maanantai 8. helmikuuta 2021

Craig Groeschel: Chazon - Oma elämä uusin silmin

Suomentanut Marja Hemmer

Amerikkalainen pastori Graig Groeschel johdattelee kirjassaan lukijan pohtimaan sitä, mikä voisi olla juuri minun kutsumukseni. Heprean sana chazon tarkoittaa unelmaa, ilmestystä, ilmoitusta tai näkyä. Jokainen on saanut synnyinlahjanaan oman chazoninsa, mutta tiedämmekö me, mikä se on? 

Tuo chazon-sanalla kikkailu tuntuu minusta kyllä aika turhalta, eikä jokin heprean sana avaa tätä asiaa millään tavalla (vaikka onhan sanalla toki monta merkitystä). Mutta jos Groeschel on tykästynyt tähän sanaan, niin mikäpä siinä. Onhan kirja kuitenkin puhutteleva, ajatuksia herättävä ja innostava, kuten Groeschelin kirjat aina ovat. 

Heti alussa lähdetään räväkästi liikkeelle suoraan kaiken lopusta. Entä jos kuolisit, mitä haluaisit elämästäsi muistettavan? Lukija saa tehtäväkseen kirjoittaa oman muistokirjoituksensa. Mitä siinä kerrottaisiin sinusta ja elämästäsi? 

Groeschel rohkaisee meitä unelmoimaan niin kuin Martin Luther King. Oli yksi mies ja yksi unelma, Jumalan antama unelma. Mikä on se Jumalan antama unelma sinulle? 

Kysymystä lähdetään avaamaan pohtimalla kolmea eri osa-aluetta. Mitkä ovat ydinarvosi, mitä lahjoja sinulla on, entä millaisia ovat aikaisemmat kokemuksesi (niin hyvässä kuin pahassa)? Kokemuksemme ovat tuoneet meidät tähän, missä nyt olemme, ja ovat valmistaneet meitä johonkin. Siellä missä nämä kolme osa-aluetta kohtaavat toisensa, alkaa polttaa. Sieltä voi alkaa löytyä sitä chazonia. 

Groeschel esittää kysymyksiä, jotka saavat ajatukset liikkeelle. Esimerkiksi: Mikä todella suututtaa minua? Mikä tekee minut onnelliseksi? Mitä tekisin, jos raha ei olisi esteenä ja voisin tehdä loppuelämäni ajan, mitä ikinä haluan? 

Kirjassa käydään myös läpi sellaisia elämämme alueita, joiden olisi oltava kunnossa voidaksemme toteuttaa chazonia. Mikä on Jumalan tahto meidän elämässämme näillä alueilla? Ne ovat suhde Jumalaan, ihmissuhteet, raha-asiat, terveys ja kunto sekä työ. Työllä Groeschel ei tarkoita pelkästään palkkatyötä, vaan se voi yhtä hyvin olla kotiäidin työtä tai vapaaehtoistyötä. Miten itse kukin nyt käyttää päivänsä. Toiset toteuttavat kutsumustaan palkkatyössä, toiset sen ohessa tai ilman työtä, kuka mitenkin. 

Tämä kaikki ja paljon muuta tässä kirjassa, joka on siis hyvin innostava ja sytyttävä, vaikka tästä postauksestani tuli aivan epäilemättä melko kuiva ja tylsä. Oman elämänsä saattaa tosiaan alkaa nähdä uusin silmin tämän kirjan äärellä. Voin tietysti puhua vain omasta puolestani, mutta itse olin jo muutenkin alkanut saada uusia näkökulmia elämääni viime aikoina, ja Chazon - Oma elämä uusin silmin avasi niitä vielä lisää. Mikä mullistava löytöretki tästä voi vielä tulla! 

Kun siis avaat tämän kirjan, kiinnitä turvavyösi ja valmistaudu nousukiitoon! 

Loppuun vielä ote kirjasta. Groeschel, kiireinen pastori ja kuuden pienen lapsen isä (nämä molemmat kuuluvat hänen kutsumukseensa; tällaista elämää hän on halunnut), kirjoittaa:  

Ystäväni kysyvät: "Craig, miten selviydyt kaikesta? Eikö sinua pelota, että palat loppuun?" Oikeastaan he tarkoittavat: Oletko varma, ettet tuota menoa tule hulluksi? 
  Voin sanoa täysin rehellisesti, että työni ja perheeni eivät ole minulle mitään taakkoja. Väsyn joskus. Mutta en ole lähelläkään loppuunpalamista. 
  Miksi? Koska juuri tätä tekemään Jumala on minut luonut. Minulla ei ole siitä epäilystäkään. Tätä varten olen viritetty. Juuri tämän näyn Jumala istutti sydämeeni. Kun Jumala antaa sinulle näkynsä, hän tekee sinut myös kykeneväksi suoriutumaan siitä. Kun toteutat Jumalan näkyä elämästäsi, ponkaiset vuoteesta innokkaana uuteen päivään. Kun joku kysyy, pidätkö siitä, mitä teet, huudahdat: "Rakastan sitä!" 

Jos taas meistä muista pastorin hommat ja suurperhe kuulostavat väsyttäviltä, ne eivät selvästikään ole meidän kutsumuksemme. Tämän kirjan äärellä voi sitten miettiä, mikä on se jokin, joka todella sytyttää ja innostaa juuri minua.  

Sinähän olet sinä, ja sinut on luotu jotakin muuta, antoisaa, ikuisesti tärkeää - juuri sinulle sopivaa - tehtävää varten. 
  Mutta Jumalan Chazon Craig Groeschelille sopii minulle. Täydellisesti. 
  Jumalan Chazon sinua varten sopii sinulle. 
  Täydellisesti. 

Päivä Oy 2008 
227 sivua 
Alkuteos Chazown 2006 
Kannen toteutus AD Studio Oy 

P. S. Kirjalla on myös nettisivut, jonne olisi välillä pitänyt mennä lukemaan ja tekemään ties mitä. Joillekin varmaan sopii tällainen sinne tänne pomppiminen kesken lukemisen, mutta vaikka itsekin käytän nettiä paljon, niin minusta kirjassa pitäisi olla kansien välissä kaikki tarvittava. Varmaan siellä nettisivuilla on mahtavia juttuja, ja erittäin moderniahan tämä tällainen on, mutta itse olen muinaisjäänne 1900-luvulta, enkä jaksanut mennä nettiin ihmettelemään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti