lauantai 18. joulukuuta 2021

Leena Kaartinen: Lääkärinä Afganistanissa - Mutaklinikan arkea ja juhlaa


Leena Kaartinen on toiminut pitkään lääkärinä Afganistanissa. Hän on kirjoittanut kirjoja sekä Afganistanista että Etiopiasta, jossa hän on myös työskennellyt. Omassa hyllyssäni on kaksi Afganistanista kertovaa Kaartisen kirjaa, jotka olen jo kauan aikonut lukea. Tämä nyt lukemani Lääkärinä Afganistanissa kertoo hänen ensimmäisestä työkaudestaan siellä 1970-luvulla. 

Kirja on ohut ja luvut lyhyitä, mutta täynnä asiaa. Kiinnostavasti Leena Kaartinen kuvaa tutustumistaan kutsumuksensa maahan. Hän työskenteli maan keskiosan vuoristoseudulla köyhien ja hyljeksittyjen hazaroiden parissa. Siellä vuoristossa talvi oli pitkä ja ankara: lumi eristi alueen muusta maasta viiden kuukauden ajaksi, ja pakkasta saattoi olla parikymmentä astetta (ja ehkä enemmänkin, jos en väärin muista). Kylien köyhillä asukkailla ei välttämättä ollut kaikilla edes kenkiä tai käsineitä, eikä toki vaatteitakaan kovin paljon. Miten ihmeessä he selvisivätkin noin jäätävistä talvista? Kerran Kaartinen kyllä kertookin joutuneensa amputoimaan jonkun paleltuneet varpaat. Kun hän kerran itse palellutti jalkansa, ne onneksi säästyivät. 

Tuollaisissa oloissa Kaartinen kertookin ymmärtäneensä, miksi jopa villasukkia pakanoille kutovat ompeluseuramummot (joille hän oli ennen naureskellut) tekevät tärkeää työtä. Itsekin hän vietti sitten sydäntalven iltapuhteet kutoen paikallisille kintaita. 

Vuorilla Kaartinen kulki kymmenien kilometrien matkoja jalkaisin tai suksilla. Hiihtäessä joutui hiukan pelkäämään, koska pienikin virheliike voisi saada aikaan lumivyöryn. Paikallisille sukset olivat uusi tuttavuus ja ihmettelyn aihe. Kuinka kätevää heidänkin olisi ollut liikkua sellaisilla talvisin, kun kävellessä saattoi upota syvälle lumeen, eikä kylistä juuri muulla keinolla päässyt mihinkään.  

Lääkärin työ noissa alkeellisissa oloissa oli kovin erilaista kuin täällä Suomessa. Sen Leena Kaartinen joutui huomaamaan ensimmäisestä työpäivästä lähtien: 

Heti ensimmäisenä työpäivänä putosin rajusti todellisuuteen länsimaisista tottumuksistani. Molemmat ensimmäisistä lapsipotilaistani kuolivat. Oli vaikea tajuta, miten vakavasti sairaita hoitoon hakeutuvat olivat. Apu tuli usein liian myöhään. "Puolet lapsista kuolee täällä ennen aikuisikää", työkaverini valistivat minua kauhistellessani vaikeaa alkua vuoristolääkärin urallani. 

Länsimaisiin elintasosairauksiin siellä ei juuri törmännyt, mutta sen sijaan oli esimerkiksi tuberkuloosia ja pilkkukuumetta. Lääkäreille ja muille hoitoalan ihmisille tällainen kirja on varmasti erityisen kiinnostavaa luettavaa, mutta myös meille muille. 

Leena Kaartinen toimi maassa tunnustavana kristittynä, mutta ei tehnyt julistavaa työtä, vaan vain auttoi sairaita. Kuitenkin kun maahan tuli vallankumous, myös hän joutui lopulta raskain sydämin lähtemään Suomeen, kun hänet työtovereineen suorastaan ajettiin sieltä pois. Hazarat jäivät kaipaamaan heitä, ja kirjan loppuosa kertoo koskettavasti siitä eron ja luopumisen tuskasta, jota vasten tahtoaan lähtemään joutuva koki tuossa tilanteessa. Myöhemmin Kaartinen pääsi tosiaan palaamaan, mutta siitä ei tätä kirjaa kirjoitettaessa ollut tietoa. Vain toivo, että ehkä joskus vielä. 

Kirjoittajan usko tulee kirjassa esiin vain siellä täällä melko lyhyesti, joten muutkin kuin uskovaiset uskaltavat varmaankin lukea sen, jos Afganistan, ulkosuomalaisena eläminen siellä, kulttuurierot ja lääkärin työ alkeellisissa oloissa kiinnostavat. Kaikkea tätä Lääkärinä Afganistanissa kuvaa kiinnostavasti. 

Karas-Sana 1978 
120 sivua 
Päällyksen kuvat: Leena Kaartinen 

Leena Kaartisesta ja hänen työstään kertoo muun muassa Naisten Ääni. Jutusta käy ilmi myös se, että Time-lehti valitsi hänet vuoden 2005 eurooppalaisten sankarien joukkoon kuvaten häntä eläväksi määritelmäksi sisulle. Jutun lopussa on luettelo Kaartisen kirjoista. 

4 kommenttia:

  1. Ollaan luettu sama kirja! Luin tämän vuosia sitten, enkä muista siitä enää paljoakaan kuin että siinä kuvattiin tosiaan ihan erilaista maailmaa ja elämää kuin omamme, ja että lääkäriä tosiaan tarvittiin noilla vuoristoseuduilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet lukenut tämän kirjan. Minäkin olin lukenut tämän varmaan joskus 30 vuotta sitten, joten en muistanut enää muuta kuin että olot olivat alkeelliset. Elämä siellä vuoristokylissä oli kuin keskiajalla, kuten Kaartinen toteaa kirjassa.

      Poista
  2. kirjis

    Kuinkas sattuikaan: olen tuijottanut Leenan puunrunkohalaamiskuvaa kahden kuukauden ajan joka aamu veskissä, jossa minulla roikkuu Kehitys-seinäkalenteri 2021, ja marras-joulukuun kuvana on hän. :)

    Selailepa tuosta loppuvuoteen: https://cdn.accentuate.io/4731515437107/11692919193651/2021-Kehitys-Utveckling-sein%C3%A4kalenteri-v1608278157929.pdf

    Jouluiloja itsellesi ja läheisillesi!
    Ja Uuutta Vuotta 2022 samaan putkeen.
    (muuten uuden vuoden kehityskalenterikin on jo ilmestynyt seinälle ripustettavaksi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sattuipa tosiaan. Sinullahan on kunnon kalenteri. Olipa kiva kuva Leenasta! Minä puolestani näin hänet viime sunnuntaina televisiossa, ja siitä tuli mieleen lukea vihdoin hänen kirjojaan.

      Jouluiloa ja onnellista uutta vuotta myös sinulle ja läheisillesi!

      Poista