sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Janette Oke: Rouva tohtori


Suomentanut Leila Haapa-aho

Kanadalaisen Janette Oken kristillinen, historiallinen romaani Rouva tohtori kertoo montrealilaisesta Cassandrasta eli  Cassiesta. Hän on lääkärin tyttärenä tottunut helppoon, ylelliseen elämään ja kaupungin kulttuuritarjontaan. Cassien lääkäri-isän luona vierailee nuoria lääkäriopiskelijoita, joihin Cassie ja hänen ystävänsä Abigail ihastuvat. 

Lapsellisten ihastusten aika on kuitenkin ohi, kun Cassandra rakastuu syvälliseen mieheen, josta ei aluksi ollut edes kiinnostunut, vaan piti tätä tylsänä ja arkipäiväisenä. Tämäkin mies opiskelee ja valmistuu lääkäriksi. Mutta Cassandran järkytys on suuri, kun käy ilmi, että mies aikookin palata juurilleen pienelle, takapajuiselle paikkakunnalle kaukana Lännessä. Cassandra rakastaa kuitenkin Samuelia niin paljon, että on valmis seuraamaan tätä jopa sinne. 

Syvällä sydämessään Cassandra kuitenkin elättelee toivoa, että mies jo piankin muuttaa mielensä ja he voivat palata takaisin Montrealiin. Alku Jaretin pikkukaupungissa (joka sijaitsee jossain Calgarysta eteenpäin; mahdollisesti kuvitteellinen paikka?) on hänelle musertavan vaikeaa aikaa. Kaikki on siellä niin alkeellista ja erilaista; hän ei kerta kaikkiaan sovi näihin kuvioihin. Cassandra toteaa, että näille ihmisille on turha tarjota kulttuuria; he eivät ymmärtäisi sitä, koska heitä kiinnostaa enemmän pölyn pitäminen poissa jauholaarista

Hän toivoi, että olisi voinut mennä pitkälle kävelylle illan viileyteen, mutta sekin oli yksi niitä asioita, joita ei yksinkertaisesti ollut tapana tehdä täälläpäin. Hän ei tuntenut ketään, jonka luokse olisi voinut mennä kyläilemään. Ei ollut näytelmiä, ei oopperaa, ei mitään. Cassie meni varhain vuoteeseen ja itki itsensä uneen - jälleen kerran. 

Kirjan ensimmäisessä luvussa Cassandra on vanhus, joka muistelee mennyttä elämäänsä - juuri siellä Lännessä sijaitsevassa kodissaan. Lukijalle on siis alusta lähtien selvää, että perhe jää Jaretiin. Mutta miten Cassandra sitten sopeutuu ja kotiutuu paikkakunnalle? Miten hänestä tulee se Rouva tohtori, joksi häntä aletaan kutsua? Mitä kaikkea perheelle tapahtuu vuosien varrella? Moniin muihinkin elämänmuutoksiin Cassandran on sopeuduttava ajan mittaan. 

Tästä kaikesta Janette Oke kertoo kirjassaan mukaansatempaavasti. Hänen romaaninsa ovat viehättäviä menneen ajan kuvauksia, joissa on aina myös kristillistä sanomaa. Itseäni kiinnosti eniten tuo kaupunkilaistytön sopeutuminen maaseudun alkeellisiin oloihin, joihin hän ei ollut halunnut ja joissa hän ei viihtynyt. Kiinnostavaa on toki lukea myös maalaislääkärin työstä ja siitä roolista, johon hänen vaimonsa joutuu pienessä yhteisössä. 

Ajan mittaan nuoresta Cassiesta tulee kirjassa aikuinen Cassandra, joten käytin tässä postauksessa tuota hänen virallista nimeään. 

Janette Oke kertoo syntyneensä itse pienessä maatalossa Kanadan preerialla uudisraivaajalääkärin avustuksella. Hän haluaakin kiittää tuota lääkäriä ja muita hänen kaltaisiaan heidän uskollisesta ja epäitsekkäästä työstään kaikenlaisissa säissä ja olosuhteissa. 

Ristin Voitto 1994 
245 sivua 
Alkuteos They Called Her Mrs. Doc 1992 
Kannen piirros Dan Thomberg 
Kannen ulkoasu Pekka J. Jokinen 

8 kommenttia:

  1. En muista tästä kovinkaan paljon,vaikka olenkin tämän joskus lukenut. Täytyisi ottaa uudestaan esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea uudestaan. Janette Oken romaanit ovat hyviä. Nyt minulla on lainassa myös Kutsumus, ja täällä on kirjastossa näköjään myös yksi hänen englanninkielinen romaaninsa, jonka nimeä en muista. Varmaan luen senkin joskus.

      Poista
  2. Oon aina vähän vierastanut kristillisiä romaaneja, kun nuorena luin joitain ja en tykännyt yhtään. Ehkä pitäisi karistaa ennakkoluulot ja lukea jotain nyt aikuisena joku kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On minullakin ollut ennakkoluuloja, mutta nyt myöhemmin olen löytänyt ihan hyviäkin kristillisiä romaaneja. Esimerkiksi näissä Janette Oken romaaneissa on ihan kiinnostavaa juttua. En jaksa lukea esim. sellaisia kristillisiä romaaneja, joissa saarnaaminen on tärkeämpää kuin juoni, mutta Oken kirjoissa on sitä juontakin.

      Poista
  3. Joskus aikoinaan minulla on ollut tuo kirja, muistaakseni ihan hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä on tosiaan hyvä kirja. Olen tykännyt muistakin Oken romaaneista.

      Poista
  4. Kuulostaapa houkuttelevalle. Kiitos vinkistä.😊

    VastaaPoista