keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Lena Lindahl: Piilossa - Nuoren juutalaisnaisen selviytymistarina


Suomentanut Arja Kantele 

On olemassa paljon kirjoja varsinkin Saksan ja Puolan juutalaisten vaiheista toisen maailmansodan aikana. Mutta Norjan juutalaisista en ollut koskaan lukenut mitään. Tämä Lena Lindahlin kirja kertoo nyt "Norjan Anne Frankin", Betzy Rosenbergin tarinan. 

Trondheimilainen Betzy oli parikymppinen nuori nainen, kun natsi-Saksa miehitti Norjan. Hänen perheensä pidätettiin, mutta jostain syystä natsien pidätyslistalla ei ollut Betzyn nimeä. Hän tiesi kuitenkin olevansa vaarassa. 

Onneksi Trondheimin lähistön maaseudulla asui Betzyn rakastettu, häntä 22 vuotta vanhempi Arne, joka oli kristitty. Mies rakensi taloonsa pienen salakomeron, johon Betzy voisi piiloutua aina, kun taloon tulisi vieraita. Komerosta piti tehdä niin eristetty, etteivät natsien koiratkaan haistaisi ihmistä seinän läpi. 

Betzy piileskeli talossa kahden ja puolen vuoden ajan. He joutuivat vahtimaan tarkkaan, oliko joku tulossa taloon, että Betzy ehtisi piiloutua. He nukkuivatkin vuoroissa, jolloin toinen heistä pystyi aina vahtimaan, ettei kukaan tule. 

Koska koppero oli pieni eikä sinne tullut ilmaa mistään, siellä ei pystynyt olemaan kovin monta tuntia kerrallaan. Arnen piti jutella vierailleen leppoisasti, mutta samalla piti toivoa, etteivät he jäisi liian pitkäksi aikaa. Joskus Betzy ehti jo menettää tajuntansa kopperossa, mutta onneksi mitään pahempaa ei sattunut. 

Täpäriä tilanteita kyllä oli muun muassa kun natsit alkoivat pitää ryyppyjuhliaan naapuritalossa. 

Kuinka Betzy ja Arne selvisivät noista pelontäyteisistä vuosista, joina he molemmat olivat hengenvaarassa? Entä mitä tapahtui Betzyn läheisille? Lena Lindahl on tutkinut tuon ajan tapahtumia monista lähteistä, käyttänyt Betzyn muistiinpanoja ja haastatellut hänet tunteneita ihmisiä. Eikä kirja kerro vain Betzyn lähipiirin elämästä, vaan koko ajan lukijaa pidetään ajan tasalla tilanteen kehityksestä myös Saksassa, Norjassa ja toisessa maailmansodassa. 

Tämä on hyvä kirja niin juutalaisista kuin naapurimaamme historiasta kiinnostuneille. On järkyttävää tajuta, millaisia kauheuksia myös Norjassa on tapahtunut natsien vallan alla. Yli seitsemänsataa Norjan juutalaista menetti henkensä holokaustissa. 

Into Kustannus Oy 2022 
223 sivua 
Alkuteos: Jenta i veggen - I skjul for nazistene 2018 
Kansi: Tuija Kuusela 
 

8 kommenttia:

 1. Kiitos, kun muistutit tästä teoksesta. Tämä täytyisi jossain vaiheessa päästä lukemaan. Mahdollisesti voisi hankkia omaksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä todella kiinnostava teos, josta sai paljon tietoa Norjan natsimiehityksestä ja Norjan juutalaisten kokemuksista.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Enpä ole huomannutkaan tämän kirjan ilmestymistä. Laitan ehdottomasti lukulistalle, nämä teemat kiinnostavat minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun löysit uutta luettavaa. Uskon, että pidät tästä kirjasta. Jos nyt voi puhua pitämisestä, kun on näin järkyttävä aihe, mutta onneksi tämä on selviytymistarina.

   Poista
 3. Voi kamalaa. Saapa nähdä, milloin Suomen juutalaisista kirjoitetaan esim. heistä, jotka joutuivat keskitysleireille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen juutalaisista kertoo ainakin jonkin verran Simo Muirin kirja Ei enää kirjeitä Puolasta. Se kertoo suvusta, jonka jäseniä oli sekä Suomessa että Puolassa. Sitä en muista, onko siinä paljoakaan niistä suomalaisista, jotka joutuivat keskitysleirille.

   Poista
 4. Enpä ole minäkään lukenut mitään Norjan juutalaisista, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiinnostavaa tutustua nyt tähän aiheeseen Norjan näkökulmasta. Kun Norja on naapurimaa, se tuo nämä asiat niin lähelle meitä.

   Poista