maanantai 17. kesäkuuta 2019

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena - The Fern Blooms on Midsummer

Sain tämän ihanan juhannusaiheisen lukuvinkin vähän aikaa sitten Kirjakaapin avain -blogista. Klikkaamalla linkkiä pääset kyseiseen bloggaukseen, jossa on käsitelty tämän lisäksi toinenkin Reetta Niemensivun sarjakuvateos.

Saniainen kukkii juhannuksena on Niemensivun kolmas teos. Hän on tehnyt sarjakuvia kotiseutunsa historiasta. Tämä tarina kertoo siis aivan oikeasti Parkanossa juhannuksena 1928 tapahtuneita asioita. Tietysti yksityiskohdissa on varmasti käytetty osittain mielikuvitustakin.

Itse en ainakaan muista koskaan kuulleeni tuosta tapauksesta, ja ensin ajattelin, etten halua tietää liikaa etukäteen. Uteliaisuus kuitenkin voitti, ja luin netistä pitkät pätkät siitä, miten kyseinen juhannuspäivä Parkanon kirkossa eteni. Teille en aio kuitenkaan tehdä juonipaljastuksia. 

Tarina kertoo vuorotellen juhannusaatosta ja sitä seuranneesta juhannuspäivästä. Kokoonnutaan juhannuskokolle, pohditaan juhannustaikoja - ja tehdäänkin niitä. Tytöt haaveilevat pojista ja pojat tytöistä. Ilmassa väreilee romantiikkaa, unelmia ja odotuksia.

Juhannuspäivänä seurakunta on sitten runsaslukuisena koolla Parkanon kirkossa, jossa on tyttöjen konfirmaatio. Pojatkin polkevat pyörillään sinne ja istuvat lehterille, josta on hyvät näköalat tyttöihin; heillä kun on perinteenä arvostella tytöt ulkonäön mukaan.

Päivä on hiostava, ja Parkanon kirkko on ääriään myöten täynnä. Osa kirkkoväestä joutuu jopa seisomaan, koska istumaan ei enää mahdu. Kaunis ja helteinen aamupäivä saa dramaattisen käänteen, kun kesken jumalanpalveluksen tulee ukkosmyrsky.

Mitä sitten tapahtui, sen saat itse lukea joko tästä kirjasta tai urkkia netistä, kuten minä tein. Itse en kerro tämän enempää, vaikka joissain muissa kirjablogeissa on kerrottu tarkempiakin yksityiskohtia.

Kirjan nimi tulee eräästä juhannukseen liittyvästä uskomuksesta. Sen mukaan saniainen, joka ei muuten kuki, kukkii juhannusyönä, "ja se joka löytää kukkivan saniaisen ja kukasta siemenen, saa kaiken toivomansa."

Sanojen ja kuvien yhdistelmä Niemensivun teoksessa välittää hienosti tuon yli 90 vuoden takaisen juhannuksen tunnelmat, niin nuorten herkät haaveet ja hilpeän huumorin kuin konfirmaatiojumalanpalveluksen saaman järkyttävän käänteen. Varsinkin jälkimmäisen Niemensivu kuvaa vaikuttavasti.

Pidin Niemensivun piirustustyylistä ja jopa kirjan hempeästä värimaailmasta, vaikka eivät nämä yleensä ihan minun värejäni ole. Ne kuitenkin sopivat hyvin tähän herkkään juhannusteemaan.

Hieno idea on ollut tehdä kirja suoraan kaksikieliseksi: joka sivun alareunassa on sivun tekstit englanniksi. Käännöksen on tehnyt Noora Varjonen.

Jos kaipaat juhannukseksi jotain ajankohtaan sopivaa luettavaa, tässä sitä on! Lisäksi näin kesällä voi olla kiva lukea jotain näin helppolukuista; ainakin minulle sarjakuvakirjat tuovat virkistävää vaihtelua ainaisen paksujen romaanien kahlaamisen jälkeen (tietokirjoista puhumattakaan, huh huh....). Kesällä on kiva keventää. Tosin tämän kirjan sisältö ei ole pelkästään kevyttä, mutta ei tämän lukemisesta silti mitenkään raskas olo jää. Niemensivu ei mitenkään mässäile tragedialla, ja kaiken jälkeen minulle jäi kuitenkin hyvä mieli hienosta kesäisestä lukuelämyksestä.

Suuri Kurpitsa 2013
Teksti ja kuvat: Reetta Niemensivu
Ulkoasu: Reetta Niemensivu
Englanninkielinen käännös: Noora Varjonen

Kirjasta ovat bloganneet myös ainakin Kirjan pauloissaKirjakaapin kummitusPieni kirjasto ja Mari A:n kirjablogi.

P. S. Tämähän ei tietysti ole mikään uskonnollinen kirja, mutta laitoin hakusanoiksi myös uskonnon ja kristinuskon, koska myös siitä aihepiiristä kiinnostuneet voivat haluta lukea tositarinan juhannuksen konfirmaatiojumalanpalveluksesta ja mitä sitten tapahtui.

2 kommenttia:

  1. Tää meni suorinta tietä mun lukulistalle! En halua spoilata itteeni, joten en googella, mutta jäi mukavan kutkuttava mielenkiinto tarinaa kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! On aina mukavaa, kun löytyy uutta kiinnostavaa luettavaa :) Ihan hyvä, jos maltat olla googlailematta - minähän en sitten malttanut :) Mutta eipä sekään onneksi lukunautintoa pilannut.

      Poista