maanantai 11. heinäkuuta 2022

Rahaf Mohammed: Kapinallinen - Pako Saudi-Arabiasta vapauteen


Muistiin merkinnyt Sally Armstrong 
Suomentanut Elina Lustig 

Rahaf Mohammed on nuori nainen, joka on kotoisin tiukkaakin tiukemmasta Saudi-Arabiasta ja vielä sen kaikkein konservatiivisimmasta osasta. Monessakaan maassa tyttöjen ja naisten asema ei ole huonompi kuin Saudi-Arabiassa. Siellä on paljon wahhabilaisuutta, joka on erityisen ahdasmielinen islamin suuntaus, ja naisten sorto on viety ihan äärimmäisyyteen. 

Saudinainen ei voi liikkua ilman miespuolista saattajaa, eikä hän saa muutenkaan tehdä mitään ilman perheen miespuolisen jäsenen lupaa. Pikkulapsina Rahaf ja hänen sisaruksensa leikkivät huolettomasti keskenään, mutta melko varhaisessa vaiheessa ennen niin mukavat veljet alkoivat sortaa, vahtia ja pomottaa häntä. Heillä oli esimerkiksi oikeus tarkistaa hänen kännykkänsä koska halusivat. Ja jos Rahaf kuvitteli voivansa kävellä viiden minuutin matkan koulusta kotiin, veljellä oli oikeus hakata hänet siitä hyvästä. 

Tytön ja naisen kuului pysyä vain kotona ja olla olemassa miestä varten. Rahaf sai kyllä opiskella, mutta muuten häntä vahdittiin tiukasti, ja hän joutui kokemaan väkivaltaa perheen miesten taholta. Saudimiehet pitävät myös oikeutenaan ahdistella naista, joka liikkuu kodin ulkopuolella ilman miespuolista saattajaa ja peittämättä kasvojaan. 

Saudi-Arabiassa ihminen kuitenkin oppii elämään kaksoiselämää. Rahafkin keksi keinot tehdä salaa monia kiellettyjä asioita, ja tekipä hän sellaistakin, mistä olisi voinut joutua isän tai veljien tappamaksi, jos he olisivat saaneet tietää. Vähintään vankilaan tyttöjä ja naisia laitetaan mitä käsittämättömimmistä syistä, kuten pukeutumissääntöjen rikkomisen takia. Jopa seitsemänvuotias tyttö voidaan jo laittaa "hoitokodiksi" kutsuttavaan laitokseen eli käytännössä vankilaan. Järkyttävää oli lukea vangittujen tyttöjen kohtelusta: 

Vankiloiden oloista kuiskitaan: yhdeksänvuotiaita lukitaan pieniin, saastaisiin, rottia täynnä oleviin selleihin, jätetään rangaistukseksi ilman ruokaa ja suljetaan yksinäiseen eristysselliin pohtimaan kapinallisia elkeitään. Ja kuuluisissa "torstairuoskinnoissa" ruoskitaan tuomarin kustakin rikoksesta langettamat iskut, vähintään kuitenkin minimimäärä eli neljäkymmentä iskua - joka viikko. 

Rahaf Mohammed kuvaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan kaiken tämän suoranaisen naisvihan keskellä, jossa naisella ei ollut mitään oikeuksia, kun taas miehillä oli kaikki oikeudet, myös oikeus sortaa, alistaa ja kaltoinkohdella naisia. 

Rahaf oli aina kapinallinen eikä tahtonut hyväksyä yhteisönsä käsittämättömiä sääntöjä. Kaiken keskellä hänestä itsestään tuli ateisti, feministi ja biseksuaali, jolla kuitenkin enimmäkseen oli suhteita tyttöjen kanssa.  

Lopulta Rahaf alkoi haaveilla vapauteen pakenemisesta ja laati pakosuunnitelmansa hyvin huolellisesti. Hän kertoo pakomatkastaan, joka oli hyvin jännittävä ja dramaattinen ja oli vähällä päättyä huonosti. Rahaf pääsi kuitenkin onnellisesti Kanadaan, josta sai turvapaikan ja jossa hän on saanut opetella uutta elämää. Kaikki normaalitkin asiat on pitänyt opetella alusta asti, koska Saudi-Arabiassa nainen ei saanut tehdä mitään itse, ei edes nostaa rahaa, maksaa omia ostoksiaan tai puhua lääkärille (isä puhui lääkärissä Rahafin puolesta). 

Joka tapauksessa Rahaf voi nyt paremmin kuin koskaan, mutta hän myöntää, että on edelleen vaarassa. Saihan hän pakomatkansa jälkeen paljon tappouhkauksia saudeilta ja muilta arabimiehiltä. Rahafin tapaus sai myös niin paljon julkisuutta, että hänet tunnistetaan kadulla. Toivon kuitenkin sydämestäni, ettei kukaan enää haluaisi eikä yrittäisi vahingoittaa häntä, vaan hän saisi jatkaa onnellisena uutta, vapaata elämäänsä ja toteuttaa omia unelmiaan. 

Otava 2022 
251 sivua 
Alkuteos: Rebel - My Escape from Saudi Arabia to Freedom 2020 

4 kommenttia:

  1. Aivan järkyttävää! Miten voikaan vielä olla tuollaista keskiaikaista pimeyttä maailmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, eikä tällaisessa postauksessa pystynyt kertomaan kuin pienen osan kaikista järkyttävyyksistä ja hulluuksista... Käsittämätöntä kyllä, mitä kaikkea maailmaan mahtuu. Pimeyttä todellakin!

      Poista
  2. Minulla on tämä lukulistalla, mutta jää varmaan lukemiset hamaan tulevaisuuteen sillä kirjaa ei täkäläisestä kirjastosta saa. Netistä olen lukenut Rahafin vaiheista. Saudi-Arabia on kyllä sellainen maa, johon minua ei saisi visiitille edes kirveellä uhaten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä harmi, kun kirjastotilanteesi meni nyt noin huonoksi. Siinä voi tulla kiusaus ostella kirjoja aina välillä :) Ja varmaan tulee ikävä sitä omaa kirjastoasi, jonka konmaritit. Saudi-Arabiaan ei tosiaan näin naisena ole pienintäkään halua mennä käymään.

      Poista