tiistai 20. huhtikuuta 2021

Vera Vala: Aprikoosiyöt

 

Nelikymppinen Laura löytää vanhojen tavaroiden joukosta arvoituksellisen, avaamattoman kirjeen. Sen sisältö saa hänet tajuamaan, että on olemassa salaisuuksia, joista hänellä ei ole ollut aavistustakaan. Saadakseen tietää totuuden Laura päättää matkustaa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen tätinsä Ainon luo Italiaan.  

Juuri kun Laura ja Aino ovat vasta puhuneet puhelimessa kirjeestä, Ainolle tapahtuu kuitenkin yllättävä onnettomuus, ja hän joutuu sairaalaan. Sitä suuremmalla syyllä Lauran on matkustettava Italiaan pitämään huolta tädistä. Mutta oliko kysymyksessä pelkkä onnettomuus? 

Vera Vala kertoo tarinaa vuorotellen nykyhetkessä ja menneessä ajassa, joka on otsikoitu Sinä kesänä. Molemmissa aikatasoissa on rakkautta ja kipua, niin myös arvoituksia ja jännitystä. Vera Valan tausta dekkarikirjailijana värittää hienosti tätä kiehtovaa, mukaansatempaavaa ihmissuhdedraamaa. Kaiken kruunaa ihana italialainen tunnelma ja kaunis kieli. 

Joskus jostain kirjasta nauttii niin paljon, ettei siitä osaa kertoa blogissa juuri mitään. Lisäksi Aprikoosiyöt on romaani, josta ei kovin paljon kannata paljastaakaan, koska lukijan pitää päästä itse yllättymään. Yllätyksiä on nimittäin kyllä luvassa! 

Joka tapauksessa heti kirjan kaunis aloitus koukutti minut. Aavistin, että tämä voi olla minun kirjani, kun luin: 

Taivaalla kajastaa vielä heijastus auringonlaskusta, kun hän astuu puutarhaan. Kesäillan kuuma kosteus laskeutuu iholle kuin huntu, ja ilma on sakeana seinää peittävän sinisateen makeasta tuoksusta. Hän kävelee hedelmätarhaan, pysähtyy aprikoosipuun juurelle. Oksat nuokkuvat raskaina kypsistä hedelmistä. Sormet silittävät aprikoosin samettista pintaa, ja hän poimii muutamia mukaansa. 

Laura on ihanan inhimillinen, todentuntuinen päähenkilö epävarmuuksineen ja kipuiluineen. Hän olisi halunnut kirjailijaksi, mutta ei ole uskaltanut alkaa kirjoittaa, ei ole luottanut omiin kykyihinsä. Laura vertaa itseään muihin ja potee alemmuutta. Hän on lopulta päätynyt palkanlaskijaksi ja kokee, ettei hänestä tullut yhtään mitään. Vaikka eihän kukaan ole täysin hyödytön. Voin toimia aina huonona esimerkkinä muille, Laura tuumii synkästi. 

Myös Lauran siskosta Katista, joka on itse täydellisyys, ja sisarusten mutkikkaista väleistä Vera Vala kertoo kiinnostavasti.  

Italia, kaunis kieli, rakkauden ja ihmissuhteiden kiemurat, salaisuudet, jännitys ja yllätykset - kaikki tämä tekee tästä romaanista nautinnollisen lukuelämyksen. Tämän jälkeen minun pitää ehdottomasti tutustua myös Vera Valan dekkareihin, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet vielä lukematta, vaikka kiinnostusta on kyllä ollut. 

Gummerus 2021 
368 sivua 
Kannen suunnittelu: Eevaliina Rusanen 

Kirjasta ovat bloganneet mm.  

6 kommenttia:

 1. Haluaisin lukea tämän. En ole ikinä lukenut Vera Valalta mitään. Tuo sitaattisi oli tosi ihastuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihastuttavaa tekstiä! Kirjassa on paljon lisää sellaista. Minäkään en tosiaan ollut ennen lukenut Vera Valaa, mutta nyt haluan ehdottomasti lukea myös hänen dekkareitaan.

   Poista
 2. Tämä kirja kiinnostaa kovasti, sillä Italia on ihana matkailumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole koskaan käynyt Italiassa, mutta varmasti se on aivan ihana matkakohde. Joskus vielä haluaisin käydä sielläkin. Sitä odotellessa tämä kirja tarjosi ihanan nojatuolimatkan sinne.

   Poista
 3. Kiitos hyvästä esittelystä. Minäkin pidin tästä hyvin paljon. Korona-aikaan mitä parhainta lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli lukunautintoa parhaimmillaan. Juuri sellaista, mikä irrottaa mukavasti koronasta ja mistä itse kukin irrotusta tarvitsee. Sopi hyvin myös näin keväällä luettavaksi, olihan kirjassakin kevät ja kesä.

   Poista