maanantai 17. toukokuuta 2021

Kay Warren: Valitse ilo

 

Suomentanut Marja Sevón 

Minua kiinnosti tämän kirjan aihe eli ilon valitseminen, mutta hiukan epäröiden aloin lukea. Saattaisihan Kay Warren suhtautua asiaansa ylihengellisesti; ehkä hän julistaisi, että kaikki kipeät ja vaikeat tunteet pitää tukahduttaa ja kulkea ympäriinsä tekohymy naamalla. 

No, onneksi oli väärässä. Muutamassa kohdassa olisin itse sanonut hiukan toisin, mutta enimmäkseen pidin tästä kirjasta. Warrenin ajattelu kiteytyy hyvin näissä sanoissa: 

Se, että täytämme mielemme hyvillä asioilla, ei tarkoita sitä, että kiellämme tosiasiat. Se tarkoittaa sitä, että katsoessamme elämämme sotkuja etsimme paikkoja, joissa piilee iloa. Nuo kaksi ratakiskoa, ilon ja surun ratakiskot, etenevät erottamattomina siihen päivään asti kun kohtaamme Jeesuksen Kristuksen. Tällä välin eläessämme sinä ja minä etsimme siunauksia, etsimme sitä, mikä on oikein. 

Kay Warren kertoo itse olevansa vakava ja masennukseen taipuvainen Ihaa-tyyppi. Häntä alkoi mietityttää se, miten paljon Raamatussa puhutaan ilosta, ja siksi hän alkoi tutkia aihetta ja opetella ilon valitsemista. 

Kirjassa aihetta lähestytään monesta eri näkökulmasta. Pohditaan sitä, miten usein etsimme iloa vääristä lähteistä. Toiset ihmiset, olosuhteet ja muut ulkoiset asiat voivat tuottaa pettymyksen; kestävä ilo sen sijaan tulee Jumalalta. 

Kiinnostavasti Warren pohtii myös sitä, ettei Jeesus ollut pelkästään "kipujen mies ja kärsimyksen tuttava", vaan hän oli myös ilon mies. Hän osasi nauttia elämästä ja varmasti myös hymyili ja nauroi, eikä hän ollut mikään haudanvakava ilonpilaaja. 

Koska ensin on ajatus, ja vasta sitä seuraa tunne, voimme tehdä työtä ajattelumme kanssa, opetella uudenlaista ajattelutapaa. Tämä ei tietenkään ole mikään helppo juttu, mutta jos sen kanssa jaksaa tehdä töitä, se voi olla palkitsevaa. 

Kirja opettaa, miten voimme ravita iloa sisällämme ja myös toisissa ihmisissä. Entä millaisia keinoja meillä on ilon lisäämiseen arjen keskellä. Warren kannustaa yksinkertaistamaan elämää ja palaamaan perusasioihin, jotta voimme ravita itseämme fyysisesti, tunnetasolla ja hengellisesti. Silloin meillä on annettavaa muillekin. Voimme myös etsiä itsellemme ilomentorin, jonkun iloisen ihmisen, jonka asenteesta voimme ottaa oppia - koska seurahan tekee kaltaisekseen. 

Varsinkin menneinä vuosisatoina kristityt ovat suhtautuneet nautintoon ja mielihyvään kuin kaikki sellainen olisi automaattisesti syntiä. Warren kuitenkin muistuttaa, että Raamatun mukaan Jumala antaa kaikkea runsain mitoin nautittavaksemme. Nautinnon ei ole pakko olla kyltymätöntä hedonismia, vaan aivan terveesti ja kiitollisin mielin voi nauttia ja iloita Jumalan lahjoista. 

Warren kirjoittaa myös siitä, miten vaikeinakin aikoina voi löytää iloa hetkestä: 

Se, että rakastamme hetkeä, ei poista tuskaa, mutta se kyllä tekee tilaa ilolle. 

Hän jatkaa: 

Olen lakannut vaatimasta, että hetki kestäisi kauemmin kuin se voi kestää. En vaadi, että hetki olisi mitään muuta kuin se on: lyhyt ajanjakso, jonka on antanut armelias Isä. Tiristän jokaisen mielihyvän hippusenkin tästä hetkestä, sillä en tiedä, milloin seuraava tulee. 

Warren ei luonnollisestikaan opeta etsimään iloa vain, että itsellämme olisi hyvä olo, vaan hän kannustaa meitä suuntautumaan itsestämme ulospäin toisiin ihmisiin ja tulemaan siunaukseksi heille. Vaikeistakin kokemuksistamme voi tulla siunaus, joka auttaa meitä auttamaan muita kärsiviä ihmisiä. 

Kirjassa on mukana hyviä sitaatteja muilta kirjoittajilta sekä Raamatun ihania iloaiheisia jakeita, kuten esimerkiksi Jer. 31:13: Minä muutan heidän surunsa riemuksi, lohdutan ja ilahdutan heitä

Tässä ihan muutamia näkökulmia Kay Warrenin kirjasta, joka sisältää näiden ohella paljon muutakin. Kirjoitin tämän postauksen puolinukuksissa, mutta toivottavasti tässä oli jotain järkeä. Jos ilon valitseminen ja nimenomaan kristillinen näkökulma aiheeseen kiinnostaa, tämä on hyvä kirja -  elämänmyönteinen, ilontäyteinen lukuelämys. 

Koska ihmisillä on hirveän rankkoja elämäntilanteita, en herkästi lähde saarnaamaan kenellekään muulle ilon valitsemisesta, mutta itse yritän opetella sitä, joskus hyvällä ja joskus huonolla menestyksellä. Luinkin tämän kirjan ihan omaksi ilokseni, mutta jos joku muukin kiinnostuu, niin mikäpä siinä. 

Päivä Oy 2018 
255 sivua 
Alkuteos Choose Joy 2012 

6 kommenttia:

 1. Olisikohan tätä kirjastossa? Tämän voisi lukea! :) Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu varmaan kirjastosta. Täällä meillä ei ollut, joten varasin tämän yhdestä lähialueen kirjastosta. Itselleni oli kyllä antoisa lukuelämys.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Vaikuttaa todella kiinnostavalta kirjalta. Ilo on tärkeä asia. Ilman iloa ei oikein voi nauttia elämästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä iloa tarvitaan, ja tämä on kiinnostava, ajatuksia herättävä kirja siitä aiheesta.

   Poista
 3. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Mainio tuokin ratakiskokohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä kirjassa oli monia hyviä näkökulmia ja uutta ajateltavaa.

   Poista