lauantai 27. helmikuuta 2021

Greg Laurie: Uusien alkujen Jumala - Koe Jumalan anteeksiantamus

Suomentanut Mirja Sevón 

Uusien alkujen Jumala on kirja, joka julistaa uutta mahdollisuutta epäonnistumisen, lankeemuksen, harhateillä kulkemisen tai yhtä hyvin myös vastoinkäymisten jälkeen. Greg Laurien sanoman pääpaino on synnissä, syntien anteeksiantamuksessa ja sitä kautta uudessa alussa, mutta hän käsittelee hiukan myös erilaisia pimeitä laaksoja, joiden läpi elämässä joutuu kulkemaan, ja uutta alkua niiden jälkeen. 

Laurie kertoo muun muassa useista Raamatun henkilöistä, jotka saivat Jumalalta uuden alun. Tuhlaajapojalle oli siunaukseksi, että elämä alkoi potkia päähän siellä kaukana isän kodista. Se sai hänet palaamaan takaisin, eikä isä syytellyt häntä vääristä teoista, vaan juoksi iloiten häntä vastaan, halasi, suuteli ja käski pukea hänet parhaisiin vaatteisiin. Kaikki tämä, kun poika oli vielä hänen edessään kurjana ja haisevana, eikä ollut ehtinyt peseytyä tai parannella itseään mitenkään. 

Tunnetuimpia Raamatun epäonnistujia on Pietari, joka oli niin varma itsestään: vaikka kaikki muut lankeaisivat, minä en lankea. Ja sitten kuitenkin juuri hän lankesi kaikkein raskaimmin. Mutta hän sai Jeesukselta uuden alun ja tehtävän. 

Joona ei halunnut mennä sinne, mihin Jumala häntä kutsui, vaan lähti pakoon aivan päinvastaiseen suuntaan. Vaikeiden vaiheiden jälkeen hänkin sai uuden alun. Greg Laurie kertoo kirjansa idean syntyneen juuri näiden Joonan kirjan sanojen pohjalta: "Joonalle tuli toisen kerran tämä Herran sana: 'Lähde Niniveen...'" 

Daavid oli yksi Raamatun suurimmista henkilöistä - ja samalla yksi suurimmista syntisistä. Hänen elämänsä oli paradoksi, kuten on myös meistä monen elämä, Greg Laurie toteaa. Daavid yritti peitellä tekojaan, mutta paha olo helpotti vasta, kun hän tunnusti syntinsä ja sai kokea Jumalan anteeksiantamuksen.

Daavidin psalmissa eli Ps. 32 sanotaan vanhan käännöksen mukaan: Autuas se, jonka rikokset ovat anteeksi annetut, jonka synti on peitetty! Tästä Laurie toteaa osuvasti: Daavid oli turhaan yrittänyt peittää syntinsä itse. Mutta kun Jumala peittää syntimme, se on lopullisesti poissa.

Raamatun henkilöiden lisäksi kirja kertoo kyllä myös monia tapauksia nykypäivän maailmasta. Huumoriakaan unohtamatta. Nauraakin sai aina välillä, esimerkiksi opiskelijalle, joka kirjoitti koevastauksessaan, että israelilaisten happamaton leipä valmistettiin ilman mitään raaka-aineita. 
 
Uusien alkujen Jumala on valtavan armollinen, rohkaiseva ja innostava kirja. Se rohkaisee nousemaan ja jatkamaan kristityn vaellusta, mitä ikinä sitten onkin tapahtunut. Greg Laurie muistuttaa, että Jumalalle meidän epäonnistumisemme eivät tule yllätyksenä. Hän kyllä tietää, millaista tekoa me olemme. Mutta hän on aina valmis ottamaan erehtyneen lapsensa avosylin vastaan. Ja kun hän antaa meille synnit anteeksi, hän ei edes muista niitä enää sen jälkeen. Ne upotetaan meren syvyyteen, ja kalastaminen on kielletty! 

Greg Laurien sanoin: 

Vaikka olisitkin ollut tähän asti menossa väärään suuntaan elämässäsi, ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa. Peli ei ole vielä pelattu. Sinua odottaa uusi mahdollisuus. Voit kokea Jumalan anteeksiantamuksen vapauden... tästä päivästä alkaen. 

Aika Oy 1998 
270 sivua 
Alkuteos: The God of the Second Chance. Experiencing Forgiveness 1997 

2 kommenttia: