Viime aikoina en ole lukenut kovin paljon, mutta sen sijaan olen selannut innoissani tulevan kevään kirjakatalogeja. Tässäpä pienet maistiaiset siitä, millaisista kirjoista itse kiinnostuin. Aluksi on kaunokirjallisuutta, sitten dekkareita ja lopuksi vielä tietokirjoja. Läheskään kaikkien ilmestymisaikaa en tiedä, joten en lähtenyt niitä kertomaan, mutta tammi-kesäkuun välillä on monenlaista herkkua odotettavissa.
Kun minusta on kysymys, listalla on muun muassa Lapista ja Lähi-idästä kertovia kirjoja, mutta myös monenlaista muuta sekä Suomesta että maailmalta.
Katri Rauanjoki: Kesämerkit (Kustantamo S&S)
Tästä kirjasta ei ollut tarjolla kuvaa, mutta se on episodimainen romaani kesän kierrosta Koillis-Lapissa ja kuvaa 2020-luvun kolttasaamelaisten elämää useiden kertojien silmin. Olen odottanut Kesämerkkejä malttamattomasti siitä asti, kun joskus ajat sitten kuulin, että Rauanjoki oli kirjoittamassa tällaista seuraavaksi.
Sari Vuoristo: Etäisyys linnuntietä (Aviador)
Tämä on sodan raunioittamasta Libanonista kertova romaani, jonka tositapahtuman inspiroima kirjoitustyö sai alkunsa kirjailijan Syyrian matkalla ennen maassa riehunutta sisällissotaa.
Haahtelan uutuus on tietysti pakko lukea! Tämänkertainen pienoisromaani vie Jerusalemiin, jonne mies on matkustanut veljensä sairauden takia. Mies löytää merimiespappina toimineen isoisänsä vanhan muistikirjan, jossa on salaperäinen merkintä Jaakobin portaat. Merkintä alkaa kiehtoa miestä, ja se saa hänet kulkemaan yhä syvemmälle kaupunkiin. Ikivanhat myytit, lumisade ja ihmisyyden ydin - kuulostaa siltä, että taattua Haahtelaa on luvassa.
Anni Saastamoinen: Ja mutta että sitten (Gummerus)
Avioeron kokenut Luigi ja ystävänsä kuolemaa sureva Laila kohtaavat, pakenevat yhdessä kolhoa maailmaa ja juoksevat sateeseen. Saastamoisen romaani kuvaa heitä tumman huumorin läpi; teos on samaan aikaan lämmin ja melankolinen.
Ranskasta tietokirjoja kirjoittaneen Heikkilän esikoisromaani kertoo sekin Ranskasta; teos kuvaa kolonialismin kipeitä haavoja nykyajassa, eliitin vallankäyttöä ja unelmien radikalisoitumista. Ranskalaisalgerialainen Anissa joutuu huomaamaan, että laki ja oikeus eivät kohtele kaikkia kansalaisia samalla tavalla.
Sendkeriltä on aikaisemmin ilmestynyt Burmasta kertovat romaanit Sydämenlyönneissä ikuisuus ja Sydämen ääntä ei voi unohtaa (joista jälkimmäinen on minulla vielä lukematta, mutta lukusuunnitelmissa se on kyllä ollut). Myös Kapinallinen ja varas kertoo Burmasta. Siinä varakkaan perheen palvelija Niri sekä koko hänen perheensä saa potkut ja vajoaa köyhyyteen pandemian iskiessä. Entisen työnantajan tytär auttaa kuitenkin häntä. Eri maailmoista tulevista rakastavaisista kertova romaani.
(P. S. Näköjään Sendkeriltä on ilmestymässä suomeksi toinenkin romaani, Sydäntemme kaihoisa syke. Kustantaja oli ehkä Gummerus?)
Julien Sandrel: Toinen elämäni (Tammi)
Algerialaisia romaaneja ei usein suomenneta, joten Daoudin teos kiinnostaa. Sen lähtökohtana on Albert Camus'n Sivullinen, joka olisikin nyt kiireesti luettava, että ymmärtäisi sitten tästäkin jotain. Daoud käy romaanissaan kriittistä debattia Sivullisen kanssa ja tekee samalla kunniaa Camus'n sanataiteelle ja sen herättämille ajatuksille.
Ranskalainen romaani, jossa pariisilainen lääkäri saa tietää, että hänellä on Marseillessa kaksoisolento, ja käy ilmi, että he ovat oikeasti identtisiä kaksosia. Miksi heidän perheensä ovat salanneet totuuden heiltä? Sisarukset alkavat selvittää yhdessä menneisyyden salaisuuksia. Tämän pitäisi kuulemma olla "valoisa ja ihastuttava kertomus".
Vahva lukuromaani Etiopian sodasta ja orpotytön rohkeudesta. Tämä kiinnostaa ihan etiopialaisuutensa takia, koska sikäläisiä romaaneja ei taida olla suomeksi juuri tarjolla. En ainakaan ole koskaan törmännyt sellaiseen.
Liane Moriarty: Omena ei kauas putoa (WSOY)
Jane Harper: Selviytyjät (Tammi)
Satu Rämö: Hildur (WSOY)
Eveliina Talvitie: Kunniaton mutta vapaa - Erään afgaaninaisen tarina (Like)
Tittamari Marttinen: Tunturit takapihalla - Kun lähdin Lappiin (Kirjapaja)
Australialaisen Moriartyn kirjat ovat aina viihdyttävää luettavaa. Tässä taas perhesalaisuuksia sisältävä ihmissuhdetrilleri. "Delaneyn perheessä kaikki rakastavat toisiaan. Paitsi silloin, kun tahtovat tappaa toisensa."
Harper kirjoittaa ihania aussidekkareita. Tällä kertaa luvassa on tragedia Tasmanian myrskyävällä rannikolla. Tuskin maltan odottaa!
Femi Kayode: Pimeän jäljillä (Bazar)
Nigerialainen dekkari! En ole kai koskaan lukenut afrikkalaista dekkaria (onko niitä edes suomennettu?), joten on jo aikakin. Kirjassa psykologi matkustaa Nigerian syrjäseudulle selvittämään syytä kolmen nuoren yliopisto-opiskelijan julmaan murhaan.
Islannissa asuva ja muun muassa Islanti-aiheisia tietokirjoja kirjoittanut Satu Rämö aloittaa nyt Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan nordic noirin hengessä. Mukana ripaus islantilaista mystiikkaa. Jännä nähdä, mitä tuleman pitää.
Afgaanitaustainen Azadeh sai perheineen turvapaikan Suomesta, mutta täällä nuoren tytön elämä muuttui entistä rajoitetummaksi. Hänet pakotettiin kihloihin serkkunsa kanssa ja häntä kohdeltiin väkivaltaisesti. Azadeh yritti itsemurhaa ja pakeni lopulta turvakotiin. Hän aloitti uuden elämän yksin ja tyhjästä, kouluttautui ja löysi oman paikkansa. Muistaakseni katalogissa kerrottiin, että nainen esiintyy tässä turvallisuussyistä salanimellä.
Johanna Elomaa: Prinsessan pako - Tiina Jauhiaisen ja Dubain prinsessa Latifan uskomaton matka kohti vapautta (WSOY)
Kirjan nimi kertookin jo kaiken. Tässä taas dramatiikkaa Lähi-idästä.
Millaista on muuttaa Helsingissä vietettyjen vuosikymmenien jälkeen Lappiin? Näin teki Tittamari Marttinen, ja tämä hänen kirjansa kiehtoo taatusti kaikkia Lapin-hulluja!
Erno Saukko: Vuoden vaellus - Elämää Pohjolan erämaissa (Kirjapaja)
Ja tässä Lapin-hulluille kunnon extremeä: Erno Saukko vaelsi vuoden yksin Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa. Joku voi saada tästä inspiraation suunnitella vastaavaa reissua, ja me muut taas nautimme, kun voimme vain lukea tällaisesta mukavasti omalla kotisohvalla.
Kai Kortelainen & Jippu: Jippu - Kun perhonen lakkaa hengittämästä (WSOY)
Jippu kertoo elämäntarinansa. Herkkä taitelijasielu luovuuden ja tuhon välissä. Elämäkerta sukeltaa mielenterveyden, päihteiden, seksuaalisuuden, poptähteyden, väkivaltaisen parisuhteen, satuttavan ja parantavan hengellisyyden ja lopulta oman itsensä löytämisen pariin.
Löytyikö listalta mitään sinua kiinnostavaa? Oletko itse jo tutustunut kevään uutuustarjontaan?
Hienoja poimintoja! Onpas yllättävänkin monta ei-eurooppalaista käännösromaania luvassa, hienoa! Tykkäsin Talvitien uusimmasta sen verran paljon, että tuonkin tulevan kirjan voisin lukea.
VastaaPoistaKyllä niitä ei-eurooppalaisiakin sentään on aina jonkin verran. Minä en ole lukenut Talvitieltä mitään, mutta nyt pitää ehdottomasti lukea tuo tuleva kirja.
PoistaMielenkiintoinen ja laaja-alainen listaus Sinulle, kiitos esittelyistä. Kustantajien kevätuutuukskatalogeja on tullut tutkittua netissä ja varauksetkkin mm. Haahtela ja Harper ovat jo plakkarissa.
VastaaPoistaKiitos Sinun: Hildur meni oitis varaukseen ja samoin tulee tekemään Tunturit takapihalla!!
Uutuuskatalogeja on kiva selata ja tehdä niistä löytöjä. Haahtelalta ja Harperilta voi aina odottaa hyvää. Kiva kun löysit listaltani myös jotain uutta ja innostavaa!
PoistaOnpa kiinnostavia teoksia tässä listallasi! Minä olen silmäillyt kevään katalogeja mutta en ole oikein minkäänlaista koontia saanut vielä tehtyä. Onpa kivaa, että Anni Saastamoiselta on tulossa uusi kirja. Sen aion ainakin ehdottomasti lukea.
VastaaPoistaPaljon kiinnostavia kirjoja on taas ilmestymässä. Saastamoisen kirjat ovat olleet tosi hyviä, joten odotan innolla tuota uutta. Itse en ollut koskaan ennen tehnyt tällaista uutuuspostausta, vaikka katalogeja olen ennenkin selannut. Oli kiva kokeilla tätä nyt.
PoistaSendker, Sandrel, Mengiste ja Kayode ovat munkin listalla.
VastaaPoistaAfrikkalaisia dekkareita on, ainakin se Sisareni sarjamurhaaja ja sitten Etelä-Afrikkalainen Deon Meyer kirjottaa dekkareita. Muita ei tuu nyt yhtäkkiä mieleen.
Kiinnostavia kirjoja on listallasi, monipuolisesti eri puolilta maailmaa. Kiva kun noita afrikkalaisiakin kirjoja julkaistaan. Ja hyvä tietää, että ainakin muutamia afrikkalaisia dekkareita on suomennettukin.
PoistaWow, Femi Kayoden kirjasta suomennos! Luin tuon heinäkuussa ja pidin kovasti. Mahtavaa, että siitä saadaan suomennos. <3
VastaaPoistaMinua alkoi tuo Kamel Daoudin Tapaus Mersault kiinnostaa ja tallensinkin sen oitis kirjastolistalleni. Enkuksi kirja on julkaistu jo aikoja sitten, mutta minä en tuosta ole ollut tietoinen. Kirja alkoi kiinnostaa tuon Camus-sivujuonteen takia. Sivulloinen oli omituinen lukukokemus, joka edelleen istuu hikisenä mielessä.
Ai sinä olet lukenut Kayodea! Ehkä olet jopa blogannut siitä, mutta en vain muista. Kiva kuulla, että tykkäsit. On kyllä hienoa, että häntä suomennetaan nyt.
PoistaKiva kun löysit lukuvinkinkin tästä. Itse olen lukenut Camus'lta vain Putoamisen, ja siitäkin on kauan. Muistan että nuoruuden synkässä vaiheessa se kolahti kovasti (muuten en yhtään enää muista, mistä siinä oli kysymys). Pitäisi kyllä nyt lukea tuo Sivullinen, jos aion Daoudiakin lukea. Odotan mielenkiinnolla, mitä pidät Tapaus Meursaultista, jos luet sen. Sen pitäisi muistaakseni ilmestyä suomeksikin jo tammikuussa.
Kiinnostus heräsi moneenkin näistä lukuvinkeistä. Vuoriston kirjan laitoin jo varaukseen. Harper kuuluu minunkin suosikkidekkaristeihin ja Mengisten Varjokuningas kiinnostaa. Ja totta kai Lapista kertova kirjat kiinnostavat.
VastaaPoistaKiva kuulla, että löysit kiinnostavia kirjoja. Vuoriston kirjaa odotan kovasti, kuten monia muitakin tältä listalta. Harperin dekkareihin tuntuvat monet tykästyneen, ja hyviä ne todella ovatkin. Kiva kun myös Afrikasta suomennetaan jotain. Lappi-kirjoja on aina ihana lukea. Juuri nytkin minulla on lainassa yksi Norjan Lappiin sijoittuva dekkari (Kaamosmurhat). Kunhan vain saisin luettua sen tässä joskus.
Poista