sunnuntai 7. elokuuta 2022

Jaakko Pirttiaho: Jaakon psalmit


Jaakko Pirttiahon uudessa kirjassa on lyhyitä, yhden tai kahden sivun mittaisia lukuja, joista jokaisessa hän jakaa ajatuksia jostain psalmin jakeesta. Psalmeissa on paljon niin kipua ja tuskaa kuin lohdutusta ja iloakin. Näitä kaikkia löytyy myös tämän kirjan teksteistä. 

Psalmeissa kysytään monesti, miksi Jumala tuntuu olevan niin kaukana, ja kuinka kauan hän vielä aikoo viipyä. Näitä kysymyksiä myös Jaakko Pirttiaho esittää. Samalla hän kuitenkin löytää psalmien teksteistä valtavia toivon näköaloja. Se, mikä vaikuttaa meistä kaiken lopulta, voikin olla alku. Kuten tavallista, nämä Pirttiahon kirjoitukset ovat hyvin hoitavia ja lohdullisia erityisesti ahdistusten ja miksi-kysymysten keskellä eläville lukijoille. 

Pitemmittä puheitta jaan muutaman otteen kirjasta; ne puhuvat varmasti enemmän kuin minun sanani pystyvät kertomaan. 

Jos sinä olet, en ole koskaan yksin. En ole koskaan niin ahtaalla, ettet sinä avartaisi elämääni; en niin särkynyt, ettet sinä pystyisi tekemään palasista vielä alkuperäistäkin kauniimpaa taideteosta. 
  Jos sinä olet, minun on hyvä olla, vaikkei olisikaan. Jos sinä olet, minä saan käpertyä väsyneenä ja kipeänä syliisi ja tiedän, että pidät minusta huolen. 
  Jos sinä olet, tahdon minäkin olla. 


Avuttoman ja epätoivoisen avunhuuto ja odotus. Se riittää. Jumalamme lempitehtävänä on ottaa meistä tiukka ote kainaloiden alta ja nostaa meidät kalliolle, jonka nimi on Armo. Sen päällä likainen puhdistuu, heikko vahvistuu ja näköalaton saa uuden suunnan. 


"Askel askeleelta" tarkoittaa, että jokaisella askeleella on merkitystä. Jopa askel taaksepäin voi olla Jumalan kartalla jättiloikka eteenpäin, siirtyminen, jota emme muutoin koskaan saavuttaisi. 

(Tämä liittyen jakeeseen Askel askeleelta heidän voimansa kasvaa. Ps. 84:8) 


Mistä voisi karkkihyllyn edessä äärirajoillaan raivoava pieni lapsi tietää, että isän ehdoton kielto ja sitä seuraava pettymyksen kuilu ovat hänen parhaakseen? Mistä voisi kristitty tietää, että riipaiseva kokemus Isän etäisyydestä tai yllättävä suolla tarpomisen vaihe koituu hänen hyväkseen? 
  Kun epätoivo valtaa mielesi ja koet kosmisiin mittasuhteisiin kasvavaa yksinäisyyttä ja kipua, muista nämä Raamatun järkähtämättömät sanat: Jumala tahtoo sinun parastasi! 
  Juuri sinun. Ja juuri tänään. 

(Jakeesta, jossa sanotaan: Ylistetty olkoon Herra, joka tahtoo palvelijansa parasta. Ps. 35:27) 

Jaakko Pirttiaho jakaa kirjassa myös omia kipeitä tuntojaan, joiden keskeltä nämä tekstit ovat nousseet. Kirjasta voikin saada kokemuksen vertaistuesta, kun tietää, että kirjoittaja on itse samassa veneessä. Hän tietää mistä kirjoittaa, koska on itsekin ollut siellä masennuksen syvyyksissä, joissa myös moni lukija voi olla. 

Päivä Oy 2022 
160 sivua 
Kannen suunnittelu ja toteutus: Päivä Oy 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella lohdulliselta! Hienoja otteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä lohdullista luettavaa, kuten Pirttiahon aikaisemmatkin kirjat.

      Poista