maanantai 17. lokakuuta 2022

Roberto Brandão: Pieniä suuria ihmeitä


Televisiosta tutun laulaja Roberto Brandãon elämäntarina on yksi tämän syksyn Vuoden kristillinen kirja -ehdokkaista. Toivon kirjalle onnea matkaan tuossa kisassa, niin koskettavaa ja rohkaisevaa luettavaa se oli. 

Roberto Brandão syntyi brasilialaisen pastorin suurperheeseen yhdentenätoista lapsena. Hän joutui jo teini-ikäisenä kokemaan raskaita menetyksiä, kun muutaman vuoden välein sekä hänen äitinsä että isänsä kuolivat. Nuori Roberto ei tuon jälkeen pystynyt uskomaan Jumalan hyvyyteen. Poika ajatteli, että ehkä Jumalalla oli lempilapsia, joille hän oli hyvä, mutta Roberto itse ei selvästikään kuulunut heihin. Häntä ärsyttivät nuortenillan puhujan sanat, että Jumala muka olisi hyvä ja haluaisi hyvää hänellekin. Vaikutti siltä, että Jumalan rakkaus päättyi siihen, kun hän antoi Poikansa kuolla ristillä meidän puolestamme. 

Minun tuli itse taistella läpi tämän vaikean ihmiselämän taivaaseen asti, ja matkan varrella Jumala ei tekisi hyväkseni enää muuta. 

Niinpä Roberto Brandão ei uskonut unelmiin. Hän myös pelkäsi, että Jumala haluaisi hänen tekevän jotain, mitä hän ei itse halunnut tehdä. 

Kun Brandão kuitenkin uskaltautui unelmoimaan, hän on saanut nähdä niitä pieniä ja suuria ihmeitä, joihin kirjan nimi viittaa. Sittenkin Jumala on ollut hänelle hyvä, ihania asioita on tapahtunut ja monet unelmat ovat toteutuneet. Jopa sellaisetkin asiat, joita Brandão ei osannut kuvitellakaan, kuten The Voice of Finland -kilpailuun osallistuminen. 

Ulkomaille muuttaminenkin oli sellainen suuri unelma, jonka toteutumiseen Brandão ei uskonut, mutta Jumalan johdatus toi hänet lopulta ensin Britanniaan, sitten suomalaisen vaimon myötä Suomeen. Vaimoon liittyen Brandãon kirjoittama toivelista toteutui suorastaan hämmästyttävän yksityiskohtaisesti. 

Kirja kertoo kutsumuksesta, oman paikan löytämisestä, musiikin tekemisestä ja monista Jumalan ihmeellisistä teoista arjen keskellä. Lopuksi Brandão toteaa: 

Hämmästelen yhä, mitä Jumala voi tehdä yhden pojan elämällä, kun itse en pystynyt näkemään tulevaisuutta tai toivoa. 

Moni elämän haavoittama, Jumalaan pettynyt lukija voi helposti samaistua nuoren Roberton tuntemuksiin siitä, miten hänelle ei Jumala tekisi mitään hyvää. Näiltä sivuilta voi kuitenkin löytää uutta toivoa. Ehkä Jumala on sittenkin hyvä, ehkä hän sittenkin haluaa hyvää? Myös juuri sinulle.  

Tämä on pieni suuri kirja, joka on nopeasti luettu, mutta täynnä vahvaa toivon sanomaa. Mukana on myös värikuvia Roberto Brandãon elämän varrelta. 

Aikamedia 2021 
140 sivua 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Elämä on kuljettanut kauaksi syntymäkodista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauas tosiaan. Kirjassa puhutaankin "maan ääristä", mitä portugalin sana Finlandia tarkoittaa :)

      Poista