tiistai 30. maaliskuuta 2021

Katri Vala, Sinikka Hautamäki: Onnen lupauksia

 

Viime viikolla sain ihanaa postia, kun olin voittanut tämän kirjan Leena Lumi -blogin arvonnasta. Leenan oman postauksen tästä upeasta teoksesta pääset lukemaan klikkaamalla tästä

Kysymyksessä on hyvin kaunis lahjakirja, johon on valittu Katri Valan runoja neljästä eri kokoelmasta. Kuvituksena on Sinikka Hautamäen unenomaisia akvarelleja, jotka sopivat runoihin niin hyvin, että ne on ehkä tehty varta vasten tätä kirjaa varten. Tällainen ajatus tulee ainakin mieleen. Kuvat ja runot täydentävät toisiaan upeasti; ne luovat tunnelman, jota sanat eivät riitä kuvaamaan. 

Teokseen valituissa runoissa on paljon keväisiä ja kesäisiä tunnelmia, mutta on mukana muutama syys- ja talvirunokin. Luonnon ja vuodenaikojen kuvaus on taustana rakkaudelle, onnelle ja muille suurille tunteille, kuten tuskalle ja kaipaukselle. 

Johtuuko kevään läheisyydestä vai mistä, mutta parhaiten mieleeni jäivät juuri nuo keväiset ja kesäiset tunnelmat - syreenien sinipunaiset tertut, valkeat, tuoksuvat kielot, suloiset hajuherneet täynnä lempeätä hekumaa, auringon kuumuus ja unikon varisseet terälehdet. Sekä paljon muuta yhtä kaunista. 

Heräävän kevään tunnelmiin sopii runo Herääminen, jossa herätään kuin kuolleista synkän talven jälkeen. Tässä osa runosta:  

Mistä saavuin unen sumumeren yli? 
Lienen elänyt ja kuollut kauan sitten. 
Ja ollut kovin surullinen! 
Kuinka ihmeellistä: 
tämä maailmahan on tuore, kasteenihana! 
On äsken satanut, on koivunlehti nuori, 
sen hieno tuoksu käypi sieluun asti. 
Maa sädehtivi onnenitkustansa, 
ja aurinko on liian nuori, hellä. 

Rakkautta Valan runoissa on paljon, muun muassa runossa Riemu, josta tässä ote: 

Kuulitko, armaani, 
tuuli kulki laulaen helisevästi 
aivan poskiemme välitse! 
Sen riemu ei ole suurempi kuin meidän. 

Laula minulle laulu merestä, 
joka hengittää suurten tähtien alla, 
sillä pelkään silmieni palavan, 
jos niitä yhä suutelet. 

Myös runossa Tähti Vala riemuitsee: 

Sydämeni on valoisa ja kuuma: 
hengästynyt tähti on pudonnut sinne. 
Olen värisevä kaari kätesi alla, 
vuorilla kaikuva riemuhuuto, 
nauru, onnellinen nyyhkytys. 

Tässä pienet maistiaiset. Tällainen lahjakirja oli itselleni kirjaimellisesti lahja näin kevään kynnyksellä. Auringon paistaessa säteilevämmin kuin kuukausiin oli ilo lukea näitä runoja, jotka olivat täynnä kevään ja onnen lupauksia. 

Myös Sinikka Hautamäen akvarelleissa on paljon toukokuista heräävän kevään vihreyttä sekä muita herkkiä värejä ja tunnelmia, jotka täydensivät ihanasti tämän lukuelämyksen. Kirjan kansi antaa hiukan käsitystä Hautamäen kädenjäljestä. 

Siis lämmin kiitos tästä sinulle, Leena Lumi! Katri Valan runokirjoja ei omassa hyllyssäni ole ennen ollutkaan, joten nyt on tuota puutetta hiukan korjattu. Leenan postauksesta (johon linkki tuolla alussa) voi lukea enemmänkin Valan ihastuttavia runoja, ja siellä on myös muutama Sinikka Hautamäen akvarelli. 

Minerva Kustannus Oy 2018 
Kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy 

Itse olen aikaisemmin blogannut Katri Valan Kootuista runoista. Niistäkin nautiskelin näköjään keväällä. 

4 kommenttia:

  1. Ihanalta vaikuttava kirja! Katri Valan runous on upeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin rakastan Katri Valan runoja, ja tämä kirja on kaksin verroin ihana, kun siinä on myös noita upeita akvarelleja. Todellista hemmottelua!

      Poista
  2. Onpa kauniisti sävyiltään vaihteleva ja vivahteikas kansikuva! Pienillä keinoilla on saatu ilmaistua unenomainen maisema ja tilanne, ja ilmeisesti kaikki kirjan kuvat ovat yhtä hienoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nuo kaikki Sinikka Hautamäen akvarellit ovat yhtä upeita. Niissä on tuota samaa unenomaista tunnelmaa.

      Poista