lauantai 7. tammikuuta 2023

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa

Tee itsellesi työ siitä mistä pidät 


Unelmahommissa on ollut lukusuunnitelmissani niin kauan, että kirjakuvakin on otettu jo kesällä 2018. Pessimistinä ei nähtävästi ole helppo uskoa unelmahommien toteutumiseen omalla kohdallaan, ja ehkä siksikin kirjan lukeminen on viivästynyt. 

Innostavaa ja inspiroivaa luettavaa Satu Rämön ja Hanne Valtarin teos joka tapauksessa on. He kertovat erilaisista mahdollisuuksista työllistää itse itsensä ja tehdä esimerkiksi harrastuksesta ammatti. Eli miksipä et tekisi työksesi jotain sellaista, minkä tekemisestä olisit vapaa-ajalla valmis maksamaan? 

Rämö ja Valtari ovat aiheen asiantuntijoita, sillä molemmat tekevät unelmahommia. Kumpikin on muun muassa ammattibloggaaja. Luonnollisesti kirjasta saakin hyvää tietoa myös siitä, miten blogin pitämisellä voi elättää itsensä. (Me kirjabloggaajat olemme kuitenkin valitettavasti kaiken tällaisen ulkopuolella, ellemme sitten innostu perustamaan jotain lifestyle-blogia.) 

Satu Rämö kertoo myös muun muassa matkatoimittajan työstä ja kivijalkakaupan perustamisesta, joista molemmista hänellä on kokemusta. 

Kirjaan on lisäksi haastateltu useita eri aloilla unelmahommissa toimivia henkilöitä. 

Tietysti aihetta lähestytään myös yleisellä tasolla. Eli kirja pitää sisällään paljon muutakin kuin kirjoittajien ja haastateltujen kokemuksia. Lukija saa neuvoja yrittäjän ja freelancerin raha-asioihin eli palkkaan liittyen. Samoin työaikaa, työn ja vapaa-ajan suhdetta ja levon merkitystä pohditaan. Molemmat kirjoittajat ovat perheellisiä, joten he kertovat myös työn ja perheen yhdistämisestä. 

Satu Rämö kertoo, miten paljon uusia mahdollisuuksia työelämä pitää nykyään sisällään. Esimerkiksi: 

Nykyään on ihan mahdollista koodata päivisin suomalaisfirmalle, toimia iltaisin sukellusopettajana ja asua vuoden ympäri Thaimaassa. Joku voi oikeasti ammatikseen lukea blogeja ja naistenlehtiä ja tehdä niistä mediaraportteja erilaisille yrityksille. 
  Jotkut rakentavat helposti monistettavia aineettomia tuotteita, kuten vaikkapa verkossa myytäviä online-koulutuksia. Kouluttaja laittaa tekemänsä kurssin myyntiin omille verkkosivuilleen ja markkinoi itseään ja tuotettaan. Tuote on tehty kerran, mutta jos kurssi on hyvä ja löytää asiakkaansa, sen voi myydä vaikka viisikymmentätuhatta kertaa. Loppuvuoden voi sitten pitää vapaata ja seurata bisneksen etenemistä palmun alla Espanjan rannikolla. 

Kirjasta saa paljon vinkkejä ja inspiraatiota. Lukujen lopussa on myös kysymyksiä ja tehtäviä, joiden kautta voi miettiä omia unelmiaan, vahvuuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Kaikkihan eivät haaveile Thaimaasta tai Espanjasta, bloggaamisesta tai koodaamisesta, mutta mitkä ovat juuri sinun unelmasi ja millaisia askelia voisit ottaa niiden toteuttamiseksi? 

Sokerina pohjalla: koska Satu Rämö asuu Islannissa, myös sieltä pääsee lukemaan hänen kiinnostavia kokemuksiaan. 

WSOY 2017 
351 sivua 
Graafinen suunnittelu Satu Kontinen 

P. S. Viime viikkoina on ollut kiireitä, sairastelua, huolta äitini sairaudesta ja mitä milloinkin, joten lukeminen on jäänyt vähiin. Toivotaan, että jatkossa ehtisi ja jaksaisi lukea taas enemmän. 

6 kommenttia:

 1. Olisi kyllä ihanaa, jos harrastuksella voisi myös hieman tienata, mutta harrastuksen muuttuminen työksi voisi olla uuvuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämän kirjablogin pitäminenkin on monesti ollut aika kokopäiväistä hommaa eikä ole silti uuvuttanut. Toki mukavakin työ varmasti välillä väsyttää, varsinkin jos ei osaa levätä välillä. Rämö ja Valtari tuntuvat kuitenkin nauttivan kovasti työstään, vaikka arki on tietysti arkea unelmahommissakin.

   Poista
 2. Jälleen mielenkiintoinen kirja! Itsekin olen kyllä välillä miettinyt, mitä sellaista voisin tehdä, jolla elättäisin itseni - nämä ajatukset tulevat silloin, kun oma työ tökkii niin sanotusti. Tällä hetkellä saan tehdä päivisin juuri sitä, mistä tykkäänkin eli kirjoittaa, maalata, patikoida, valokuvata... Mutta en jaksaisi tuotteistaa tekemisiäni työksi, vaan nautin niistä vapaa-ajalla, mitä tämä vuorotteluvapaakin edustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ehdottomasti kiinnostava kirja, joka laittaa ajattelemaan ja jonka äärellä voi syntyä ideoita. Sinun vuorotteluvapaan tekemisesi kuulostavat aivan ihanilta. Nauti joka hetkestä siellä!

   Poista
 3. Vaikuttaa mielenkiitoiselta tuo kirja,pitää yrittää
  saada tuo kirja luettavaksi.

  VastaaPoista