maanantai 4. heinäkuuta 2022

Yassir Eric: Vihasta rakkauteen - Islamistista sillanrakentajaksi


Suomentanut Kaija Turunen 

Sudanilainen Yassir Eric (jolla oli silloin eri sukunimi) syntyi tiukan uskonnolliseen muslimiperheeseen, jossa häntä kasvatettiin lapsesta asti klaaninsa tulevaksi johtajaksi. Yassirin lapsuus loppui äkillisesti vain 8-vuotiaana, kun hänen isänsä vei hänet tuhannen kilometrin päähän aavikolle koraanikouluun ja jätti pojan sinne selittelemättä ja kertomatta, tulisiko joskus takaisin. Koraanikoulussa oli tiukka kuri, siellä opeteltiin aamusta iltaan Koraania ulkoa ja opittiin olemaan kyseenalaistamatta mitään. 

Kahden vuoden kuluttua Yassirin isä tuli vihdoin hakemaan häntä kotiin, ja siitä lähtien poika oli tärkeä henkilö; osasihan hän Koraanin ulkoa. 

Niin kotona, koraanikoulussa kuin moskeijassakin Yassir kasvatettiin vihaamaan. Hän vihasi kristittyjä ja juutalaisia, vaikka varsinkaan jälkimmäisiä poika ei ollut koskaan edes tavannut. Yassirilla oli kristitty luokkakaveri, jota kohtaan hän tunsi vihaa ensi silmäykseltä, vaikka tämä oli todella mukava. Yassir oppi ajattelemaan, että vääräuskoiset piti tappaa. Myös toisin uskovia muslimeja pidettiin harhaoppisina, ja innolla mentiin katsomaan eräänkin sellaisen henkilön teloitusta, vaikka mies oli kaiken lisäksi perhetuttu. 

Sudanissa kun oltiin, pohjoissudanilaiset muslimit vihasivat tietysti erityisesti Etelä-Sudanin kristittyjä, joita vastaan käytiin pitkään sisällissotaa. Pohjoissudanilaisten mielestä etelän kristityt piti tuhota. Jo lapsena Yassir näki Darfurissa senkin, miten hänen isänsä maan hallinnon edustajana teki pahaa darfurilaisille, vaikka hekin olivat muslimeja. Siellä saatiin jo silloin esimakua siitä, mistä tuli myöhemmin virallisestikin Darfurin konflikti. 

Vihan täyttämien vuosien jälkeen alkoi sitten kuitenkin uskomaton tapahtumasarja, joka huipentui ihmeeseen, jonka seurauksena Yassir kääntyi kristityksi. Hän joutui uskonsa takia perheensä hylkäämäksi ja joutui vankilaankin. Lopulta hänen oli paettava kotimaastaan Keniaan. 

Keniasta käsin tuo ennen eteläsudanilaisia sydämensä pohjasta vihannut mies teki säännöllisesti avustusmatkoja Etelä-Sudaniin ja vei sinne nälkää näkeville ruokaa. Keniassa Yassir sai uusiksi "vanhemmikseen" saksalaisen Ericin pariskunnan ja otti myöhemmin heidän sukunimensä. 

Nyt hän on asunut jo pitkään Saksassa ja toiminut sillanrakentajana myös siellä. Hän pohtii kirjassaan laajasti maahanmuuttajien kotoutumista, heidän ja eurooppalaisten suhdetta toisiinsa sekä sitä, miten islamiin pitäisi suhtautua. Yassir Eric on tehnyt myös monia matkoja muslimimaihin, joissa hän on tavannut sikäläisiä vainottuja kristittyjä. Hän on käynyt myös Israelissa ja rakastaa nykyään juutalaisia, joita hänellä on ystävinäkin. 

Hyvin puhutteleva kirja siitä, millaisia ihmeitä Jumala voi tehdä ja miten hänen rakkautensa voi voittaa syvimmänkin vihan. 

Avainmedia Lähetysjärjestö ry 2019 
235 sivua 
Alkuteos: Hass gelernt, Liebe erfahren 2017 
Kannen kuva: Eero Antturi 

4 kommenttia:

 1. Todella ihmeellinen kohtalo! Kauheaa, miten jotkut opetetaan jo lapsesta asti vihaamaan muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On järkyttävää, että tosiaan ihan kasvatetaan vihaamaan kaikkia, jotka eivät usko samalla tavalla. Jopa toisin uskovia muslimeja. Ihmeellinen tarina Yassirilla kyllä on, kun viha muuttui rakkaudeksi.

   Poista
 2. Karseita nämä aivopesut, näin syntyy kaikenlaisia ääri-ihmisiä. Mietin onko näiden aivopestyjen ihmisten ainoa "pelastus" löytää jokin uusi voimakas usko tai muu vastaava voidakseen saavuttaa balanssin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karseaa tosiaan, eikä tuollainen ihminen tiedä muusta, kun on lapsesta asti siihen kasvanut. Järkyttävää on, että tällaisia ihmisiä on paljon Euroopassakin, ja sitten tapahtuu terrori-iskuja ym. Eikä tuollainen ihminen taida muuttua muuten kuin aika dramaattisten käänteiden kautta, kuten tässäkin kävi. Ihmettä siinä todella tarvittiin.

   Poista