sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Waltteri Haapala - Juha Lehtonen (toim.): Kutsumus koetuksella


Kutsumustietoisuus, joka nuoresta asti oli palanut sisälläni käsin kosketeltavan voimakkaasti, alkoi haalistua. Oli vaikeaa innostua ja syttyä mistään kovin paljon, kun oli yrittänyt kaikkensa ja pettynyt. 

(Ote luvusta Unelmat murskaksi

Tässä kirjassa kymmenen henkilöä kertoo kokemuksiaan erilaisista kutsumukseen liittyvistä kriiseistä. Kysymyksessä ovat hengellisen työn tekijät, joista monet ovat seurakuntien pastoreita, mutta mukana on myös muusikko, lapsi-, nuoriso- ja koulutyön kehittäjä, lähetystyöntekijä sekä sairaalapappi. 

Kipuiluja ja koettelemuksia voi olla kutsumuksen toteutumista odotettaessa, hengellistä työtä tehtäessä tai työn päätyttyä äkillisesti ikävien tapahtumien seurauksena. 

Eräs kirjan henkilöistä joutui käymään läpi hyvin raskaita vaiheita odottaessaan, mahtaisiko Jumalan antama kutsumus koskaan toteutua. Jonkun työ taas päättyi vaikeaan työuupumukseen tai seurakunnan taholta tulleeseen kritiikkiin ja hylkäämiseen. Ja vaikka työ jatkuisi, vastoinkäymisiä joutuu silloinkin kokemaan. Jonkun näkyä eivät monet ymmärrä tai hyväksy. Tai sitten tulee avioero tai puoliso sairastaa tai kuolee. Kutsumuskriisi voi myös olla teologinen kriisi, kuten eräällä pastorilla oli. 

Kutsumus koetuksella ei kuitenkaan kerro pelkästään vaikeuksista, vaan myös siitä, mikä auttoi näitä Jumalan kutsumia ihmisiä jaksamaan ja selviytymään raskaiden kokemustensa läpi, ja miten kutsumus kuitenkin säilyi kaiken keskellä. Uusi työkin saattoi myöhemmin avautua niille, jotka olivat joutuneet luopumaan vanhasta. Kaiken loppu saattoi olla uuden alku. 

Eräs pastori kertoo kuitenkin olevansa edelleen sairauseläkkeellä, koska ei ole palautunut pahasta työuupumuksestaan. Mutta hänelläkin on oma paikkansa: 

Vaikka putosin, epäonnistuin ja sairastuin, koen olevani lähetetty. Lähetetty uuteen ympäristöön, uusien ihmisten luokse. Olen oman elämäni keskellä täällä syrjässäkin. Ja täällä on monia - meitä on paljon. 

Kirjan henkilöt kertovat elämästään niin avoimesti ja rehellisesti, että se on hyvää vertaistukea kenelle tahansa hengellistä työtä tekevälle tai kutsumuksensa kanssa kipuilevalle. Kirjaan on lisäksi valittu niin monipuolisesti erilaisia kokemuksia, että moni voi löytää sieltä itselleenkin jotain tuttua ja koskettavaa. Itsekin olen kokenut omat unelmien sortumiseni ja pettymykseni kutsumukseen liittyen, mutta myös sen, että jotain uutta voi tulla menetetyn tilalle. Koin tämän kirjan hyvin hoitavana ja rohkaisevana. 

Kirjan lopussa terapeutti Elli Meklin ja pastori Mika Yrjölä käsittelevät kutsumusta ja kriiseistä selviytymistä kumpikin omasta näkökulmastaan. Mika Yrjölä kirjoittaa: 

Jeesuksen seuraaja ei selviä ilman arpia. Jos on vastannut hänen kutsuunsa, on vastannut "kyllä" myös myrskyille. 

Mutta Yrjölä rohkaisee: 

Jeesus lähetti sinut. Hän kutsui sinut olemaan kanssaan ja lähetti sinut edustamaan häntä, vaikka tiesi, minkälaisen ihmisen lähettää. Hänen mielestään olet huipputyyppi! Kaikkine heikkouksinemme olemme hänen valintojaan. 


Aikamedia Oy 2021 
172 sivua 
Kansi: Aikamedia Oy / Antti Kamppinen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti