torstai 11. helmikuuta 2021

Asta Särs: Hiekka kukkii

 

Suomentanut Leena Haavisto 

Romaanissaan Hiekka kukkii Asta Särs kertoo Anna Kaarinasta ja Ollista, jotka lähtevät kahden pienen lapsensa kanssa lähetystyöhön Senegaliin. Kirja on hyvin todentuntuinen kuvaus siitä kaikesta, mitä vieraassa kulttuurissa eläminen ja työskenteleminen pitää sisällään. Suomen ja Senegalin väliset kulttuurierot ovat mahdollisimman suuret, ihmiset käyttäytyvät aivan eri tavalla ja ilmastokin asettaa omat haasteensa. Puhumattakaan täysin tuntemattoman kielen oppimisesta. 

Anna Kaarina ja Olli alkavat opiskella sererin kieltä. Mutta vaikka kielen opiskelu on vasta alkamassa, kieltä pitäisi kuitenkin heti osata käyttää, ja Anna Kaarina, joka on sairaanhoitaja, joutuu vasta maahan tulleena kielipuolena auttamaan sairaita, jotka eivät mielellään mene lääkäriin, vaan kääntyvät mieluummin lähetystyöntekijöiden puoleen. 

Ajan mittaan kieli ja ihmiset tulevat tutuiksi, mutta paikalliset tavat eivät lakkaa hämmästyttämästä. Ilojen ja onnistumisen hetkien vastapainona on mitä erilaisimpia ongelmia.  

Anna Kaarina huokaa ja ajattelee kuluneita kuukausia. Opinnot etenevät kovin hitaasti. Naapurit hakeutuvat heidän ystävikseen hyötyäkseen heistä. Nuoret juoksevat kadulla heidän peräänsä huudellen "toubab". Vieraiden myötä katoaa pikkuesineitä. Naapurin vaimo Anta kerjää. Ja kaiken lisäksi hän on epävarma näiden ihmisten suhteen, joita hän ei millään opi tuntemaan paremmin. 
  Ja silti jokin pitelee heitä täällä! 
  - Tahdon kuitenkin olla täällä, Anna Kaarina sanoo. 

Ajan mittaan työ alkaa mennä eteenpäin, mutta tulee myös pahoja vastoinkäymisiä. Silloin eivät koetuksella ole vain suhteet paikallisiin, vaan myös Anna Kaarinan ja Ollin parisuhde. 

Herkkävaistoisesti, rehellisesti ja kauniisti Asta Särs kuvaa lähettiparin elämää Senegalissa. Tarina kerrotaan Anna Kaarinan näkökulmasta. Lähetystyön ja kulttuurierojen ohella kirjassa on myös hienoa ympäristön - sekä luonnon että kaupunkielämän - kuvausta, mikä tekee siitä kiehtovan nojatuolimatkan Senegaliin. 

Hiekka kukkii on antoisa ja puhutteleva lukuelämys. Asta Särs, joka on on diakonissa, terveydenhoitaja ja lähetystyöntekijä, kertoo kirjan alussa, että hänen omat kokemuksensa Afrikassa ovat jättäneet häneen syvät jäljet. Afrikan tuntemuksen voikin todella aistia tämän elämänmakuisen romaanin sivuilla. 

Kirja on saanut kunniamaininnan Församlingsförbundetin romaanikilpailussa vuonna 1991. 

Suomen Lähetysseura 2001 
191 sivua  
Alkuteos Sand och hibiskus 
Kansi Riikka Tähtinen 

Kirjasta on blogannut myös Sheferijm - Ajatuksia kirjoista

2 kommenttia:

  1. Jälleen mielenkiintoinen kirjaesittely. Kiitos siitä ja siunattua loppuviikkoa ja talven jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostava on itse kirjakin. Samoin sinulle siunattua loppuviikkoa ja talven jatkoa!

      Poista