perjantai 19. marraskuuta 2021

Pablo Neruda: Kysymysten kirja


Suomentanut Katja Kallio 

Minulla on lainassa pari Pablo Nerudan teosta, mutta Andien maininkien pitkähköt runot ovat edenneet aika hitaasti. Ne vaativat niin paljon miettimistä ja keskittymistä. Kysymysten kirja sen sijaan on helppo lukaista nopeastikin, koska nimensä mukaisesti se sisältää pelkkiä kysymyksiä, ja nehän ovat lyhyitä. Tämä Nerudan kuoleman jälkeen ilmestynyt kokoelma onkin varsinainen kyselykausi kirjan muodossa! Hauska tuttavuus. 

Monet kysymykset ovat kepeitä, humoristisia ja absurdeja, mutta toisissa kysymyksissä on myös melankoliaa. Kirjan syvällisimmät ajatukset ovat kuin aforismeja, hienosti kiteytettyjä helmiä. Suoranaista synkkyyttä on kysymysten sarjassa, jossa pohditaan, millaista Hitlerillä on helvetissä. 

Pitemmittä puheitta jaan tässä hiukan näytteitä Nerudan kysymyksistä: 

Miksi pilvet itkevät niin vuolaasti 
ja ovat aina vain iloisempia? 

Mitä mahtavat puolalaiset ajatella 
sadan vuoden päästä hatustani? 

Kuinka vanha on marraskuu? 

Kuolivatko kenties häpeään 
nuo väärille raiteille suistuneet junat? 

Miksi sateenvarjojen kongressit 
pidetään aina Lontoossa? 

Etkö näe että omenapuu kukkii 
kuollakseen omenassa? 

Minne menee se mitä unessa näimme? 
Muidenko uniin?  

Syksyn kampaajatko 
pörröttivät krysanteemit? 

Eikö syksy tunnu odottavan 
että jotakin tapahtuisi? 

Ja sokerina pohjalla oma ikuisuuskysymykseni: 

Keneltä voisin kysyä 
mitä tulin tähän maailmaan tekemään? 

Joskus elämä tarjoaa lähinnä kysymyksiä vailla vastauksia. Jos haluat kysellä, lähde tämän kirjan myötä kiehtovalle matkalle Pablo Nerudan seurassa! 

Loki-Kirjat 1999 
79 sivua 
Alkuteos: Libro de las preguntas 1974
Kansi: Eeva Louhio 

Kyselty on muissakin blogeissa: 

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa hauskalta. Olisikohan tähän jossain myös vastausten kirja, jos ei, niin sellaista voisi miettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kirja kyllä. Toki kaikki kysymykset eivät ole pelkästään hilpeitä, vaan surullisiakin sävyjä löytyy. Vastauksia voi jokainen miettiä itse mielessään.

      Poista
  2. Aika monet modernit runot sisältävät ja herättävät lähinnä kysymyksiä. Tosiaankaan vastauksia harvemmin tarjotaan. Luultavasti, koska puolalaiset eivät sadan vuoden kuluttua ajattelisi niistä mitään hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, ne puolalaiset! Syyttäkäämme heitä 😂 Minulle kysymykset sopivat tällä hetkellä oikein hyvin, vastauksista ei ole muutenkaan havaintoa.

      Poista
  3. Neruda on mielenkiintoinen, mutta keskittymistä vaativa kirjailija, mutta tämä kysymysten asettelu on hauska: voihan Pilvet ja Syksyn kampaaja!

    Tärkeää on mielestäni kysymys, joka laittaa miettimään tai herättää jotain liikettä yläkerrassamme, vastauksilla etenkään nillä valmiiksi pureskelluilla, ei aina niin väliä...

    Kiehtova on myös pienimuotoinen ja hyvin puukaiverruksineen toteutettu teos "Maremoto", 2013, Palladium kirjat;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neruda on ihana! Tykkään noista Andien mainingeistakin, kunhan pystyisin keskittymään paremmin.

      Nämä kysymykset olivat todella mieltä virkistäviä. Parhaat kysymykset laittoivat todella ajattelemaan, ja syntyi ahaa-elämyksiä. Vastaukset ovat tosiaan helposti niin valmiita, että ne eivät välttämättä enää herätä mitään liikettä siellä yläkerrassa.

      Kiitos tuosta Maremoto-vinkistä, pitääpä tutustua siihenkin joskus!

      Poista
  4. Ihania ja paikoin hassujakin kysymyksiä. Syntyi halu vastata niihin samalla tyylillä kuin ne on kysytty antaen mielen ja kuvituksen lentää. Täytyypä tämä lukea, jos tulee eteen. Kirjastostamme tätä ei tietenkään saa, joten ehkä jos tulee muualla vastaan edukkaasti niin voisi hommata omaksi. Siitähän voisi tehdä itselleen ns. työkirjan johon vastailisi noihin kysymyksiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania ja hassuja kysymyksiä todella! ❤ Tykästyin kovasti tähän kirjaan. Toivottavasti löydät sen itsellesi jostain. Tämä on hyvin inspiroiva ja mielikuvitusta kutkuttava teos. Minussa on selvästi kyselijän vikaa, koska itseäni kiinnostaisi tehdä oma Kysymysten kirja 😊 Toki lukiessa tuli mietittyä vastauksiakin näihin kysymyksiin.

      Poista