maanantai 3. elokuuta 2020

Alina Berg: Kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus - Kirja avioparille

Arvostelukappale kirjan tekijältä 

Olen seurannut  Instagramissa Alina Bergin @siunatutsanat -tiliä, ja hän on myös Facebookissa Siunatut sanat -nimellä. Hän pitää kristillisten tuotteiden verkkokauppaa, mikä on kiva idea. Siellä on houkuttelevia tuotteita, ainakin postikortteja ja täytettäviä kirjoja. Sain nyt mahdollisuuden tutustua tähän Alinan tekemään kirjaan, joka on tarkoitettu avioparien käyttöön.

Kirjassa on aluksi sivuja, joilla aviopari voi kertoa ensitapaamisestaan, ensitreffiensä tapahtumista, hääpäivästään ja sitten myöhempien, merkittävimpien hääpäivien tapahtumista alkaen viisi- ja kymmenvuotishääpäivästä aina kultahääpäivään asti.

Kirjaan voi täyttää myös kummankin vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat sekä lapsemme, lapsenlapsemme ja kummilapsemme.

Suurimman osan kirjasta vie Kaiken se kestää -osio. Siinä on lyhyt kysely, jonka kumpikin voi täyttää vuosittain, esimerkiksi jokaisena hääpäivänä aina 50-vuotishääpäivään asti. Vastaukset kehotetaan täyttämään ensin yksin, ja sitten ne voi jakaa toistensa kanssa. Alina Berg kirjoittaa:

On myös hyvä palata välillä takaisin aiempien vuosien vastauksien pariin ja katsoa, miten olette persoonina ja pariskuntana kasvaneet vuosien varrella. 

Noiden kysymysten kautta kumpikin pääsee pohtimaan muun muassa, mikä on lempiraamatunkohtani tällä hetkellä, mitkä asiat ovat juuri nyt tärkeimpiä ja mitkä haastavimpia elämässäni, mistä unelmoin ja mitä pelkään. Sitten on monia parisuhdetta käsitteleviä kohtia. Puolisolle voi näillä riveillä kertoa esimerkiksi, mistä iloitsen suhteessamme, mitä toivoisin suhteeseemme, mitä arvostan hänessä, mitä rukoilen hänen puolestaan ja minkä raamatunkohdan haluan antaa hänelle.

Kirja on innostava täytettävä, mutta kovin paljon ei pysty kerralla täyttämään, koska suuri osa kirjasta koostuu noista kyselyistä, jotka täytetään vuosittain. Mutta pitkän aikavälin projektina tämä on hieno.

Mitä tulee kirjan alkuosaan, huomaan ainakin itsestäni, että tällaisen kirjan täyttäminen olisi pitänyt aloittaa heti suhteen alussa, koska nyt kun ensitapaamisesta on pian 27 vuotta, ensitreffeistä yksitoista vuotta ja häistäkin yhdeksän vuotta, en enää muista yksityiskohtia kovin tarkkaan. Häistämme on toki olemassa video, jonka avulla voisi joskus virkistää muistiaan. Mutta parhaiten tämä toimisi, kun tiedot voisi täydentää reaaliajassa sitä mukaa kun asiat tapahtuvat. Eli silloin kun ne ovat tuoreessa muistissa.

Hyvämuistisella tämä kirja toki toimii myöhemmässäkin vaiheessa aloitettuna. Ja kyllähän tällainen huonomuistinenkin jotain aina muistaa. Nuo vuosittain täytettävät kyselyt ovat sitten tätä hetkeä, niihin voi täyttää sitä mitä elämässä ja parisuhteessa on kulloinkin meneillään tässä ja nyt.

Kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus on mainio häälahja tai sitten sen voi ostaa itse itselleen joko naimisiin mentäessä tai joskus myöhemmin. 

Vuosien kuluessa tulee sitten näkyviin, millaista hedelmää kirjan täyttäminen kantaa omassa avioliitossa ja miten eri vuodet eroavat toisistaan. Nyt vasta aloittelemme kysymyksiin vastaamista, mikä vaatii varmasti pysähtymistä ja kysymysten miettimistä ihan ajan kanssa. Tänä vuonna hääpäivämme on jo mennyt, mutta ajattelin, että voisimme silti täyttää jo yhden kyselyn tässä reilun yhdeksän vuoden kohdalla. Ensi vuonna on sitten kiva täyttää kymmenvuotishääpäivän mietteitä.

Jos jaan jotain omakohtaista tähän loppuun, sellaista mitä varmasti tulen kirjoittamaan tähän kirjaan, niin tässä vaiheessa iloitsen parisuhteessamme erityisesti siitä, miten hyvin olemme hitsautuneet yhteen ja miten helppo meidän on olla yhdessä. Uskaltaa olla oma itsensä ja tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on. Mieheni on ollut hyväksyvä ja ymmärtäväinen. Ja vaikka vaikeitakin vaiheita on vuosien varrella ollut, niistä on selvitty, ja omaan puolisoon on saanut rakastua aina uudestaan.

Kiitos sinulle Alina Berg tästä hienosta kirjasta! Toivottavasti moni ottaa sen omakseen.

Kirjaan voi tutustua lähemmin ja sitä pääsee tilaamaan klikkaamalla tästä.

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan kätevä kirja joko oman avioliiton menneiden ja tulevien vaiheiden tallentamiseen tai sitten häälahjaksi.

      Poista
  2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta kirjalta! Kun aikoinaan tapasin tulevan puolisoni (helluntaina -85), se oli menoa kertalaakista. Tapaamistamme seuraavana päivän kirjoitin paperille, miten kaikki tapahtui. Onneksi! Olen moneen kertaan lukenut sen läpi ja pystyn edelleen pääsemään tunnetasolla noihin hetkiin.
    Olemme molemmat onnekkaita, kun olemme saaneet jakaa elämäämme yhden ja saman miehen rinnalla. Siunausta Teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kirja tämä on tosiaan! Sopii myös muistojen tallentamiseen, vaikka olisi jo yhteistä taivalta takana. Teillä on ensitapaamisesta jo pitkä aika. Tai onhan meilläkin melko pitkä, vaikka seurustella aloimme vasta 16 vuotta myöhemmin. Se ensitapaaminen on kyllä päiväkirjassa, vaikka silloin ei mitään ihmeempiä tapahtunutkaan enkä voinut aavistaa tulevaa. Pitäisi joskus palautella sitä mieleen sieltä.

      Onnekasta on saada pysyä saman miehen rinnalla. Siunausta teille myös!

      Poista
  3. Pitkä yhteinen taival on merkittävä voimavara myöhemmin elämässä ja sitten, kun joskus 60:n tienoilla alkaa ns. muistojen aikaa olla ilmassa. Siihen tämä kirja muistiinpanoineen on varmasti mitä mainioin tukisauva!

    Meillä tulee avioparina täyteen nyt 52-vuotta, joten olemme Bergin teoksen yläikärajan tällä puolen, mutta on ollut tapana, että omien henklökohtaisten allakoiden lisäksi on pidetty yhteistä suuremmankokoista Wegaa tms., johon on kirjattu paitsi tapahtumat, lämpötilat ja muut "tärkeät" asiat myös omia ja yhteisiä tunnelmiin ja elämänkulkuun liittyviä lausahduksia, kommentteja ja sitaatteja.

    Niitä on hauskaa ja yllättävääkin tarkastella ja on ilo todeta, että huolimatta tiukistakin mutkista yhteinen taival jatkuu, hauskaa on ja huumorilla mennään uteliaasti eteenpäin.

    Oli todella mukavaa lukea, että teillä aina uudelleen rakastuminen onnistuu. Niinhän se menee, että "elämässä vaihtelevat varjo sekä valo, mutta olkoon aina osananne iloisuuden talo"!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillähän onkin jo kunnioitettava määrä yhteisiä vuosia takana! Joillakin tosiaan ylittyy se 50 vuottakin, jopa 65-vuotishääpäiviä näkee joskus lehdessä. Me menimme vasta nelikymppisinä naimisiin, joten 50-vuotishääpäivä vaikuttaa aika kaukaiselta. Mutta otetaan vastaan ne vuodet, jotka annetaan!

      Kiva kuulla, että olette kirjanneet ylös muistojanne ja että yhteinen taipaleenne on jatkunut iloisissa merkeissä, vaikka tiukkojakin mutkia on ollut. Ja niitähän on varmasti kaikilla. Onnea ja iloa teille edelleen! ❤

      Poista