perjantai 19. marraskuuta 2021

Tommi Koivu & Susanna Sandhu: Elämisen arvoista


Arvot ovat asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Elämmekö sitten arvojemme mukaan? Kirjassaan lääkäri Tommi Koivu ja psykologi Susanna Sandhu herättelevät lukijaa pohtimaan omia arvojaan ja niiden mukaista elämää. He toteavat, että arvot näkyvät teoissamme. Arvo, jonka mukaan ei käytännössä eletä, on pelkkä kaunis ajatus. 

Monesti ihminen kyllä löytää kummasti aikaa niille asioille, joita hän pitää tärkeimpinä; niinpä käytännön elämästä voi nähdä meidän tärkeysjärjestyksemme. Toisaalta kiltit ja velvollisuudentuntoiset ihmiset saattavat elää ulkoaohjautuvasti toteuttaen sitä, mitä arvelevat muiden heiltä odottavan. Silloin omat arvot eivät välttämättä toteudu. 

Kirja kertoo senkin, että arvot sekoitetaan helposti tavoitteisiin. Tavoite on kuitenkin jotain tulevaisuuteen liittyvää, kun taas arvojen mukaan voi elää jo tässä ja nyt. 

Elämisen arvoista kannustaa pysähtymään, miettimään omia unelmiaan ja kuuntelemaan sydämensä ääntä: millaista elämää haluan elää? Koivu ja Sandhu opastavat myös rakastamaan sekä itseään että lähimmäistään. He havainnollistavat kertomaansa lukuisilla tarinoilla. Lisäksi jokaisen luvun lopussa on tehtäviä, esimerkiksi muistopuheen kirjoittaminen itselleen, hyvien tekojen tekeminen ja hyvän olon päiväkirjan pitäminen. Mukana on myös elämänhallintakeinoja kartoittava testi. 

Itselleni tässä kirjassa ei oikeastaan ollut mitään uutta, mutta jos joku ei ole kovin paljon miettinyt näitä asioita eikä lukenut tällaisia kirjoja, Elämisen arvoista voi olla antoisa lukuelämys. Minua kiinnosti muun muassa viiden kohdan lista siitä, mitä kuolemaisillaan olevat ihmiset katuvat ja mitä he tekisivät toisin, jos vielä voisivat. Esimerkiksi: Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää niin, että olisin ollut rehellinen itselleni, eikä sitä elämää, jota muut minulta odottivat. Kiinnostava on myös luettelo siitä, millaisia piirteitä onnellisilla ihmisillä on elämässään. 

Tarvitsemme myös aikaa niille itsellemme tärkeille asioille. Eräs yrittäjä ratkaisi ongelman näin (tässä samalla hyvä vinkki kaikille, jotka eivät osaa sanoa ei): 

Meillä oli kuntoutuksessa yrittäjä, joka oli saanut ajankäyttönsä hallintaan yhdellä ainoalla sanalla. Tuo sana oli Muuta. Hänellä oli tapana kirjoittaa kalenteriinsa säännöllisin väliajoin sana Muuta, joka tarkoitti hänen omaa aikaansa. Kun hänelle soitti asiakas, joka olisi halunnut sopia tapaamisen juuri noihin aikoihin, hän saattoi sanoa: "Ikävä kyllä, kalenterissani on jo siinä kohdalla muuta." On hyvä opetella ystävällisesti ja määrätietoisesti rajaamaan elämäänsä. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa, eikä kaikkeen tarvitse suostua. 

Kun mietimme, mikä meille on tärkeää ja mihin aikamme sekä voimamme riittävät, tärkeää onkin Koivun ja Sandhun mukaan tutkia, mille asioille on sanottava ei, jotta voi sanoa toisille asioille kyllä

Kirjan on kustantanut kristillinen kustantaja Päivä Oy, mutta kristillisyyttä tekstissä on vain siellä täällä lyhyesti ja ohimennen, joten muutkin kuin uskovaiset uskaltanevat tämän lukea. 

Päivä Oy 2015 
127 sivua 
Kansi: Päivä Oy 
Kannen kuva: Tommi Koivu 

Kirjasta muualla: 


Erityisesti Kirkko ja kaupunki käsittelee aihetta perusteellisesti, jos haluat lukea jotain hiukan syväluotaavampaa kuin tämä minun esittelyni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti