keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Christina Wahldén: Syklonivaroitus


Suomentanut Jänis Louhivuori 

Luin keväällä lupaavan ruotsalaisen dekkarikirjailija Christina Wahldénin Darwin-sarjan ensimmäisen osan Älä puhu kuolleista. Jännittävä tarina ja australialainen tunnelma veivät mennessään, joten oli ilo tietää, että sarjan toinen osa ilmestyisi jo syksyllä. Ja koukuttavaa jännitystä Wahldén tarjoili nytkin. 

Tällä kertaa darwinilainen poliisikaksikko Bluey ja Jess (joka on aboriginaali) on siirretty väliaikaisesti auttamaan huumerikosyksikössä. Varsinkaan Bluey ei ole asiasta ollenkaan innoissaan; huumetutkinnat tuntuvat ikävystyttäviltä, kun heidän alaansa ovat väkivaltarikokset. 

Eletään joulukuuta, ja juuri joulun alla Darwinia on lähestymässä sykloni, josta ennustetaan todella pahaa. Syklonin muuttuessa koko ajan hurjemmaksi Bluey joutuu käymään läpi elinikäistä traumaansa siitä, kun sykloni Tracy tappoi hänen pikkuveljensä vuonna 1974. Silloinkin oli joulu. Bluey potee syyllisyyttä siitä, ettei pystynyt pelastamaan veljeään, vaikka oli paikalla. Syklonin voimistuessa Blueyn traumaoireet pahenevat, mutta juuri silloin rikostutkintakin on kuumimmillaan. Olisi pakko pysyä toimintakykyisenä. 

Nimittäin pääseväthän Bluey ja Jess taas tutkimaan väkivaltarikoksia, tällä kertaa narkomaanien maailmassa. Tutkinnan edetessä käy selväksi, että tapahtumien taustalla on jotain tavallistakin kylmäävämpää. 

Kuten edelliselläkin kerralla, myös tässä dekkarissa tarinan keskiössä ovat aboriginaalit. Heidän joukossaan on paljon huono-osaisuutta, siis myös huumeongelmia. Wahldén nostaa kirjassaan esille erään aboriginaalien kokemaan sortoon liittyvän ikävän piirteen - niitähän on tietenkin paljon, mutta tässä taas yksi. Vaikka tarina on fiktiivinen, sillä on tiettyä todellisuuspohjaa. Näitä taustoja Wahldén paljastaa jälkisanoissaan, mutta ellei halua tietää tarinan pahista etukäteen, kannattaa lukea jälkisanat vasta lopuksi. 

Siitä puheen ollen myös nämä dekkarit kannattaa lukea järjestyksessä. Niin paljon Syklonivaroituksessa viitataan edelliseen tarinaan; Wahldén jopa paljastaa esikoisdekkarinsa syylliset tässä kirjassa. Sinua on siis varoitettu! 

Tarina lähtee liikkeelle hyvin verkkaisesti; vasta noin sivulla sata joku menettää henkensä. Monesti sellainen ikävystyttää minua, mutta Wahldénin kohdalla tämä ei haittaa, koska minua oikeasti kiinnostaa myös kirjan poliisien ja muiden henkilöiden yksityiselämä. Australia ja lähestyvä sykloni ovat tietysti koko ajan hienosti läsnä tässä dekkarissa. Jos Australia kiehtoo, Wahldénin teokset tarjoavat taatusti nautinnollisen lukuelämyksen. 

Hitaasta alusta huolimatta tämäkin dekkari on hyvin jännittävä. Vaikka asiat alkavat selvitä yllättävän varhaisessa vaiheessa, jännitys ei siihen lopu. Syklonikin siinä pahenee, ja samanaikaisesti tilanne eskaloituu kaikin puolin. 

Taas kirkunaa. Minnekään ei voi lähteä. Ovista pääsee vain hirmumyrskyn kouriin. He ovat täällä yhdessä suljetussa tilassa. Kaikki täällä on sileää ja vailla reunoja, kaikki on kiinnitetty lujasti pulteilla, eikä mitään saa irti eikä auki. Huone on rakennettu tiiviiksi suojaksi ulkopuolisia voimia vastaan. Mutta entä jos vaara onkin täällä sisällä? Jos se, jolta pitäisi suojautua, onkin tullut sisälle? 

Jälkisanoissaan Wahldén taustoittaa myös sitä, miten hän on päätynyt kirjoittamaan juuri Australiasta. Hänhän on sekä opiskellut että matkustellut siellä, ja on saanut kirjojaan varten apua lukuisilta henkilöiltä. Eräs henkilö, jota kirjailija kiittelee molemmissa dekkareissaan, on hänen ystävänsä, ruotsinsaamelainen kirjailija Ann-Helén Laestadius, joka on auttanut häntä huomioimaan sitä, miten alkuperäiskansoista kirjoitetaan. Wahldén toteaa myös, että joskus ulkopuolinen näkee enemmän, ja kun on kysymys aboriginaalien kokemasta sorrosta, varmasti onkin niin, että valkoiset australialaiset ovat sille sokeampia kuin ulkopuoliset. 

Minerva 2022 
392 sivua 
Alkuteos: Cyklonvarning 2021 
Ulkoasu ja taitto: Taittopalvelu Yliveto Oy 

Kirjasta kertoo myös Kuunnellut äänikirjat -dekkariblogi

P. S. Kirjan kansilehdellä on lainaus Kirja vieköön -blogin Riitalta, joka kehui Walhdénin esikoisdekkaria postauksessaan täällä. Hänkin odotti innolla Syklonivaroitusta, mutta kuoli äkillisesti muutama viikko sitten. Me kirjabloggaajat olemme ottaneet järkyttyneinä vastaan tämän suru-uutisen. Ihanaa, että Riitta pääsi vielä mukaan tähän kirjaan. Omistan tämän postaukseni hänen muistolleen ja suren kaikkia niitä ihania kirjoja, joita hän ei voi enää lukea eikä jakaa niitä meidän kanssamme. Kaikkea sitä elämää, joka jäi niin äkisti kesken. 

14 kommenttia:

  1. Riitan poismeno oli todella järkyttävä uutinen. Hieno ele omistaa tämä bloggaus hänen muistolleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se uutinen järkytti ja pysäytti. Kun Riitan blogia lainattiin tässä kirjassa ja kun muistan, miten innolla hänkin odotti tämän ilmestymistä, niin oli ihan pakko omistaa postaukseni hänelle ❤️

      Poista
  2. Australia ja aboriginaalit kyllä kiinnostavat, mutta dekkariaines ei ehkä ole ihan mun juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, dekkarit eivät tosiaan ole ihan sinun tyyliäsi. Wahldén kertoo kyllä kiinnostavasti aboriginaaleista, mutta toivottavasti löydät muita kirjoja tästä aiheesta.

      Poista
    2. Kyllä minä dekkareitakin luen, mutta enempi Christien tyylisiä kuin näitä nykyaikaisempia.

      Poista
    3. Aivan, Christiellä on sellaisia vanhan hyvän ajan dekkareita. Itsekin luin niitä joskus kauan sitten.

      Poista
  3. Minulta on tämä kirjailija mennyt ihan ohi. Voi johtua muuttohässäkästä sun muusta, kun en silloin jaksanut edes blogeja kovin paljon lukea.

    Alkoi kyllä kiinnostaa tämä sarja, sillä alkuperäisväestöt ja tietty Australia kiinnostaa. Näitä ei ole enkuksi käännetty (juuri tarkistin) eli täytyypä katsella josko lukisi suomeksi. Tulee kyllä burn out kohta, kun miettii miten paljon pitäisi ehtiä täällä ollessa lukea :D

    Kaunis ele sinulta omistaa tämä postaus Riitalle. Todella surullinen ja yllättävä uutinen :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun sinäkin löysit nyt Wahldénin. Uskon että pidät hänen dekkareistaan. Näissä on todella kiinnostavaa australialaisuutta, ja jännitystäkin riittää mukavasti. Mutta kiirettä sinulla varmasti pitää lukulistasi kanssa täällä Suomessa! :)

      Huomasin netistä, että sarjan kolmas osakin on jo ilmestynyt Ruotsissa. Harmi vain, etten taitaisi jaksaa kovin paksuja kirjoja kahlata ruotsiksi. Jotain ohutta ehkä pystyisi?? Teoriassa? No, onneksi sekin kirja ilmestyy suomeksi jo keväällä. Aboriginaalien oikeuksista näköjään siinäkin.

      Riitan poismeno oli kyllä iso menetys :(

      Poista
  4. Riitan kuolema tuntui todella järkyttävältä. Hienoa, että omistat postauksesi hänelle. Hänen bloggarielämänsä jatkuu kirjan kannessa, mikä on hienoa.
    Pidin kovasti ensimmäisestä osasta ja tämä tulee varmasti pian kirjastosta luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi myös Riitan blogi jää muistoksi hänestä. En voinut olla ajattelematta Riittaa tätä lukiessani, kun hänkin oli blogannut Wahldénista keväällä. Varmasti vielä monen kirjan kohdalla tulee mieleen, että tästä Riitta olisi pitänyt.

      Muistankin, että myös sinä pidit siitä ensimmäisestä osasta. Kiva kun saat pian tämänkin käsiisi. Nautinnollisia lukuhetkiä!

      Poista
  5. Surullinen ja yllättävä uutinen Riittan poismeno on minullekin. Ja niin kaunis ele sinulta omistaa postaus hänelle, kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On surullista, kun yksi joukosta on poissa. Riitta ja minä aloitimme kirjablogimme suunnilleen samoihin aikoihin, oltiin siinä asiassa "ikäkavereita".

      Poista
  6. Kiva kuulla, että sinäkin pidit tästä, niin minäkin! Riitalle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pidit tästä! Tällaiset aussidekkarit ovat minusta ihania. En tiedä miten bloggauksesi oli mennyt minulta ohi, mutta linkitin sen nyt tänne.

      Poista