tiistai 23. huhtikuuta 2019

Jarkko Vehniäinen & Marja Lappalainen: Kamala luonto: Sunnuntailounas

Tervetuloa lounaalle ravintola Ketun Koloon! Se ei olekaan mikä tahansa ruokala, vaan hieno paikka, koska kärpällä ja ilveksellä on sinne oikein pöytävaraus, ja kettu ottaa heidät vastaan arvokkaasti kumarrellen, kuten jo kirjan kansikuvasta näkyy. Aluksi pöytään tulee "keittiön tervehdyksenä lintuemon oksennusta leskenlehdellä", ja siitä ruokalista vain jatkuu muilla vastaavilla mitä mielikuvituksellisimmilla ruokalajeilla. Niin kuin hienossa ravintolassa kuuluu ollakin.

Tervetuloa Kamalan luonnon Sunnuntailounaalle siis! Tämä muutama viikko sitten ilmestynyt albumi tarjoilee lukijoiden iloksi sunnuntaistrippejä, joita ei ole aiemmin julkaistu albumimuodossa.

Vaikka eilen heräsin vahingossa jo kukonlaulun aikaan, niin mikäs oli ollessa, kun sai syödä varhaisaamupalaksi pääsiäissuklaita ja lukea näitä Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen huikeita älynväläyksiä. Ainoa ongelma oli, että piti yrittää nauraa melko äänettömästi, koska mieheni nukkui vielä...

Joissain stripeissä vieraillaan tosiaan ketun ravintolassa, jossa palvelu joskus pelaa ja joskus ei. Mutta myös paljon muuta hauskaa Sunnuntailounas sisältää. Eläimet pohtivat tuttuun tapaan elämää, onnea ja epäonnea. Ilveksellä välähtää muun muassa, että kun kerran epämiellyttävien tunteiden kieltäminen vahvistaa niitä, niin: "Hetkinen! Entäs jos kiellänkin mukavat tunteeni, niin vahvistuvatko nekin silloin?" Yhdessä kärpän kanssa se sitten päättää, ettei aio myöntää mieluisia tunteitaan enää koskaan. "Voi pojat meistä tulee onnellisia!" ne toteavat.

Ketulla puolestaan tuntuu menevän aina lujaa, ja kolhujakin sellaisesta kohelluksesta välillä saa, mutta se ei lannistu koskaan. Ikuinen optimisti.

Tavalliseen tapaan ilves, kärppä ja kettu vuoroin ihastuttavat, vuoroin vihastuttavat toisiaan. Ystävän suusta voi joskus kuulla ärsyttäviä totuuksia. Ilves pohtii pysyviä ja tilapäisiä murheitaan, joista tilapäinen on kuulemma se, ettei sillä ole naarasta. Kärppä kuitenkin pudottaa sen maan pinnalle: "Kyllä tuokin sinun tapauksessasi on pysyvä murhe." Tästä ilves ei ymmärrettävästi ilahdu.

Muutamassa stripissä jänis pitää toisille jäniksille luentoja milloin vastoinkäymisistä, milloin mielekkäästä elämästä. Yleisö ei vain aina ihan tajua tai hyväksy luennoitsijan näkemyksiä.

Tämän kaiken ja paljon muuta mehukasta tarjoilee siis Kamalan luonnon Sunnuntailounas. Lue ja ihastu!

Kustannusyhtiö Otava 2019
80 sivua

4 kommenttia:

  1. Kiitos hauskasta postauksestasi! Tämä on mainio sarjakuva, jota tulee seurattua! Mahtoi Sinulla purskahtaa aamukahvit/teet tassille;)

    Vaikka tämän sunnuntailounaan menun taidankin jättää väliin, niin kysymys myös positiivisten tunteiden vahvistumisesta kieltämällä on mitä mielenkiintoisin.
    Näitä lukiessa, voi tytöt kyllä meistä tulee onnellisia ja iloisia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kamala luonto on todellakin sarjakuva, jota lukemalla meistä tulee onnellisia! :) Aamukahvit olisivat hyvinkin voineet purskahtaa suusta, jos olisin juonut kahvia siinä vaiheessa, mutta koska satuin heräämään jo 5.30, yritin olla hiljaa, ja söin vain niitä pääsiäissuklaita varhaisaamiaiseksi...

      Poista
  2. Mä taidan antaa ton ensin mun miehelle luettavaks. Mä voin kuvitella sen kulkemassa huoneesta toiseen ja hihittelevän. Mä olen paljon tylsempi. Ei sille mitään voi.
    Tää tuntuu kivalta blogilta, taidan jäädä seuraamaan tätä ja liittyä lukijaksi myös.
    Tuleppas sinäkin käymään kylässä aurinkokujalla.
    Oikein aurinkoista ja keväistä viikkoa sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti Kamala luonto sopii sekä hihittelijälle että naama peruslukemilla lukevalle. Se on ihana sarjakuva :)

      Kiva kun tulit seuraamaan blogiani, tervetuloa! Pitääpä tulla tutustumaan myös sinun blogiisi. Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

      Poista