maanantai 29. huhtikuuta 2019

Harri Virtanen: Trauma ja rakkaus - eli kuinka selviytyä mahdottomasta

Kun kuulin ensimmäisen kerran tämän tänä keväänä ilmestyneen kirjan nimen, luulin, että se käsittelee trauman vaikutuksia parisuhteeseen, enkä kokenut sellaista aihetta itselleni kiinnostavaksi. Olisin halunnut lukea traumoista ihan yleisellä tasolla. No, onneksi sain sitten tietää, että Trauma ja rakkaus on sittenkin traumakirja, ei parisuhdekirja.

Harri Virtanen kertoo kirjansa nimen tulevan siitä, että kun trauma on syntynyt ihmissuhteissa, se voi myös parantua ihmissuhteen - hyvän pari- tai terapiasuhteen - kautta. Näitä suhteita ja rakkautta käsitellään kirjan loppupuolella luvuissa Naimisissa trauman kanssa, Trauma ja rakkaus, Trauma ja terapia sekä Kolme askelta Traumasta rakkauteen.

Kirja kuvaa trauman syntyä ja sen vaikutusta traumaselviytyjän elämään. Traumaselviytyjällä (engl. trauma survivor) tarkoitetaan ihmistä, joka on selviytynyt hengissä traumaattisesta tapahtumasta tai olosuhteista. Hän on elossa, mutta ei ole välttämättä käsitellyt traumaansa, vaan sen jälkiseuraukset vaikeuttavat hänen elämäänsä, Harri Virtanen kertoo.

"Monet terapeutit ovat huomanneet, että jotkut terapia-asiakkaat eivät hyvän alun jälkeen kehity. He jumiutuvat paikoilleen ja palaavat entisiin vahingollisiin toimintamalleihin. Heillä saattaa olla rikas mielikuvitusmaailma ja sisäinen elämä. Ulkoisesti he eivät kuitenkaan saavuta tavoitteitaan eivätkä edes vähäistä onnellisuutta. Toiset taas ovat ulkoisesti menestyneitä, mutta sisäisesti he kokevat olevansa tyhjiä. He eivät tavoita tunteitaan, tai tunteet purskahtelevat esiin voimakkaina ja hallitsemattomina. Joillakin on demoninen, tuhoava sisäinen maailma. Kaikille näille tapauksille on yhteistä haluttomuus muuttua. Jossakin vaiheessa terapiaa he palaavat vanhaan, turvalliseen kärsimykseensä.... He ovat usein trauma-asiakkaita."

Kirjassa kerrotaan, millaiset yksittäiset tilanteet tai jatkuvat olosuhteet voivat traumatisoida ihmisen. Virtanen kuvaa osuvasti traumatisoituneen ihmisen ajatusmaailmaa ja toimintatapoja, sitä miten tällainen ihminen helposti sabotoi ihmissuhteitaan, uraansa ja elämäänsä, toistaa tuhoavia käyttäymismalleja.

Kiinnostavinta antia itselleni oli kuvaus arkkityyppisestä puolustusmekanismista, jonka kolme keinoa ovat fantasia, riippuvuus ja masennus.

"Uhri vieraantuu todellisuudesta dissosiaation, masennuksen, riippuvuuden, fantasian tai eristäytymisen avulla. --- (Arkkityyppisen defenssin) tehtävä on pitää ihminen irti inhimillisistä suhteista, jotka voisivat haavoittaa häntä uudelleen. Ne estävät ihmistä astumasta maailmaan ja suhteeseen, ettei kaikki se kamala voisi tapahtua uudestaan."

Fantasiaa, riippuvuutta ja masennusta käsitellään sitten yksitellen tarkemmin. Itsekin traumataustaisena voin vain todeta, etten tiedä, olenko koskaan lukenut kirjaa, jossa olisi näin tarkkaan syväluodattu omaa sielunmaisemaani. Vihdoin ymmärsin, mistä monissa omissa kokemuksissani on ollut kysymys! Tuli tunne kuin joku olisi todella "nähnyt" minut ensimmäisen kerran! Joten suosittelen kyllä lämpimästi tätä kirjaa traumatisoituneille ihmisille ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Kirjan kirjoittaja, terapeutti Harri Virtanen on itsekin traumataustainen, joten siksikin hän tietää ja ymmärtää, mistä kirjoittaa. Hän kertoo kirjassa myös omasta taustastaan ja kokemuksistaan.

Luonnollisesti kirjassa puhutaan myös postraumaattisesta stressireaktiosta, epävakaasta persoonallisuushäiriöstä ja dissisiaatiohäiriöstä. Niissähän on traumataustaa mukana. Epävakaudessakin "usein" (eli ilmeisesti ei kuitenkaan aina?). Myös narsismin toisesta, vähemmän tunnetusta muodosta Virtanen kirjoittaa. Siinä ihminen käpertyy itsekeskeisesti omaan kärsimyksensä ympärille, jää rypemään itsesäälissä, uhriutuu ja katkeroituu.

Itse en henkilökohtaisesti ollut kovin kiinnostunut Freudin ja Jungin näkemyksistä tai kreikkalaisen mytologian hahmojen ja Grimmin satujen henkilöiden "psykoanalysoinnista", joita kirjassa myös viljellään. Mutta jos ja kun joku muu on kiinnostunut, niin tällaisiakin Trauma ja rakkaus siis tarjoaa.

Muuten kyllä antoisa lukuelämys ja matka mielen syvyyksiin. Vahva suositus!

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2019
160 sivua
Kansi: Timo Numminen

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja ymmärrettävältä. Onkohan liian haastava jos aihe ei kirjallisuudesta ole ennestään tuttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä on ainakin minun mielestäni ihan helppotajuista ja käytännönläheistä tekstiä. Kannattaa tutustua!

      Poista