tiistai 9. marraskuuta 2021

Hanna-Riikka Kuisma: #Syyllinen


Hanna-Riikka Kuisman #Syyllinen on psykologinen trilleri, jonka minäkertoja on nelikymppinen nainen, aktiivinen somevaikuttaja. Epätoivoisessa rahatilanteessa hän on lähtenyt mukaan Felodese-ravintolisien verkostomarkkinointiin, ja hänen koko elämänsä pyörii sen ympärillä, miten tekisi somessa vaikutuksen, näyttäisi hyvältä, saisi lisää seuraajia ja asiakkaita. Kaikki on yhtä somekuvien lavastamista ja hashtagia toisensa perään. 

Tarina alkaa kuitenkin siitä, kun nainen istuu pidätyssellissä syyskuussa 2020, ja häntä syytetään henkirikoksesta. Äsken vasta nainen eli täydellistä kiiltokuvaelämää vaimona ja somevaikuttajana - vai oliko kaikki sittenkään niin täydellistä? Mitä on tapahtunut? Tätä kirja lähtee sitten kertomaan vuoden 2020 alusta alkaen. Kun tuossa vuodessa ollaan, myös koronapandemia etenee taustalla ja luo tarinaan omia synkkiä varjojaan. 

Kuisma kuvaa taitavasti naisen kulissien romahtamista. Kuten psykologisissa trillereissä asiaan kuuluu, jonkun henkilön mieli on sairas tai hajoaa viimeistään tarinan edetessä. Niin tässäkin. Mitä kaikkea tapahtuu, sitä on jännittävää seurata. Toki ei pelkästään jännittävää, sillä Kuisma luo kirjaan niin painostavan tunnelman, että eilen lukiessani tuon umpikujaan ajautuneen somevaikuttajan ahdinko alkoi jo ahdistaa minuakin, enkä silti pystynyt edes pitämään taukoa lukemisessa, vaan jatkoin vain ja luin "vielä tämän luvun" ja "vielä tämän". 

Yön yli pidetty tauko kuitenkin helpotti: kun luin tänään kirjan loppuun, nautin lukemisesta ja jännityksen tiivistymisestä. Yllätyksiäkin on luvassa, varsinkin yksi ihan kunnon yllätys siellä lopussa. Kaiken jälkeen voi vain todeta, että #Syyllinen on todella taitavasti rakennettu psykologinen trilleri. Lisäksi sekä somemaailmasta että mielenterveysongelmista on aina kiinnostavaa lukea. 

Kirjan takakannen sanoin: Kahdessa aikatasossa vyöryvä jännitysnäytelmä sukeltaa somen pimeään puoleen ja pohtii, milloin minuudesta kulissina ja näyteikkunana tuli ihmisille kaikkein tärkein asia. 

Jos tämä aihepiiri kiinnostaa, suosittelen kirjaa lämpimästi. 

Muistan sen hetken. Miten sain kylmiä väreitä ja näin tulevaisuuden, jossa minulla olisi kymmeniätuhansia seuraajia ja kävisin päivisin kahviloissa juoruamassa kaikkien instagramista tuttujen kauniiden naisten kanssa. Kuvitelmassani minullakin oli sponsoroidut hampaat ja hiukset ja vaatteet ja huulet ja täydellinen kuntosali- ja joogakroppa. Kodin ajattelin siinä todellisuudessa hoituvan yhteistyönä siivouspalvelujen, huonekalufirmojen ja wolttausten kanssa niin, että tärkeimmäksi tehtäväkseni olisi jäänyt istua kauniissa kodissamme somettamassa ja odottamassa sinua gourmet-aterian äärellä juuri paketista avattu seksikäs oloasu päällä töistä kotiin. 

#Syyllinen on Hanna-Riikka Kuisman kuudes romaani, mutta minulle vasta ensimmäinen häneltä lukemani. Tämän jälkeen kiinnostaa ehdottomasti tutustua hänen muihinkin teoksiinsa. Kuisman edellinen romaani Kerrostalo oli ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. 


Like 2021 
288 sivua 
Kansi: Tommi Tukiainen 

Muissa blogeissa: 

8 kommenttia:

 1. Tämä on nyt ollut jonkin verran esillä ja on kohtalaisen kiinnostava. Voisin kokeilla joskus. :)

  VastaaPoista
 2. Onpa kiinnostava aihepiiri. Olen itsekin seurannut parin nuoren somekäyttäytymistä ja kylläpä se on ahdistanut heidän puolestaan. Eipä silti jotkut tuntemani ihmiset ovat jakaneet jopa kaikki sairautensa somessa. Olen aika arka jakamaan mitään.
  Kerrostalo on vielä lukematta, sekin kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minustakin todella kiinnostava aihe, sekä somemaailma että mielenterveysongelmat. Kaikilla ei tosiaan ole mitään rajaa siinä, miten yksityisiä asioita he jakavat somessa. Ja koko elämä voi olla yhtä sometusta, kuten tämän kirjan päähenkilöllä. Itse en edes ole somessa enää, ja olen ihan tyytyväinen olooni. Kerrostalo kiinnostaa minuakin tämän kirjan jälkeen.

   Poista
 3. Mää en oo Kuismaa lukenu vielä. Tää kirja vaikuttaa aika mielenkiintoselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin oli ensimmäinen kirja Kuismalta. Tämä on kyllä tosi hyvä ja kiinnostava, suosittelen!

   Poista
 4. Kirja on niin mielenkiintoinen, että luettava miltei yhteen menoon. Paljon tunnistettavia asioita. Vaikutuin, miten asiat pitivät otteessaan ja kova kiinnostus, mitä kertojalle tapahtuu. Suosittelen lämpimästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika täällä, ettei meinannut malttaa lopettaa lukemista (vaikka välillä vähän ahdistikin), oli niin koukuttavaa. Todella kiinnostava aihe ja kirja!

   Poista