huvia. Noista reissuista en muista juuri muuta kuin sen, kun pääsimme kerran taksin kyydissä naapurikuntaan. Taksissa oli jo maksava asiakas, joten pääsimme hänen siivellään. Ilmainen taksikyytikin on siis kerran saatu. 

Myöhemmin liftailin paljon yksikseni; se oli koukuttavaa, koska oli rahaa tai ei, aina oli varaa lähteä vaikka toiselle puolelle Suomea. Ja olihan siinä vapauden huumaa. Ihmiset olivat ystävällisiä; eräskin mies, jota olin jostain syystä pitänyt epäilyttävänä (en muista miksi), osoittautuikin tosi reiluksi, kun tarjosi minulle huoltoasemalla syötävää. 

Kerran tapasin kyllä todella oudon kuskin. Kyseinen mies naureskeli koko matkan ajan kummallisesti ja hoki, että saa nähdä jättääkö hän minua sinne, minne aioin, vai viekö jonnekin kauemmas. Silloin mietin, että pääsenköhän tästä autosta pois. Ihme kyllä hän sitten päästi minut pois siellä missä pitikin. En tiedä halusiko hän vain pelotella. (Tässä kirjassakin kerrotaan eräästä kuskista, joka halusi pelotella liftarityttöjä.) 

Mutta useimmat kohtaamiset olivat hyviä. 

Rekkakuskien kyydissä pääsi pitkiä matkoja, ja se oli tietysti hienoa sellaiselle, joka ei ollut koskaan rekan kyydissä ollut. Kerran sain matkustaa myös rättisitikalla. Vastapainona leppoisalle rättärin kyydille oli kerran kuski, joka kaahaili ja ajoi ohitellessaan sataaviittäkymppiä (eikä toki oltu edes moottoritiellä). 

Mitä julkisuuden henkilöihin tulee, eräällä opiskelupaikkakunnallani liftasin kerran paikallisen poliitikon kyytiin. Hän oli kansanedustajana siihen aikaan, 30 vuotta sitten. Mutta ei olisi minulle mitenkään tuttu nimi, ellen olisi silloin häntä tavannut. 

Siinäpä hiukan minunkin liftausmuistojani. Nuorena oli rohkeutta, silloin ei ajatellut, että itselle voisi tapahtua mitään pahaa. Nykyään en enää uskaltaisi lähteä liftaamaan, ja tuleehan sitä iän myötä myös mukavuudenhaluiseksi. 

8 kommenttia:

  1. Hui, en kyllä uskaltaisi liftata, onneksi ei ole ollut tarvettakaan. :D Ennen oli selvästi yleisempää, en ole koskaan ainakaan täällä meillä päin kohdannut liftaajaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tosiaan enää uskaltaisi liftata. En tiedä miten sitä olikin nuorena niin rohkea. Nykyään tulee heti ensimmäisenä mieleen, mitä kaikkea pahaa voisi tapahtua!

      Eipä nykyään juuri näe liftareita, mutta tämän kirjan mukaan heitä kyllä edelleen on. Ja onhan Emma Vepsä kirjoittanut pari kiinnostavaa kirjaa omista liftausmatkoistaan maailmalla. Minun on jo kauan pitänyt lukea nekin.

      Poista
  2. Voi jestas, miten ihastuttavalta kuulostava kirja! Tämä on ihan MUST READ minulle!

    Itsekin entinen liftari olen ja mietin nyt mahdetaanko nykyään juuri edes liftata. Itse en ole koskaan liftannut yksin, vaan kaverin kanssa liftasimme ja jokin omituinen vapaden- ja tutkimisenkaipuu meitä ajoi niin kuin kai sinuakin? Ei siis se, että olisi pitänyt päästä jonnekin (paitsi sitten kun oli siellä jossain ja piti päästä takaisin). :D Me liftasimme usein joko Tampereelle tai Turkuun ja päädyimme sitten minne päädyimme.

    Kauhea tuo sinun “pelottelijakyyditsijä”. Eihän noista tosiaan voi tietää, onko kyse vain pelottelusta vai muusta. Onneksi oli “vain” pelottelija.

    Minäkään en uskaltaisi enää liftata, ellei olisi oikeasti hätä. Miehen kanssa liftasimme vain noin kuutisen vuotta sitten Jenkeissä, kun kauhea kaatosade ja myräkkä yllätti kesken patikoinnin. Tulimme pois “puskista”, kun sää huononi ja turvallisuusyistä kävelimme tienvartta. Vettä tuli kuin aisaa ja olimme aivan poikki. Liftasimme osin vitsinä, koska ajattelimme, ettei meitä kukaan kyytiin ota eikä liikennettä juuri ollut muutenkaan, koska olimme korvessa, mutta olimme hieman epätoivoisia. :D

    Meillä oli auto siis parkissa about parinkymmenen kilsan päässä tietä pitkin kävellen (alkuperäistä luontoreittiä pitkin olisi ollut lyhyempi) ja lenkki oli jo venynyt aika paljon. Iloksemme eräs mies pysähtyi ja heitti meidät autollemme. Oli todella mahtava herra, vieläkin kiittelen mielessäni häntä! Hävetti, kun kastoimme hänen penkkinsä litimäriksi, mutta hän ei piitannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä hauskaa, että sinäkin olet entinen liftari! No kyllä ehdottomasti tämä kirja on sinullekin MUST READ! Tässä oli aivan huikeita ja uskomattomia tarinoita. Hulvatonta menoa on ollut yhdellä ja toisella. Sitä vapauden- ja tutkimisenkaipuutahan se oli minullakin, ja varmasti monella muulla.

      Oli kyllä pelottava se yksi kuskini. Silloin tuli mieleen, että nyt kävi huonosti, mutta onneksi selvisin säikähdyksellä. Enkä minäkään silloin pelästynyt enkä lopettanut liftaamista, mutta nykyään ei enää rohkeus riittäisi.

      Teillä siellä Jenkeissä olikin todellinen pakkotilanne. Mieluummin sitä liftaa kuin kävelee noin pitkän matkan väsyneenä ja kaatosateessa. Onneksi kohdallenne osui noin avulias mies!

      Tuo kirjan kuvaliite sai muuten minut harmittelemaan, ettemme aikoinaan ystäväni kanssa ottaneet yhtään liftauskuvia tien poskesta. Ne olisivat nyt tosi nostalgisia muistoja. Mutta silloin 80-90 -lukujen vaihteessa sitä kuvattiin vielä niin kovin nuukasti...

      Poista
  3. Kivalta kuulostava kirja. Viimeksi olen liftannut Madeiralla. Vaelluskaveri halusi jatkaa levadavaellusta ja minä palasin hotellille. Olin jossakin ihme paikassa ja pyysin kyytiä lähimmälle linja-autolle. Hyvin meni ja pääsin linja-autoon ja hotellille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi kivaa luettavaa, suosittelen! Madeira onkin eksoottinen liftauspaikka. En ole koskaan käynyt siellä, mutta on ilmeisesti upea matkakohde. Hyvä kun liftauksesi onnistui.

      Poista
  4. On harmi, ettei nykyään enää liftata niin paljon kuin ennen, koska suuri osa liftauskokemuksista taitaa kyllä olla positiivisia. Onneksi sinäkin selvisit säikähdyksellä tuosta omituisesta tyypistä eikä asia estänyt sinua jatkamasta liftaamista.

    Tapasin viitisen vuotta sitten 20-25-vuotiaan suomalaisen naisen, joka kertoi liftaavansa tosi paljon ja taittavansa sillä tavalla pitkiäkin matkoja, eli kyllä liftaajia nykyäänkin on, vaikka vähemmän kuin esimerkiksi 80-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se tosiaan harmi, että liftaaminen on niin paljon vähentynyt. Kuulemma liftareita tosiaan on, mutta hyvin harvoin heihin itse törmää.

      Kyllä liftaamisesta jäi valtavasti myönteisiä muistoja, ei tarvitse siltäkään osin vanhana keinutuolissa katua, ettei tullut ikinä mitään tehtyä. Minullakin tuo yksi huono kokemus oli ainoa lajiaan, kaikki muu oli positiivista.

      Poista