maanantai 12. huhtikuuta 2021

Ruth Ware: Lumimyrsky


Suomentanut Antti Saarilahti 

Ruth Waren trillerit olivat tähän mennessä jääneet minulta lukematta, vaikka Nainen hytissä 10 minulla on omana. Nyt kun luin Lumimyrskyn, täytyy ehdottomasti jatkaa Wareen tutustumista. Oli tämä niin hyytävän jännittävä tarina. 

Englantilaisen Snoop-musiikkisovelluksen avainhenkilöt ovat matkustaneet Ranskan Alpeille laskettelemaan ja pohtimaan firman tulevaisuutta. He käsittelevät tarjousta, joka voisi tehdä kaikista osakkaista miljonäärejä - mutta kolikolla on toinenkin puolensa, joten asiasta ei löydy yksimielisyyttä. 

Sitten alkaa tapahtua. Työporukka menee aamupäivällä laskettelemaan, koska iltapäiväksi on jo luvattu lumimyrskyä, ja silloin rinteet suljettaisiin. Tuolla laskettelureissulla yksi heistä katoaa. Arvellaan, että hänelle on täytynyt tapahtua onnettomuus. Myös lumipyry alkaa, ja ryhmäläisten palattua alppimajalle tulee suuri lumivyöry. Paikka jää täysin saarroksiin, puhelimissa ei ole kenttää eikä apua näytä olevan tulossa. 

Näissä klaustrofobisissa tunnelmissa yhdelle ja toiselle ryhmäläiselle alkaa käydä huonosti, minkä kertoo jo kirjan englanninkielinen nimikin: One by One. Onko joukossa siis joku, joka on valmis tappamaan saadakseen tahtonsa läpi? Kuka hän on; entä mitä muille vielä ehtii tapahtua, kun pakoonkaan alppimajalta ei pääse?

Alusta asti tarinaa kerrotaan kahden henkilön näkökulmasta. Toinen on snoopilaisten mukana paikalle tullut Liz, joka ei edes haluaisi olla mukana. Liz vaikuttaakin jotenkin ulkopuoliselta; hän on kuin ruma ankanpoikanen rikkaiden ja hienojen snoopilaisten joukossa. Hän tarkkailee tilannetta sivusta. 

Sivullinen tarkkailija on myös Erin, joka työskentelee hiihtokeskuksessa yhdessä työkaverinsa Dannyn kanssa ja vastaa ryhmäläisten hyvinvoinnista. Lumimyrsky tuo Erinin mieleen traumaattisia muistoja menneisyydestä. On tapahtunut jotain, mistä hän ei tahdo millään selvitä. 

Alussa Erin ja Danny valmistautuvat vastaanottamaan uudet vieraat, jotka puolestaan asettuvat taloksi ja pohtivat yrityksensä tilannetta. Tuossa alkupuolella täytyi vähän aikaa tehdä töitä hahmottaakseen, kuka kukin kirjan henkilöistä oli; olihan snoopilaisia paikalla peräti kymmenen. Tämä käynnistysvaihe oli hiukan tylsä myös koska yritysten talousasiat eivät kuulu lempiaiheisiini. Mutta kun sitten alkoi tapahtua, kyyti olikin heti kylmää. 

Arvelin, että lumimyrskyn ja lumivyöryn eristämään paikkaan saisi sijoitettua kylmäävän jännärin, ja oikeassa olin. Lumimyrsky on todella koukuttava teos. 

Voi olla, että läheskään kaikki lukijat eivät arvaa syyllistä, mutta itse epäilin oikeaa henkilöä alusta asti, vaikka toki muitakin täytyi hiukan epäillä siinä sivussa. Tästä tulee miinusta omalla kohdallani, että tietyn henkilön syyllisyys oli minulle niin ilmeinen. Dekkareita ja trillereitä lukiessaan haluaa tulla huijatuksi ja päästä yllättymään lopussa. 

Kirja oli kuitenkin niin jännittävä, että kokonaisuutena olen oikein tyytyväinen lukuelämykseen. Parhaimmillaan tällainen trilleri olisi lumimyrskyssä luettuna, mutta sainpa sentään hiukan lumi- ja raekuuroja tunnelmaa luomaan, kun aloitin lukemista toissa iltana. 

Antti Saarilahden suomennos on todella sujuvaa ja nautinnollista luettavaa. 

Otava 2021 
398 sivua 
Alkuteos One by One 2020 

Jotkut ovat pitäneet tästä kirjasta, toiset eivät. Tässä erilaisia näkökulmia: 

4 kommenttia:

 1. Tykästyin kunnolla vasta kolmanteen Waren kirjaan, joka oli nimeltään Rouva Westaway on kuollut. Tykkäsin myös Lumimyrskystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse luin nyt heti perään Synkän metsän siimeksessä ja tykkäsin siitäkin. Olisin lainannut kirjastosta Rouva Westawayn, joka oli kiinnostanut minua erityisesti, mutta se oli juuri lainassa. Joskus myöhemmin sitten se.

   Poista
 2. Ware on lukulistallani. Tästä voisi vaikka aloittaa! Kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä minäkin tosiaan aloitin Wareen tutustumisen, ja hyvä alku oli.

   Poista