keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Jenny Gladwell: Sydämeni lahja


Suomentanut Aura Nurmi 

Tässä vaihteeksi vähän kevennystä jouluisen viihderomaanin merkeissä. Kirja onkin tulvillaan talvista tunnelmaa, joten pokkarin etu- ja takakannen lupaukset sielua lämmittävästä luettavasta pimeneviin iltoihin (ynnä muuta vastaavaa) osoittautuivat paikkansapitäviksi. 

Jane on lontoolainen toimittaja, joka on sydänsurujen murtama, joten työnantaja päättää lähettää hänet tavallista kevyemmälle juttumatkalle. Jane pääsee pienen toimittaja- ja bloggaajajoukon mukana Norjaan seuraamaan, miten siellä kaadetaan kuusi, jollaisen Norja lahjoittaa joka vuosi Lontooseen kiitoksena briteiltä saamastaan avusta toisen maailmansodan aikana. Samalla ryhmä pääsee majoittumaan upeissa, tunnelmallisissa talvilomakohteissa ja osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin, kuten lasketteluun. 

Vakavista aiheista kirjoittavaa Janea tuollainen kevyt juttumatka ei voisi vähempää kiinnostaa, mutta perillä hän huomaa, miten upea Norjan talvi todella on ja millaista hemmottelua matkalaiset saavat siellä osakseen. Ei siis hassumpaa. Miehiä hän ei kuitenkaan aio lähestyä. Mutta romanttisesta viihteestä kun on kysymys, niin eipä Jane pysty miehiä välttämään. Hurmaavaa miesseuraa on nopeasti tarjolla. 

Lisäksi Janen toimittajanvaistot heräävät, kun hän tutustuu vanhaan norjalaiseen mieheen, Thomasiin, joka oli sota-aikana tekemässä todellisia sankaritekoja. Mies pyytää Janea etsimään kaukaisesta mökistä nipun sinne kätkettyjä rakkauskirjeitä, jotka liittyvät naiseen, jota hän ei ole koskaan voinut unohtaa. He eivät ole tavanneet toisiaan sota-ajan jälkeen. Mikä mysteeri tähän kaikkeen liittyykään, ja saisiko siitä ehkä ihanan joulutarinan lehteen? 

Viihteen lomassa Gladwell kertoo kiinnostavasti Norjan tapahtumista toisen maailmansodan aikana. Kuten muissakin blogeissa todettiin, minäkään en ollut tällaisista vaiheista tiennyt, joten niihin oli kiinnostavaa tutustua. 

Sydämeni lahja tarjoaa lukijalle romantiikkaa, vauhdikkaita käänteitä ja talvista tunnelmaa. Viihdyttävyyden ohella kirja onnistuu myös antamaan terveellisen opetuksen siitä, mitä todellinen rakkaus on - ja mitä se ei ole. Lämmittävä hyvän mielen kirja kevyttä joululukemista kaipaaville! 

Taivasta hallitsi kumma iltahämärän tapainen sinerrys, ja jokaisen talon ikkunoissa loisti valo. Lumisilla kaduilla hyöri ostoksille lähteneitä paikallisia ja matkailijoita, jotka olivat kaikki kietoutuneet paksujen huivikerrosten suojiin. Katujen kulmauksissa hehkui tulipesiä, joiden ääressä myyjät kaupittelivat paahdettuja kastanjoita, ja katulamppuihin ja paljaisiin puihin oli ripustettu valosarjoja. Näkymä oli kuin taianomaisen, lumisen joulunalusillan perikuva, mutta oikeasti oli marraskuu ja kello näytti nipin napin keskipäivää. 

Otava 2020 
Alkuteos: A Gift in December 2019 
302 sivua 

Muissa blogeissa: 

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa viehättävältä tarinalta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjavinkistä! Kuulostaapa houkuttelevalle. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea tämä, niin pääset jouluisiin ja talvisiin tunnelmiin. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

      Poista
  3. Voi miten ihastuttava kirja. Joskus on hyvä lukea jotakin kevyempää. Ihanaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastuttava todellakin. Kevennystä tarvitaan, ja tämä oli siihen tarkoitukseen oikein sopiva kirja. Kiitos samoin sinulle ihanaa joulun odotusta!

      Poista
  4. Onpa kirjalla kiva nimi, sopii hyvin lukea näin joulun alla. Viihdekirjat ts. feelgood-kirjat ovat kivaa vaihtelua lukemistossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja olikin oikein viihdyttävää luettavaa. Välillä tekee hyvää lukea tällaisia rentouttavia hyvän mielen tarinoita.

      Poista