keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Kiitoksen sanoja

Toimittanut Juha Lindqvist 


Luin vaihteeksi aforismeja; tässä kokoelmassa pohditaan kiittämistä ja kiitollisuutta eri näkökulmista. Kirja jakautuu kuuteen eri osaan: Kiitollinen mieli, Pieniä mutta merkityksellisiä sanoja, Kiitoksen merkitys, Kiitollisuudenvelka, Kiittämättömyys ja lopuksi vielä Kiitos huumorista. Koska kiitollisuus syntyy usein toisten hyvistä teoista itseä kohtaan, varsinkin kiitollisuudenvelan kohdalla on myös erilaisia ajatuksia hyvän tekemisestä ja auttamisesta. Kiittämistä kirja pohtii sekä kiitoksen antamisen että vastaanottamisen näkökulmasta. 

Mukana on ajattelijoita laidasta laitaan; on mietteitä niin Senecalta, Shakespearelta, Nietzcheltä, Eino Leinolta kuin Staliniltakin. Ja lukemattomilta muilta - joskus myös tuntemattomiksi jääneiltä henkilöiltä. On sanontoja eri maista, ainakin Malesiasta, Nigeriasta, Ghanasta, Ruotsista ja Virosta. Tietysti joku suomalainenkin sanonta, vähintään nyt tämä vanha tuttu: Kiittämättömyys on maailman palkka

Jaan tässä sitaatteja, jotka eivät ole mitenkään tasapuolisesti eri aihepiireistä, vaan täysin subjektiivisesti omien fiilisteni pohjalta valittuja, itseäni puhutelleita ajatuksia. 


Olkaamme kiitollisia ihmisille, jotka tekevät 
meidät onnellisiksi; he ovat puutarhureita, 
jotka saavat sielumme kukkimaan. 

Marcel Proust 

Joka ei kiitä pienistä asioista, ei kiitä suuristakaan. 

Virolainen sanonta 

Ole kiitollinen pienimmästäkin lahjasta ja tulet saamaan suurempia. 

Tuomas Kempiläinen 

Kiitä vähästä, löydät paljon. 

Nigerialainen sanonta 

Siunaukset joista nautimme päivittäin ovat 
käyneet jotenkin niin arkipäiväisiksi, että 
unohdamme kiittää niistä. 

Izaak Walton 

Kukaan ei voi tuntea yhtä puhdasta kiitollisuutta 
kuin se, joka on päässyt pimeyden valtakunnasta. 

Elie Wiesel 

Jotkut ihmiset jaksavat marista siitä, että 
ruusuissa on okaita. Minä olen kiitollinen siitä, 
että okaissa on ruusuja. 

Alphonse Karr 

Ota kaikki irti niistä hyvistä asioista joita 
sinulla on, ja ole kiitollinen ajatellessasi 
kuinka kovasti kaipaisitkaan näitä asioita, 
jos sinulla ei olisikaan niitä. 

Marcus Aurelius 

Kuukaudet ja vuodet vierivät ja vaipuvat 
unhoon, mutta yhden ainoan kauniin hetken 
muisto valaisee koko elämän. 

Franz Grillparzer 

Jos mies ei ole kiitollinen siitä, mitä hänellä on, 
hän on tuskin kiitollinen siitäkään, jonka tulee 
saamaan. 

Frank A. Clark 

Paras lääke reumatismiin on kiittää 
jumalaa siitä, ettei se ole kihtiä. 

Josh Billings 

Pelkästään vakavasti tai kiittämään patistellen ei tätä aihetta lähestytä. Jotkin ajatukset hymyilyttävät. Esimerkiksi Ed Howe on sanonut: Mikään ei väsytä yhtä paljon kuin olla aina kiitollinen. George Eliot toteaa olevansa kiitollinen niille ihmisille, jotka jättävät asiansa sanomatta silloin, kun heillä ei ole mitään asiaa. Ja tuntematon toteaa: Olen ateisti, luojan kiitos

Jos joku tuli uteliaaksi, mitä Stalinilla on sanottavaa tästä aiheesta, niin hän lähestyy sitä negatiivisesta näkökulmasta: Kiitollisuus on sairaus, josta koirat kärsivät. 

Lisää ajattelemisen aihetta monesta eri näkökulmasta löydät tästä pienestä suuresta kirjasta. Muistaisipa aina tosiaan iloita siitä, ettei reumatismi ole kihtiä ja että elämässä on asioita, joita kaipaisi, jos niitä ei olisikaan. 

Lukemastani kiitollisin ajatuksin! 

Gummerus 2004 
79 sivua 

10 kommenttia:

 1. Aforismeissa on pieneen kiteytettyjä suuria asioita. Itsekin aikoinaan keräsin niitä ja on minulla muutamia aforismikirjojakin. Harvemmin niitä tosin tulee nykyään luettua. Hymyilyttää tuo "olen ateisti, luojan kiitos" -ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä aforismeissa on hienoa elämänviisautta. Silloin tällöin tulee luettua joku aforismikirja, mutta aika harvoin. Tämä oli niin näkyvästi esillä kirjaston hyllyssä, että satuin huomaamaan. Tuolla ateistilla on logiikka kohdallaan :)

   Poista
 2. Kerrassaan herkullinen kattaus, joka pelasti pimeän ja usvaisen päivän, suurkiitos!! Erityisesti omaa huumorintajua kutittivat okaat vs ruusut ja reumatismi vs kihti osiot:) Aina joskus elämä on juuri sitä ja niin, kuinka me itse kulloinkin asiat koemme ja näemme...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sait valoa marraskuun hämärään! Okaat vs ruusut ja reumatismi vs kihti ovat molemmat osuvia oivalluksia siitä, miten asioita voi katsella monesta näkökulmasta. Siinäpä sitä opeteltavaa riittääkin!

   Poista
 3. Aforismeja tulee harvemmin luettua jostain syystä. Hienoja ajatelmia kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin minäkin näitä luen, mutta onneksi edes joskus. Nyt kirja oli niin sopivasti tyrkyllä kirjaston hyllyssä, ja hyvä lukuelämys tämä olikin.

   Poista
 4. Kiitos on kaunis sana. Kiitos sinulle tästä kirjaesittelystä.

  VastaaPoista
 5. Niin totta. Elämässä on paljon hyviä asioita, jotka ottaa helposti itsestäänselvyyksinä mutta joita kaipaisi paljon jos niitä ei olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pitäisi muistaa aina kiinnittää huomiota myös siihen kaikkeen hyvään, mitä omassa elämässä on.

   Poista