Vapauteen on historiallinen romaani Suomen itsenäistymisen ajan ja sisällissodan järkyttävistä tapahtumista. Se on myös kristillinen romaani, jossa pohditaan siellä täällä uskonasioita, mutta paljon on kyllä tuon ajan levottomien olojen kuvausta.
Tapahtumapaikkana tässä on Varkauden kauppala, joten Varkautta tunteville kirja on erityisen kiinnostava. Minulle Varkaus ei ole tuttu, mutta vuosien 1917-1918 tapahtumista sain kyllä paljon hyvää tietoa. Niistä kun en ole kovin paljon lukenut. Aikonut kyllä - jo siitä asti, kun monissa blogeissa luettiin aiheesta talvella 2018.
Eliisa Selkomaa kertoo tarinaa useiden eri henkilöiden näkökulmasta, mikä tuokin teokseen syvyyttä. On esimerkiksi köyhä, vääryyttä kärsinyt ja katkeroitunut Aino sekä toisaalta tehtaan johtaja Kauko ja hänen vaimonsa Matilda. Ja monia muita.
On järkyttävää lukea, miten ennen sovussa eläneet ihmiset kääntyvät toisiaan vastaan, ilmapiiri kiristyy, viha valtaa alaa ja lopulta siirrytään väkivallantekoihin. Selkomaa kuvaa hyvin sitä, miten eri ihmiset joutuvat nyt äkkiä miettimään, kenen puolella ovat ja ketä vastaan. Entä jos joku haluaisi olla puolueeton - annetaanko hänelle siihen mahdollisuutta? Onko sitä tahtomattaankin jo jommallakummalla puolella?
Nykypäivän vakaista oloista käsin on vaikea ymmärtää, miksi vaikkapa monille työtä tarjonnutta tehtailijaa aletaan äkkiä vihata ja vastustaa. Miksi purra kättä, joka antaa leipää? Mutta olot olivat silloin vaikeat ja tilanne monimutkainen.
Selkomaa kirjoittaa hyvin mukaansatempaavasti ja jännittävästi. Kaikesta näkee myös, että hän on koonnut paljon asiatietoa tuosta ajasta.
Siellä täällä kerronnan lomassa oli myös muutama tuokiokuva Ukrainasta ja Syyriasta sekä sata vuotta sitten että nykyajassa. Niillä oli toki omat yhtymäkohtansa aiheeseen, mutta ne tuntuivat hiukan irrallisilta, eikä niihin jaksanut kunnolla keskittyä, kun Suomen tilanne oli mielessä päällimmäisenä. Kirjan loppuhuipennukseksikin olisi riittänyt se, mihin tapahtumat Suomessa päättyivät. Se oli tarpeeksi pysäyttävä lopetus. Noista muista aiheista voisi mielestäni kirjoittaa omat kirjansa. Sen ne kyllä ansaitsisivat.
Muuten Vapauteen oli joka tapauksessa oikein antoisa lukuelämys, joka herätti kiinnostuksen lukea enemmänkin tuosta ajasta.
Kirjassa on upea, lukemaan houkutteleva kansi, jonka vanhat valokuvat ja punavalkoinen värimaailma kuvaavat hyvin tuota sadanviiden vuoden takaista aikaa.
Lämmin kiitos Sheferijm-blogin Ainolle, jolta sain kirjan muutama päivä sitten. Kun tämä tapahtui näin joulun alla, tuntui kuin olisi saanut joululahjan. Mikäpä sen mukavampaa! Kun juuri viime viikolla on myös vietetty itsenäisyyspäivää, tästä aiheesta oli siksikin erityisen kiinnostavaa lukea.
Ainon postauksen kirjasta voit lukea täältä.
Aikamedia Oy 2015
255 sivua
Kansi: Aikamedia Oy / Johanna Himanen
Kannen kuvat: Varkauden museo, Museovirasto, Johanna Himasen albumi, Shutterstock
P. S. Koska tein muutoksia postaukseen, jouduin poistamaan myös osan kommenteista. Pahoittelut tästä.
Tämä oli todella vavahduttava teos. Rakenteeltaan hieman erikoinen. Jänniä yksityiskohtia olet bongannut, joita en itse hoksannut. Hyvää ja valoisaa Joulua sinulle!
VastaaPoistaVavahduttava on hyvä sana kuvaamaan tätä kirjaa. Tykkäsin tuosta rakenteesta, jossa tarinaa kerrottiin vuorotellen eri henkilöiden näkökulmasta. Ne siirtymät Ukrainaan ja Syyriaan vain tuntuivat ylimääräisiltä. Kiitos samoin sinulle hyvää ja valoisaa joulua!
PoistaTodella raskas vaihe historiassa tämä sota. Minun on vaikea lukea aiheesta, joitain romaaneja olen lukenut mutta pahalta se aina tuntuu.
VastaaPoistaRaskastahan tästä aiheesta on lukea. Tuo vaihe on kuitenkin jäänyt niin vieraaksi ja etäiseksi, kun siitä on jo noin pitkä aika, että haluan kyllä lukea siitä lisää. Talvisota ja jatkosota ovat paljon tutumpia, kun ovat olleet enemmän esillä, ja ne ajat kokeneita ihmisiä on vielä ollut paljon niistä kertomassa.
Poista