lauantai 4. joulukuuta 2021

101 vinkkiä miten pidätte rakkautenne elävänä

Koonnut Betsy Williams yhdessä Bordon Booksin kanssa 
Suomentanut Johanna Tölli 

Tämä on kätevä kirja silloin, kun parisuhteen hoitaminen kiinnostaa, mutta ei jaksa lukea mitään pitkiä tekstejä. Kirjan jokaisen aukeaman vasemmalla puolella on yksi vinkki, yhteensä siis 101 kappaletta. Oikeanpuoleisella sivulla aihetta käsitellään tarkemmin, mutta kuitenkin melko lyhyesti. 

Vinkkejä on laidasta laitaan, niin kepeitä ja hauskoja kuin vakavampiakin. On monia perusasioita, kuten että omasta ja puolison terveydestä on syytä huolehtia ja että anteeksi kannattaa pyytää ja antaa. Yhteistä tekemistä ja aikaa tarvitaan, arjen pieniä hyviä hetkiä ja joskus toisaalta myös jotain piristävää luksusta ja seikkailua. 

Kaikki ohjeet eivät sovi kaikille. Esimerkiksi helpoin tapa löytää lisää aikaa on kuulemma television sulkeminen. Mutta jos televisio on päällä kovin harvoin muutenkin, niin eipä sen sulkeminen juuri auta. Itselläni aikaa löytyy varmimmin sulkemalla kirjan kannet, ja monen aikavaras on nykyään some ja älypuhelin. 

Mitä kirjoihin tulee, yksi vinkki ehdottaa, että puolisot valitsisivat kirjan, jonka lukemisesta molemmat nauttivat, ja sitä luettaisiin sitten yhdessä vaikka muutama minuutti päivässä. No, kaikki eivät ehkä jaksa lukea minkäänlaista kirjaa, mutta itse allekirjoitan kyllä tämän: Lukemisen nautinto kaksinkertaistuu kun rinnallasi elää joku, joka jakaa samat kirjat. Me mieheni kanssa luemme kyllä usein aika erilaisia kirjoja, mutta on mukavaa jakaa joskus ajatuksia sellaisesta kirjasta, jonka molemmat ovat lukeneet. 

Muita poimintoja kirjan vinkeistä: Etsikää yhteinen harrastus. Kehu puolisoasi perheen ja ystävien keskuudessa. Ja toisaalta: Kieltäydy puhumasta muille negatiiviseen sävyyn puolisostasi. Aseta puolisosi työsi edelle. Suunnitelkaa romanttinen pakomatka. Kehu puolisoasi usein. Älä odota puolisosi täyttävän kaikkia tarpeitasi. Tarjoudu mukaan toimintaan, josta puolisosi nauttii. Pidä huolta ulkonäöstäsi. Tee puolisollesi jotakin mukavaa ja tee se ensin. 

Kepeämpää osastoa edustavat esimerkiksi seuraavat vinkit: Pistä twistiksi! Suosi hihitystä. Opi nauramaan itsellesi. 

Koska kirja on kristillinen, mukana on muutama sellainenkin vinkki kuin että rukoilkaa yhdessä ja käykää seurakunnassa yhdessä. Siellä täällä on Raamatun jakeitakin, esimerkiksi kun kehotetaan lähtemään yhdessä kävelylle, Laulujen laulun jae sanoo sen näin: Rakkaani puhkeaa puhumaan: Nouse, kalleimpani, kauneimpani, tule kanssani ulos! 

Vaikka monet kirjan vinkeistä voivat kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, niin kukapa meistä osaisi elää täydellisesti kaikkien niiden mukaan? Joissain asioissa voi olla vahvoilla, mutta toisissa taas on paljon parantamisen varaa. Ainakin itse sain tämän kirjan äärellä paljon ajattelemisen aihetta ja löysin vinkkejä, joita voisin lähiaikoinakin toteuttaa käytännössä. 

Loppuun vielä pari otetta. Eräs vinkki kehottaa pitämään päiväkirjaa parhaista yhteisistä muistoista. Kirja toteaa: 

Vuosien kuluttua pelkkä ajan kellastaman päiväkirjamerkinnän lukeminen voi viedä teidät ajassa taaksepäin, erityiseen hetkeen. Kun taivallus käy rankaksi, muistutus onnellisemmista ajoista voi antaa voiman juuri siihen lisäponnistukseen, jota tarvitsette selviytyäksenne. Antakaa muistojenne säilyä koko elinikänne ajan. Kirjoittakaa ne ylös. 

Tärkeä asia on myös toisen hyväksyminen sellaisena kuin hän on: 

Puolisosi ei tulisi aistia, että yrität jatkuvasti muovata hänestä täydellistä ihannekumppania. Vältä vertailua. Hyväksy puolisosi ilman ehtoja tai vaatimuksia. Anna puolisollesi lupa olla aito, rento ja kahleista vapaa. 


Uusi Tie 2011, 2. painos 
207 sivua 
Alkuteos: 101 Simple Secrets to Keep your Love Alive 2004 
Kansi: Minna Rautiainen / Bordon Books 

2 kommenttia:

 1. Hyvä muistutus tämä teos! Kuihtuu se kukkakin hoitamatta, joten...
  On hyvä olla omaa tonttia, mutta myös yhteisiä harrastuksia. Kirjojen suhteen meilläkin eriävät osin mieltymykset, mutta niistä samoista luetuista saadaan aikaan herkullisia keskusteluja.

  Eläköön erilaisuus, joka toteuttaa parhaimmillaan sitä, että
  1 plus 1 = enemmän kuin kaksi! Nuo yhteiset mukavat ja hilpeät muistot sekä koetut kommellukset ovat kokemusperäisesti olleet huomattava voimavara erityisesti tänä korona-aikana ja niillä on naureskellen herkuteltu;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisia kirjoja tarvitaan. Näissäkin vinkeissä oli myös se, että pitää ottaa omaakin aikaa. Mutta sitten tietysti yhteinen aika ja yhteiset harrastukset tekevät hyvää. Ja eläköön erilaisuus tosiaan!

   Me olemme koko avioliittomme ajan pitäneet viiden vuoden päiväkirjaa, nyt on kolmas sellainen menossa. Sieltä näkee aina, mitä edellisinä vuosina on tapahtunut, ja tulee monesti mukavia muistoja mieleen. Joten peukutan kovasti tuota päiväkirjan pitämistä! Vaikka tietysti muistella voi muutenkin. Yhteiset muistot ovat ihana aarre.

   Poista