Tässä yksi monesta pohjoiskorealaisen pakolaisen tarinasta. Siinä missä uutiset kertovat Pohjois-Korean ydinkokeista ja uhittelusta, tällaiset kirjat avaavat meille tavallisten pohjoiskorealaisten kokemuksia ja kärsimyksiä kotimaansa julman systeemin uhreina.
Kirjan kirjoittaja oli kylläkin pohjoiskorealaiseksi etuoikeutetussa asemassa. Hänen perheellään oli hyvä asema paikallisessa "kastijärjestelmässä", ja vaikka joskus ongelmia tulikin, äidillä oli rahaa ja keinoja virkamiesten lahjomiseen. Hyeonseo Lee (joka ei ole hänen alkuperäinen nimensä) vietti onnellisen lapsuuden, mutta joutui silti kauhistumaan näkemiään asioita. Jo seitsemänvuotiaana hän osui sattumalta paikalle, kun miestä hirtettiin, ja kyllä koululaisia vietiin teloituksia katsomaan sitten muutenkin. Myöhemmin, kun maahan tuli nälänhätä, Hyeonseo Lee joutui kysymään itseltään, miten voi olla mahdollista, että "maailman parhaassa maassa" kuollaan kaduilla nälkään.
Lopulta pohjoiskorealaisen yhteiskunnan julmuus tuli aivan liian lähelle ja kosketti omaakin perhettä.
17-vuotiaana tyttö päätti sitten lähteä käväisemään sukulaisten luona Kiinassa; Kiina kun oli kodin ohi virtaavan joen takana. Hän halusi tehdä tuon reissun ennen kuin tulisi täysi-ikäiseksi ja menisi opiskelemaan. Mutta tästä alkoikin pitkä ja monivaiheinen pakomatka: ensin vuosien oleskelu Kiinassa, josta matka lopulta jatkui Etelä-Koreaan.
Pakolaisvuosien aikana Hyeonseo Lee joutui muuttamaan nimeään monta kertaa, valehtelemaan ja salailemaan asioita. Ihmisiin ei voinut luottaa - ja jos erehtyi luottamaan, kävi huonosti. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei tästä kirjasta puutu! Melkein henkeään pidätellen sai odottaa, miten missäkin tilanteessa kävisi. Kiinassa nimittäin kiinni jäävät pohjoiskorealaiset luovutetaan armotta takaisin kotimaahansa, jossa odottaa melko varmasti vankileiri tai kuolema. Tai molemmat.
Myöhemmin, kun Hyeonseo Lee yritti pelastaa myös äitinsä ja veljensä turvaan Pohjois-Koreasta, dramatiikkaa oli vielä enemmän.
Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen kertoo elämästä Pohjois-Koreassa, toinen Kiinasta ja kolmas Etelä-Koreasta. Olen lukenut näitä pohjoiskorealaisten pakolaisten tarinoita ennenkin, mutta kyllä tästäkin kirjasta sai taas paljon uutta tietoa.
Seitsemän nimen tyttö on myös aivan huikea ja uskomaton selviytymistarina. Valitettavasti kaikkien Pohjois-Koreasta paenneitten tarinoissa ei ole onnellista loppua. Mutta onneksi niitä parempiakin loppuja on.
Lopussa Hyeonseo Lee toteaa erään historioitsijan sanoin, että hallitus, joka on valmis vallassa pysyäkseen tappamaan niin monta ihmistä kuin tarvitaan, pysyy ikävä kyllä yleensä vallassa hyvin pitkään. Kuitenkin hän odottaa päivää, jona Koreat voisivat yhdistyä. Kunpa voisimmekin vielä nähdä sen päivän koittavan.
Kirjan toinen kirjoittaja David John on se sama D. B. John, jolta on ilmestynyt Pohjois-Koreasta kertova trilleri Pohjoisen tähti. En ole varma, onko tuolle kirjalle ilmestynyt jo jatkoakin; olen saattanut pudota kärryiltä siinä asiassa. Postauksessani toukokuussa 2020 kerroin joka tapauksessa, että D. B. John oli jo kirjoittamassa jatko-osaa Pohjoisen tähdelle.
Otava 2015
363 sivua
Alkuteos: The Girl with Seven Names - A North Korean Defector's Story 2013
Kirjasta ovat bloganneet mm.
Hei! Minä tulin vasta vierailulle blogiisi ja liityin lukijaksi
VastaaPoistablogiisi. Minä olen myös kova lukemaan, luen romaaneja tai omaelämän
kertoja. Minä olen aina tykännyt lukea.
Kiva nähdä sinua täälläkin, tervetuloa! Kiva kun sinäkin tykkäät lukea. Minäkin luen paljon elämäkertoja ja romaanejakin kyllä. Lukeminen on mukava harrastus.
PoistaVaikuttaa hurjan mielenkiintoiselta tarinalta.
VastaaPoistaOn kyllä kiinnostava kirja. Kannattaa lukea!
PoistaMinä en ole lukenut yhtäkään Pohjois-Koreaan liittyvää kirjaa. Ehkä joskus voisi ottaa luvun alle jonkun. :)
VastaaPoistaNo sinä olet välttynyt näiltä kauhutarinoilta. Kannattaa tosiaan joskus kokeilla tätäkin aihetta, niin saat vähän tietoa elämästä siellä.
PoistaTaas olet löytänyt tosi mielenkiintoisen kirjan! Hienoa, että joku sieltä kurjuudesta aina onnistuu selviytymään vapauteen. Toisaalta, voi olla, että moni siellä luulee, että koko maailma toimii samalla tavalla - kun ei ole tietoa paremmasta.
VastaaPoistaOn se hyvä, että edes jotkut pääsevät sieltä pakoon. Mutta surullista on ajatella niitä lukemattomia ihmisiä, jotka jäävät kärsimään niihin järkyttäviin oloihin. Eikä moni varmasti tiedä, että muissa maissa elämä on paljon parempaa.
PoistaKiitos kirjan esittelystä. Nämä ovat kiinnostavia kirjoja. Näiden kirjojen kautta tietämys Pohjois-Korean oloista lisääntyy. Minäkin olen lukenut yhden pakokirjan, en kyllä muista nimeä. Rankkoja kirjoja nämä ovat.
VastaaPoistaKyllä nämä ovat tosiaan sekä kiinnostavia että rankkoja kirjoja. Itse olen juuri sen rankkuuden takia pitänyt vähän taukoa Pohjois-Koreasta, mutta nyt voisi aina välillä lukea sieltäkin jotain.
Poista