keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Craig Groeschel: Divine Direction - 7 Decisions That Will Change Your Life


Divine Direction käsittelee tärkeitä päätöksiä ja valintoja, jotka voivat tavalla tai toisella muuttaa koko elämämme - sen, millaista tarinaa myöhemmin kerromme. Craig Groeschel on amerikkalainen pastori, jonka kristilliset kirjat ovat joka kerta yhtä antoisia, joten nyt kun olen jo lukenut kaikki hänen suomennetut kirjansa, olen alkanut tutustua näihin suomentamattomiin. 

Tuollaiset "seitsemän askelta siihen ja siihen" (kuten elämäsi muuttumiseen) -tyyppiset jutut kuulostavat minusta aina hiukan liikaa luvatuilta, mutta kyllähän nämä kirjassa käsitellyt päätökset kieltämättä voivat vaikuttaa aika isosti ihmisen elämään - jos vain sellaisia päätöksiä teemme. 

Ne seitsemän aihetta, joista Groeschel kirjoittaa, ovat Start, Stop, Stay, Go, Serve, Connect ja Trust. Niistä jokainen on saanut kirjassa oman lukunsa. 

Ensimmäiset luvut haastavat pohtimaan, mitä hyviä tapoja voisimme aloittaa tai mitä huonoja tapoja lopettaa. Ne asiat voivat liittyä muun muassa rahankäyttöön, terveyteen, ihmissuhteisiin - ja jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, mihin muuhun. Raamatusta Groeschel ottaa esimerkiksi Mooseksen, jonka piti lopettaa itsensä väsyttäminen liialla työnteolla; hänen piti oppia jakamaan vastuuta muillekin. Sellainen päätös aivan varmasti muutti hänen elämänsä. 

Many times we must let go of what we've been holding so we can receive what God wants to give us. 

Seuraavaksi Groeschel kirjoittaa paikallaan pysymisestä ja lähtemisestä. Joskus meidän on syytä jäädä, vaikka tuntuisi helpommalta lähteä, ja joskus taas Jumala tahtoo meidän lähtevän, vaikka saattaisi olla helpompaa pysyä paikallaan. Esimerkiksi Raamatussa Ruut valitsi Noomin luo jäämisen, vaikka Noomilla ei ollut tarjottavana muuta kuin köyhyys ja epävarma tulevaisuus. Myöhemmin Ruutin sitoutuminen ja uskollisuus palkittiin. 

So if you are tempted to walk away, make sure to seek God, because you never know what he might do if you have the courage to stay. 

Mutta sitten taas joskus lähteminen tuntuu vaikealta, ja kuitenkin juuri se on oikea ratkaisu. Jumala voi kutsua meitä johonkin uuteen, jolloin tarvitaan rohkeutta ottaa ensimmäinen askel, jättää kaikki tuttu ja turvallinen ja astua tuntemattomaan. 

You've asked for his direction. Now you need to apply faith! Take that step, make a change, move outside your comfort zone, risk failing and starting over, but exercise faith in the God who loves you so much he gave his Son for you. 

Palvelemista käsittelevässä luvussa Groeschel toteaa, ettei meitä ole tarkoitettu elämään itsellemme, vaan toisille. Tärkeintä ei ole kysyä, mitä minä tästä saan, vaan mitä voin antaa maailmalle. Palvelemisen tapoja on sitten monenlaisia; jokaisella meillä on omat erilaiset lahjamme ja kykymme. 

I exist to make a difference. God created me to be a blessing to others. My food is to do his will and to finish the work he sent me to do. 

Luvun Connect luulin käsittelevän seurakuntayhteyden merkitystä, ja uskovien yhteydestä se kyllä puhuukin, mutta enemmän ystävyyden tasolla. Seura tekee kaltaisekseen, ja siksi on tärkeää, että meillä on ystäviä, jotka voivat olla meille siunaukseksi ja me heille. Show me your friends and I will show you your future, Groeschel toteaa. 

Hän kertoo eräästä itselleen tärkeästä ystävästä ja mentorista, jolla oli suuri vaikutus hänen työhönsä. Tapaamme myös Barnabaan, joka oli merkittävänä tukena kristityksi kääntyneelle Paavalille, sekä kolme eri henkilöä, jotka auttoivat kukin omalla tavallaan Daavidia tulemaan siksi, miksi Jumala halusi hänen tulevan. Tällaisia ystäviä me kaikki tarvitsemme. 

The choice to connect with someone can produce benefits beyond our wildest dreams. 

When he guides you to connect with certain people in your life, you can be sure he's going to use that connection to bless you both.  

Luottamusta Jumalaan ja hänen hyvyyteensä puolestaan tarvitsemme aina, koska erään pastorin sanoin me olemme joko tulossa vaikeasta vaiheesta elämässämme, keskellä vaikeaa vaihetta juuri nyt tai menossa sellaista kohti. Tie luottamukseen kulkee kuitenkin rehellisten epäilysten kautta. Jumalalla on omat syynsä salliessaan meidän joutua myrskyihin elämässämme, mutta silloinkin hän on meidän kanssamme. Eikä myrsky välttämättä tarkoita, että olisimme joutuneet sivuun Jumalan tahdosta, johdatuksesta ja huolenpidosta. Myrsky voi olla eräs vaihe matkalla kohti Jumalan suunnittelemaa vastarantaa, kuten opetuslapsilla oli Raamatun kertomuksessa. 

Don't miss this: The disciples didn't experience the storm because they were out of God's will. The disciples experienced the storm because they were in God's will. 

Tässä pieniä otteita tämän puhuttelevan kirjan sisältämistä ajatuksista. 

Zondervan 2018 
205 sivua 
Kansi: Jeff Miller / Faceout Studio 

4 kommenttia:

 1. Varsin mielenkiintoista! Voisi joskus lukea self helpiä tästä näkökulmasta, on tullut luettua vain niitä tavallisia maallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, miksei tässä voi olla jotain self helpin aineksiakin, ainakin nuo hyvien tapojen aloittamiset ja huonojen lopettamiset.

   Poista
  2. Mutta enemmän tämä siis käsittelee kristillistä elämäntapaa kuin oman elämänlaadun parantamista. Puhutaan itsensä kieltämisestä, toisten palvelemisesta ym.

   Poista
  3. Ehkä tuo 7 askelta elämän muuttamiseen kuulostaa enemmän self helpiltä kuin kirjan varsinainen sisältö.

   Poista