sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Dean Nicholson: Nalan maailma

Tarina miehen ja löytökissan ihmeellisestä polkupyöräseikkailusta maailman ympäri

Suomentanut Veera Kaski 

Viime päivinä olen saanut nauttia skotlantilaisen Dean Nicholsonin ja hänen löytökissansa Nalan hyvästä seurasta. Nicholson lähti syksyllä 2018 toteuttamaan unelmaansa polkupyörämatkasta maailman ympäri, ja matka toi tullessaan yllätyksen jos toisenkin. 

Suurin ja tärkein niistä odotti häntä asumattomalla alueella Bosnian vuoristossa. Siellä Nicholson tapasi pienen huonokuntoisen kissanpennun, joka oli selvästi hylätty vuorille. Nicholsonissa oli eläintenpelastajan vikaa jo ennestään, joten hän ei voinut jättää kissaparkaa sinne kuolemaan, vaan otti sen mukaansa. Hän salakuljetti kissan rajan yli Montenegroon, ja alkoi sitten järjestää sille passia ja rokotuksia. 

Siitä asti mies ja kissa ovat olleet erottamattomat. Kissa, joka sai nimen Nala, oli polkupyörän kyydissä heti kuin vanha tekijä. Siihen mennessä, kun koronapandemia alkoi levitä maailmalla ja keskeytti matkanteon, he olivat ehtineet käydä Bosnian ja Montenegron lisäksi Albaniassa, Kreikassa, Turkissa, Georgiassa, Azerbaidzanissa - ja sitten matka jatkui takaisinpäin Turkin kautta Bulgariaan, Serbiaan ja Unkariin. 

Nalasta tuli Nicholsonille hurmaava matkakaveri ja ystävä. Kissa muutti hänen elämänsä monella tavalla. Matkasta kertova Instagram-tili @1bike1world saavutti käsittämättömän suosion, ja kaverukset alettiin tunnistaa missä tahansa he liikkuivatkin. Aina jostain saattoi ilmestyä faneja, kerran jopa keskelle metsää, jolloin Nicholson joutui todella ihmettelemään, miten kyseinen henkilö oli löytänyt hänet. 

Instatilinsä avulla Nicholson pystyi myös laajentamaan auttamistyönsä suurempaan mittakaavaan. Hän on järjestänyt rahankeräyksiä ja avustanut sitten erilaisia tahoja, kuten eläinhoitoloita ja muita hänelle läheisiä järjestöjä. Matkan varrelta löytyi myös muita hylättyjä eläimiä, joita Nicholson pelasti, vaikka ei hän sentään mitään Nooan arkkia perustanut, vaan huolehti, että niille löytyisi jostain koti. 

Nalan maailma on täynnä kiehtovaa matkakuvausta, kissajuttuja, maailmanparantamista, somejulkkiksen elämää, uusia ystäviä ja mitä yllättävimpiä käänteitä, joita tien päällä voi tulla vastaan. Kirja on tällaiselle kissojen, matkojen ja matkakirjojen ystävälle todellinen herkkupala. Se on kerrassaan hurmaavaa ja koukuttavaa luettavaa. 

Kaikista maista Nicholson ei kerro yhtä paljon. Joissain maissa hän viipyi pitempään ja koki enemmän, ja niitä kirjakin sitten kuvaa tarkemmin. 

Toivon sydämestäni, että kaverusten pakollinen koronapysähdys voisi loppua jossain vaiheessa ja he pääsisivät taas tien päälle. Jospa joskus vielä saisimme lukea jatkoa tälle kirjalle. Sitä odotellessa saamme kuitenkin seurata parivaljakkoa Instagramissa, ja ovathan he myös YouTubessa ja Facebookissa. 

Dean Nicholson kirjoittaa: 

Toivon olleeni Nalalle ystävä hädässä. Nala ainakin on ollut minun tukenani tiukan paikan tullen, Santorínilla ja Azerbaidzanin takamailla. Koskaan en unohda, miten Nala yöllä Turkin vuoriseudulla varoitti minua teltan liepeillä vaanivasta karhusta, tai mikä se sitten olikin. Minne olisinkaan joutunut ilman Nalaa? 

Kirjassa on mukana myös kaksi kuvaliitettä, joiden kautta lukija pääsee näkemään tunnelmia matkan varrelta.  

WSOY 2021 
272 sivua 
Alkuteos Nala's world. One man, his rescue cat and a bike ride around the globe 2020 

Kirjasta muualla: 

12 kommenttia:

 1. Voi, miten ihanaa! Haluan ehdottomasti lukea tämän, rakastan kissoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, rakastan kissoja ja rakastin myös tätä kirjaa. Uskon, että se (ja Nala) hurmaa sinutkin!

   Poista
 2. Kirja kuulostaa todella kivalta matkaseikkailulta.

  VastaaPoista
 3. Tuo olisi minullekin sopiva kirja! Monta muutakin kissakirjaa on tullut luettua :) Mahtaisiko löytyä kirjastosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäisit varmasti tästä kirjasta! Uskon, että kyllä tätä on monissa kirjastoissa, on tämän kevään uutuuskirja. Jos on kovin suosittu ja lainassa, niin ainahan voi varata kirjan, niin sitten sen saa varmasti jossain vaiheessa luettavakseen.

   Minäkin olen lukenut monia kissakirjoja. Täällä blogissakin seikkailevat Homer-kissa, katukatti Bob ja Kirjastokissa.

   Poista
 4. Tämä oli ihana kirja! Ryhdyin seuraamaan Nalaa & Deania Twitterissä ja on aina mukavaa nähdä heidän kuviaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kirja ja parivaljakko! En ollut heistä kuullutkaan ennen tämän kirjan ilmestymistä, mutta nyt minäkin seuraan heitä Instagramissa.

   Poista
 5. Kuulostaapa hauskalta kirjalta! Minäkin luin kirjastossa sokeasta Homer-kissasta (en kuitenkaan vielä koko kirjaa, vaikka se kiva olikin), Bob on tietenkin tuttu ja Kirjastokissaa olen myös katsellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kaikki tällaiset kissakirjat ovat hurmaavia, ja niin oli tämäkin. Suosittelen!

   Poista