perjantai 12. maaliskuuta 2021

Barbara Ann Kipfer: 12 000 syytä olla onnellinen


Suomen oloihin soveltaen suomentanut Ilkka Rekiaro 

Väsyneenä on ollut kiva lueskella jotain tällaista ihanan kevyttä. Tämä kirja on pelkkä pitkä lista tuhansista pienistä ja isommista onnellisuuden aiheista. Sitä ei ole pakko urakoida alusta loppuun asti järjestyksessä, vaan voi selata ja lueskella sieltä täältä tai sitten lukea pieniä pätkiä kerrallaan - tai miten ikinä haluaakin. Tällainen lukeminen on rentoa ja mukavaa. Lisäksi onnellistuttavista asioista lukeminen saa hyvälle tuulelle. Mieleen tulee monia ajatuksia, ideoita, muistoja ja haaveita. Joten mikäpä sen mukavampaa! 

Kun kysymyksessä on näinkin pitkä lista, sieltä löytyy taatusti jokaiselle jotakin ilahduttavaa. Myös nostalgia yllättää lukijan, koska kirja on jo melko vanha. Sen sivuilla tulee vastaan esimerkiksi sellaisia menneisyyteen jääneitä asioita kuin puhelinkopit, kirjoituskoneet, kirjeiden saaminen ja kirjoittaminen sekä filmirullat. 

Kun kirja on suomennettu meidän oloihimme soveltaen, mukana on myös monia suomalaisia paikkakuntia ja monenlaista muuta erityisesti suomalaista ilonaihetta. 

Humoristisiakin kohtia listalta löytyy. Esimerkiksi se jos selviää elämästä tarvitsematta tietää mikä on kassavarantotalletus. Ehdottoman onnelliseksi tekevä asia! Tai koulun ranskanopet jotka ymmärtävät opettaa myös sanan merde merkityksen. Kaikesta päätellen minulla oli onnea, koska ranskanopettajani todellakin opetti tämän. (Sehän on suomeksi paska. Sana kuulostaa kyllä ranskaksi aika kauniilta...) 

Kirjassa on myös asioita, joista en tiedä, mitä onnellistuttavaa niissä on, kuten pään asento haukatessasi tacoa. Mutta jos joku tulee siitä onnelliseksi, hyvä niin. Onhan aina parempi, mitä pienemmästä osaa iloita!  

Tällainen kirja ei onneksi kaipaa pitkiä selityksiä. Pitemmittä puheitta jaan tähän kirjasta muutamia omasta mielestäni ihania ja ilahduttavia asioita: 

* hiljaiset taidegalleriat 
* Tammisaari lämpimänä kesäpäivänä, jolloin aurinko kimaltelee meressä 
* kahvin juominen ulkona kuistilla aamuauringosta nauttien 
* Lappi: tunturit, ruska, porot, keskiyön aurinko 
* onnellisena kehräävä kissa 
* toukokuut 
* käynti paikassa, jossa on asunut kauan sitten 
* juhannusjuhlat 
* autot joissa on automaattivaihteisto 
* Latinalainen Amerikka 
* sateen ropina peltikatolla sinun ollessasi sisällä mukavasti lukemassa 
* virsien laulaminen kirkossa 
* mielihyvä jonka saa kun toinen hiukan halaa, kehuu tai kiittää sinua 
* ikkunan avaaminen kevään äänten ja tuoksujen sisään päästämiseksi 
* kirja jota ei malta jättää kesken 
* raskaan liikunnan synnyttämä endorfiinihumala 
* hetken mielijohteesta tehdyt retket (Kylläkin minusta suunniteltu retki on ihan yhtä hyvä!) 
* yllätyslahjojen antaminen 
* "matkalla jossain Itä-Suomessa Saab-merkkisellä henkilöautolla" (Tämä on osuva, paitsi että meidän Saabillamme on yleensä käyty pohjoisessa.) 
* luonnonihmeet ja ihmeellinen luonto 
* sydänten lämpiäminen ystävien tavatessa 
* kiittäminen siitä kaikesta mitä olemme saaneet

Nämä kaikki ja tuhansia muita siis tässä hyvänmielen kirjassa! Jos kaipaat piristävää luettavaa ankeiden aikojen keskelle, tässä yksi hyvä vaihtoehto. 

Kirjakuvat on otettu viime keväänä. Kevät onkin yksi ihana odotettavissa oleva asia, vaikka nautin täysillä myös talvesta. 

Iloa päivääsi! 

Gummerus 1992 
553 sivua 
Alkuteos 14,000 things to be happy about 1990 
Piirrokset Pierre Le-Tan 

10 kommenttia:

  1. Vaikuttaa ihastuttavalta! Tähän voisi tarttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastuttava kirja tämä tosiaan on, todellinen piristyspilleri. Kannattaa tutustua!

      Poista
  2. Kiitos positiivisesta postauksestasi, joka teki iloiseksi ja muistutti näinä rajoitusten stressaavina aikoina kiitollisuuden tunteesta siitä kaikesta, minkä olemme saaneet!

    Tuosta poimimasta listastasi löytyy runsaasti omanoloista: sieltä hurjimmasta päästä: jospa vielä kerran Lappi ja Latinalainen Amerikka...

    En koe, että se onni olisi mikään valtaisa ruusunpunainen pilvi, joka kerran imaistuaan sinut sisäänsä ja pitää lopun matkaasi pumpulissaan, vaan kyllä ne ovat ne pikkuruiset poimitut onnenpipanat ja poskea hipaisseet lämpimät ilonpisarat, jotka elämän repussa meitä kantavat...

    Onnellisia ajatuksia ja keveitä askelia Sinulle kohti alkavaa kevättä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pienistä iloista se onni syntyy sekä siitä, että osaa kiinnittää huomiota myönteiseen ja olla kiitollinen. Paljon hyvää elämä meille tarjoaa! Ja todellakin: Lappi ja Latinalainen Amerikka - jospa vielä kerran...! Onnellisia ajatuksia sinulle myös ja aurinkoista kevään odotusta!

      Poista
  3. Minusta kevät on aina ollut syy onnellisena olemiselle. Rakastan seurata kevään merkkejä, aurinkoa, lumen sulamista, muuttolintujen paluuta, ensimmäisten kukkien kukkimista ja onnellisuus näkyy myös ihmisten kasvoilta. Hymy on herkässä kaikilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kevät on valon ja ilon aikaa. Luonto herää taas elämään ja ihminen siinä samalla! Onkin ihanaa, että pimeästä ajasta on taas selvitty ja kevät tulee meitä ilahduttamaan, kun muuten olosuhteet ovat tällä hetkellä mitä ovat.

      Poista
  4. Kaikkea tällaista iloa tuovaa tarvitaan juuri nyt. Kova talvi ja koettelevat ajat; kyllä tämä kaikki mielen päälle käy. Onneksi kevät on jo aika lähellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, piristystä todella tarvitaan. Valon lisääntyminen ja kevään tulo tuovat omalta osaltaan toivoa elämään.

      Poista
  5. Voi, pitääpä jälleen kaivaa kirjahyllystä (vai mihin minä tämän olen piilottanut :) ) tämä kirja, jonka sain läksiäislahjaksi Ilmajoen kirjastossa 90-luvulla. Oon alleviivannut ja muistaakseni laittanut vuosilukujakin sanalistoihin, mitkä on milloinkin ilahduttaneet tai koskettaneet. Mun kirja on niin puhkiselattu, että siitä lähtee jo sivujakin irti :D Tästä on tehty muistaakseni 2000-luvulla uusintapainos eri kansikuvalla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kaivaa kirja esiin, tämä on kyllä ihanaa luettavaa! Itse löysin tämän joskus kirpputorilta, ja olen myös alleviivaillut sieltä sellaisia asioita, jotka minuakin ilahduttavat. Sinulle tämä kirja onkin myös kiva muisto, kun olet saanut sen läksiäislahjaksi.

      Poista