torstai 18. elokuuta 2022

Mark Gyde: Isä sinulle - Raamatullinen näkökulma Jumalan kokemiseen isänä


Suomentanut Tarja Nieminen 

Viime aikoina olen kovasti toistanut itseäni näissä lukemisissani, mutta kun sitä kuitenkin lukee itseään eikä blogia varten, niin pitää vain antaa itselleen lupa olla joskus yksipuolinen. Monipuolisuuden ja muiden genrejen aikakin varmasti taas koittaa. 

Tämän kirjan löysin viikko sitten lukemani Saara Kinnusen Isän kaipuun lähdeluettelosta, ja ihana löytö se olikin. Olen lukenut tätä satasivuista kirjaa kokonaiset viisi päivää, koska joskus lukemaansa haluaa sulatella ja sisäistää ajan kanssa. 

Elokuun alussa luin myös kansainvälisen Isän sydän -liikkeen perustaja James Jordanin kirjan Pojan sydän - Löytöretki Isän rakkauteen. Mark Gyde edustaa samaa liikettä ja kirjoittaa samasta aiheesta, mutta omalla tavallaan. Siinä missä James Jordan tuntui paikoitellen hiukan korkealentoiselta, Gyden kirjassa on ihan tavallista kristillisyyttä, joten tällä kertaa ei tarvinnut ollenkaan putoilla kärryiltä. 

Myös Mark Gyde puhuu siitä,miten monet kristityt ehkä tiedon tasolla ymmärtävät, että Jumala on Isämme, mutta tunnetasolla hän voi tuntua etäiseltä, vaativalta tai millainen itse kunkin oma isä on ollut. Emme pysty kokemaan Jumalaa läheisenä Isänä, vaikka Raamatun mukaan saisimme kutsua häntä läheisesti Isiksi tai Iskäksi. Jopa itse Martti Lutherille tämä ongelma oli tuttu. Gyde lainaa uskonpuhdistajan sanoja: 

Minun on vaikea rukoilla Isä meidän -rukousta, sillä joka kerta kun sanon "Isä meidän", ajattelen omaa isääni, joka oli kova, taipumaton ja säälimätön. En voi olla ajattelematta Jumalasta samaa. 

Mark Gyde kirjoittaa esteistä, joita meillä voi olla Jumalan tuntemiselle Isänä, ja miten niiden esteiden yli voi päästä. Hän toteaa, että meillä voi olla kuin orvon tai orjan sydän suhteessa Jumalaan, mutta sittenkin on mahdollista saada lapsen sydän ja oppia ottamaan vastaan Isän ylitsevuotavaa rakkautta. Taivaallisen Isämme rakkaus on tuhlailevaa, kuten oli tuhlaajapojan ja hänen vanhemman veljensä isälläkin Jeesuksen vertauksessa. Vertauksen isä tuhlasi rakkauttaan molemmille pojilleen, joiden oli eri syistä vaikea ottaa sitä vastaan. Kuitenkin kaikki isän rakkaus oli koko ajan heidän. 

Hänen suurin halunsa on, että tulisimme hänen luokseen hänen lapsinaan ja antaisimme hänen olla meille isä hyvin henkilökohtaisella ja läheisellä tavalla. Hän voi muuttaa rakkausvajeemme rakkausylijäämäksi. Hän voi korvata kaiken sen rakkauden, joka meiltä on ryöstetty. Hän voi parantaa sydämemme ja täyttää sen rakkaudellaan.

Kuten James Jordan, myös Mark Gyde kirjoittaa muun muassa anteeksiantamisesta ja lapsen kaltaiseksi tulemisesta. Mitä kaikkia ominaisuuksia lapsella onkaan, jotka me valitettavasti iän myötä menetämme? Emme enää osaa olla esimerkiksi luottavaisia ja huolettomia. Entä kuinka tulla heikoksi ja suostua Isän kannettavaksi? 

Koin tämän kirjan valtavan hoitavana. Se Jumalan isänrakkaus aivan tulvi näiltä sivuilta. Siksi halusinkin lukea hitaasti ja ajatuksella. Tällainen kirja pitäisi olla omassa hyllyssä, niin tähän voisi palata aina tarpeen tullen. 

Me kaikki tarvitsemme Jumalan hellää, hyvää ja ylitsevuotavaa isänrakkautta. Voimme kaikki nauttia siitä vapaudesta, jonka hän on luvannut lapsilleen. Voimme juurtua ja rakentaa perustamme hänen rakkauteensa. Se ei ole vain ylimääräinen vaihtoehto. Se on tarkoitettu sinulle! Jumala todella, todella haluaa olla Isä sinulle - henkilökohtaisesti, nyt ja aina - sinulle! 


Päivä Oy 2013 
Yhteistyökumppanina Father's House Finland 
111 sivua 
Alkuteos: A Father to You 
Kannet: Trevor Mason 
Kansikuva: Mark Gyde 

Kirjasta on blogannut myös Reijo Telaranta

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tuollaista kaunista tekstiä ja ihania ajatuksia tässä kirjassa on paljon ❤️

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihana kirja tästä aiheesta, jos isäteema kiinnostaa.

   Poista