lauantai 24. huhtikuuta 2021

Ruth Ware: Rouva Westaway on kuollut

 

Suomentanut Antti Saarilahti 

Minulla on kausia, jolloin luen paljon dekkareita ja trillereitä, ja sitten voi taas mennä pitkiä aikoja, etten lue niitä juuri yhtään. Viime aikoina on ollut sellainen jännitysvaihde päällä, ja on ollut ilo tutustua Ruth Wareen näissä merkeissä. Tämä oli nyt kolmas kirja häneltä tässä kuussa. 

Harriet Westaway eli Hal on köyhä nuori nainen Brightonista. Hänen äitinsä on kuollut, ja hän on nyt aivan yksin maailmassa. Kaiken lisäksi velkoja ahdistelee Halia uhkauksillaan, eikä hänellä ole varaa maksaa. Kun posti sitten tuo yllättävän kirjeen, se muuttaa kaiken. Kirjeessä kerrotaan, että Halin isoäiti Hester Westaway on kuollut, ja siksi Hal kutsutaan nyt hautajaisiin. Hän on myös yksi valtavan perinnön saajista. 

Ongelma on vain siinä, että kirjeen on täytynyt tulla väärälle henkilölle. Ei rouva Westaway ollut Halin isoäiti. Hän oli kyllä tuntenut omat isovanhempansa, ja nämä olivat kuolleet jo aikaisemmin. 

Mutta raha tulisi kyllä tarpeeseen! Epätoivoisessa tilanteessa velkojan säikäyttämä Hal tekee päätöksen lähteä hautajaisiin ja esiintyä Hesterin lapsenlapsena. Mutta miten hän voi onnistua siinä? Ovathan paikalla muutkin perilliset, rouva Westawayn todelliset jälkeläiset. Miten ikinä hän pystyisi huijaamaan heitä? 

Hautajaisiin tulevat sukulaiset majoittuvat Trepassen House -nimisessä synkässä kartanossa, jossa "isoäiti" on asunut - ja joka on siis myös osa jälkeläisille tulevaa perintöä. Hal saa ullakkohuoneen, jossa on kalterit ikkunoissa ja jonka oven saa lukkoon ulkopuolelta, mutta ei sisältä. Ikkunaan joku on kaivertanut yhden järkyttävän sanan: APUA. Mitä täällä on oikein tapahtunut? 

Lisäksi rouva Westawayn vanha taloudenhoitaja, rouva Warren, on hyvin kylmä ja vihamielinen. Tuntuu kuin hän näkisi Halin läpi - että tämä on pelkkä huijari. Miksi hän kuitenkin vain uhkailee, mutta ei paljasta Halia? 

Sukulaisten kanssa Halilla on juuri niin vaikeaa kuin voi kuvitella. Mitä hän voi vastata heidän kyselyihinsä sisarestaan Maudista, jota he pitävät Halin äitinä, mutta jota hän ei oikeasti edes tunne? Miten suoriutua tästä kaikesta jäämättä kiinni? 

Älä koskaan usko niihin, Hal. Älä koskaan usko omiin valheisiisi. 

Suvussa tuntuu myös olevan omat synkät salaisuutensa. Ennen pitkää käy ilmi, että joku on kaiken keskellä valmis jopa tappamaan. Mutta kuka ja miksi? 

Eikä Halilla ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa valheellisessa roolissaan loppuun asti, kävi miten kävi. Paluuta ei ole. 

Tämän kirjan asetelma oli tosi kiehtova. Oli kiinnostavaa nähdä, miten Hal selviää kaikkien valheittensa kanssa loppuun asti, entä millainen se loppu oikein on. Toisaalta tuollainen asetelma on niin pelottava, että minua suorastaan hirvitti lukea, miten Halille kävisi, koska eihän tässä millään voisi käydä hyvin. Huh, miten hyytävää! 

Ruth Ware onnistuu tässäkin kirjassaan luomaan todella painostavan tunnelman. Voi vain lukea eteenpäin melkein hengitystään pidättäen, kun ei voi yhtään tietää, koska rysähtää ja miten. Rouva Westaway on kuollut osoittautuikin koukuttavaksi ja nautinnolliseksi lukuelämykseksi. Ja vaikka ehdin moneen kertaan miettiä, kestävätkö hermot edes lukea tällaista tarinaa loppuun asti, niin kestiväthän ne! 

Otava 2019 
399 sivua 
Alkuteos The Death of Mrs Westaway 2018 

Kirjasta ovat bloganneet mm. 

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiinnostavalta kirjalta. Dekkarit ovat aina silloin tällöin mukavaa luettavaa. Ruth Ware tuntuu olevan tuottelias kirjailija, olen lukenut ainakin Nainen hytissä 10.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvä kirja. Jännitystä tarvitaan aina välillä! Minulla on se Nainen hytissä 10 omana, mutta se on vielä jäänyt lukematta.

      Poista
  2. Tämä kirja kutkutti minun lukuhermojani mukavalla tavalla. Vanha kartano oli plussaa. Sammuvat valot... Täytyy sanoa, että tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutkuttava ja jännittävä tarina tosiaan. Minäkin tykkäsin!

      Poista