perjantai 26. helmikuuta 2021

Thelma Sangster: Revitty huntu

 
Suomentanut Maija Roinila 

Revitty huntu on 80-luvulla ilmestynyt kristillinen kirja, joka kertoo pakistanilaisen Gulshanin elämäntarinan. Gulshan Fatima oli tyttö, jonka vasen puoli oli halvaantunut hänen vauvana sairastamansa lavantaudin seurauksena. Hänen syvästi uskonnollinen muslimi-isänsä rakasti häntä suuresti ja käytti kaikki mahdolliset keinot saadakseen tyttärensä paranemaan. He matkustivat jopa Englantiin asti, koska isä oli kuullut sikäläisestä erikoislääkäristä ja toivoi tämän voivan auttaa Gulshania. 

Mutta edes tuo lääkäri ei voinut auttaa. Niinpä isä, Gulshan ja häntä avustavat palvelijat jatkoivat matkaa Saudi-Arabiaan. Oli tullut aika suorittaa pyhiinvaellus Mekkaan - ehkäpä siellä Allah parantaisi Gulshanin. 

Kirja kertoo yksityiskohtaisesti Saudi-Arabiasta Gulshanin näkemänä ja kokemana. Hän kuvailee maisemia ja heidän oleskeluaan paikallisen sheikin luona. Sitten tuli aika lähteä Mekkaan ja Medinaan. Myös pyhiinvaelluspäivistä ja niiden aikana suoritetuista rituaaleista Gulshan kertoo tarkasti. On kiinnostavaa lukea niistä ja aistia se suuri hartaus, jonka vallassa nuori Gulshan osallistui tuohon kaikkeen. 

Mutta hän joutui palaamaan kotiin yhtä rampana kuin oli sieltä lähtenytkin. Eikä hän siten voinut avioitua serkkunsa kanssa, jolle hänet oli kihlattu jo kolmen kuukauden iässä, ennen sairastumista. Perhe oli odottanut hänen paranevan; silloin häät olisi voitu järjestää. 

Myöhemmin Gulshanin isä sairastui äkillisesti ja kuoli. Tämä oli viimeinen isku nuorelle sairaalle tytölle. Hän ei saanut parantua, ja nyt vielä rakas isäkin otettiin häneltä pois. Gulshan vaipui epätoivoon ja halusi kuolla itsekin. Silloin hän kuuli äkkiä matalan, sointuvan äänen, joka sanoi: 

Kuka antoi sokeille näön, ja kuka teki sairaat terveiksi, ja kuka paransi pitaalitautiset, ja kuka herätti ihmisiä kuolleista? Minä olen Jeesus, Marian Poika. Lue minusta Koraanista, Marian suurasta. 

Muslimeille Jeesus on profeetta, ja hänen tekemistään ihmeistä tosiaan kerrotaan Koraanissa. Onkin kiehtovaa, että on muslimeja, jotka löytävät Jeesuksen Koraanista ja kääntyvät sitten kristityiksi. Gulshan luki siis Koraania ja alkoi rukoilla tuota Jeesusta. 

Mitä sitten tapahtui - siitä kertoo tämä Thelma Sangsterin kirjoittama kirja. Lopulta tuli sekin päivä, jona ihme todella tapahtui: Gulshan sai kohdata Jeesuksen, joka paransi hänet.  

Perhe riemuitsi; tätähän he olivat aina rukoilleet. Mutta kun Gulshan puhui niin paljon Jeesuksesta, joka hänet oli parantanut, he hermostuivat. Vaikka Jeesus onkin profeetta, josta kerrotaan Koraanissa, perhe olisi halunnut Gulshanin puhuvan mieluummin Muhammedista. He pelkäsivät, että Gulshanista tulee kristitty. 

Ja niinhän hänestä tietysti tulikin. Gulshan Fatimasta tuli sitten Gulshan Ester. Kirja kertoo hänen monista värikkäistä vaiheistaan uskoontulon jälkeen. Hän joutui kokemaan painostusta ja vainoa perheensä ja muidenkin taholta, mutta sai myös kokea paljon Jumalan hyvyyttä, huolenpitoa ja johdatusta elämässään. Ihmeellisiä asioita tapahtui myöhemminkin.  

Revitty huntu on puhutteleva ja rohkaiseva kirja; se kertoo Jumalasta, jolle on kaikki mahdollista. 

Päivä Oy 2004, 5. painos 
1. painos 1985 
Alkuteos The Torn Veil 1984 
Kansi: AD Studio Oy 

Kirjasta muualla: 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Kiitos esittelystä!
    Suloista, talven viimeistä viikonloppua! Pian on kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä kiinnostava kirja. Aurinkoista viikonloppua ja kevään odotusta sinulle! Me emme vielä odota kevättä, vaan nautimme hyvistä hiihtokeleistä.

      Poista