perjantai 15. heinäkuuta 2022

Hilkka & Esko Taipale: Elämään kutsuttuina

Toimittanut Kari Kallberg 


Tässä kirjassa yli kaksikymmentä henkilöä tai pariskuntaa kertoo omasta elämästään kutsumuksen näkökulmasta: miten Jumala on kutsunut heidät elämään hänen yhteydessään ja miten he ovat löytäneet kutsumuksensa, itselleen merkityksellisen tehtävän tässä elämässä. 

Kirjan takakannen sanoin: 

Kaikki ovat kokeneet olevansa "suuremmas käres". He rohkaisevat ottamaan vastaan kutsun elää Jumalan yhteydessä ja jättäytyä hänen johdettavakseen. Silloin epävarmuuden, tuskan ja näkölattomuudenkin keskellä avautuu tulevaisuus ja toivo. 

Esko Taipale on eläkkeellä oleva vapaakirkon pastori, joka on yhdessä vaimonsa Hilkan kanssa koonnut kirjaan tuntemiensa ihmisten kokemuksia. Kari Kallberg on ollut mukana toimittajana. 

Tarinansa kertovissa henkilöissä on monia hengellisen työn tekijöitä, mutta myös ainakin keraamikko, varatuomari, neuropsykologi, sosiaalityöntekijä, sydänkirurgi ja kaksi kansanedustajaa. Tunnetuimpia henkilöitä ovat varmasti Nina Åström ja Paula Risikko. 

Kirjan tarinat yllättivät minut, niin kiinnostavia ja rohkaisevia ne olivat. Sain näiden ihmisten kokemuksista paljon rohkaisua ja ajattelemisen aihetta omaankin elämääni. Nämä eivät ole pelkkiä uskoontulotarinoita, kuten olin kuvitellut, vaan niissä on niin paljon muutakin elämää. Erityisesti kutsumuksesta ja yleensä johdatuksesta kiinnostuneille lukijoille kirjalla on paljon annettavaa. Moni kertoo Jumalan ihmeellisestä avusta eri tilanteissa; toisaalta monen elämässä on ollut kipeitä kokemuksia ja suurtakin kärsimystä. Koko elämän kirjo on läsnä näissä tarinoissa: ilo ja suru, sairaus ja terveys, paranemisihmeetkin, mutta toisaalta myös läheisten kuolema. 

Matka kutsumuksen toteutumiseen on edennyt monella eri tavalla. Joku on tiennyt kutsumuksensa jo hyvin varhaisessa vaiheessa, toinen on löytänyt sen vähitellen askel kerrallaan. Matkassa on voinut olla monia mutkia ja odotuksen aikoja. Jumala on myös voinut johdattaa johonkin sellaiseen, mitä ihminen itse ei etukäteen osannut edes ajatella omakseen. 

Esimerkiksi kun Nina Åströmiä pyydettiin mukaan Venäjän vankiloihin, hän ajatteli, ettei se voi olla hänen tehtävänsä. Kuitenkin juuri siitä avautui hänelle laaja työmaa niin Venäjän kuin muidenkin maiden vankiloissa, huumeparantoloissa ja slummeissa. Kun Åström oli ajatellut, ettei hänenlaiselleen ole paikkaa lähetystyössä, musiikkinsa kautta hän on sittenkin saanut olla jopa lähetystyöntekijä. 

Jaan muutaman otteen, joissa eri henkilöt kiteyttävät hienosti, millaista johdatus on: 

Minua hämmästyttää jatkuvasti se, miten Jumala käyttää pieniä tapahtumia matkan varrella valmistellakseen johonkin seuraavaan haasteeseen. Näitä pieniä asioita ei yleensä huomaa, kun on itse tapahtumien keskellä, mutta kun katsoo taakseen, näkee, että yksi asia on johtanut toiseen. Yhdessä niistä muodostuu kaunis kudelma. 

Juhani Ilkka 

"Sitä on sellaisessa hämmennyksen tilassa ennen kuin tulee se uusi vaihe elämässä. Sitten se tulee ja onkin ihan selvä", totesi appeni muutama vuosi sitten teepöydän ääressä pohtiessaan lastenlastensa opiskelu- ja muita valintoja. Kirjoitin ajatuksen muistiin, koska se kuvasti juuri niitä tuntemuksia, joita elämässäni on ollut. On ollut hämmennystä, odotusta, epäröintiä, astumista uuteen ja sitten sen tiedostamista, että näinhän sen pitikin mennä. 

Merja Sillanpää 

Antoisa ja puhutteleva kirja, jonka kautta varmasti jokainen voi saada jotakin omaan elämäänsä. Suosittelen! 

Päivä Oy 2021 
254 sivua 
Kannen kuva: 123RF 
Kannen toteutus: Kari Kallberg 

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kannattaa lukea, jos löydät tämän jostain. Minulla tämä oli pitkään lainassa enkä vain saanut luettua. Lopulta aioin jo palauttaa kirjan lukematta kirjastoon, mutta onneksi aloin selata sitä ja huomasin, että tässähän on tosi hyvää juttua!

   Poista
 2. Kiitos, sinä se löydät aina niin kiinnostavia kirjoja! Tämänkaltaiset ovat rohkaisevia ja kannustavia omaan elämään peilaten. Menee lukulistalle tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että kiinnostuit! Omaa elämää sai tosiaan peilata tämän kirjan äärellä, ja rohkaisua sai paljon.

   Poista