maanantai 17. huhtikuuta 2023

Heini Röyskö: Mustat ikkunat


Heini Röyskön esikoisromaani Mustat ikkunat kertoo erään perheen eri sukupolvien tarinan alkaen 1930-luvun Ambomaalta, jossa nuori suomalainen lähetystyöntekijäpari vihitään avioliittoon ja yhteistä työtä aloittamaan. He ovat luterilaisia. Toisessa aikatasossa ollaan 1970-1990 -lukujen Suomessa, jossa tuon avioparin tytär perheineen elää elämäänsä. Myös tyttären miehellä on oma kutsumuksensa: hänestä tulee pastori, ja ja vähitellen hän etenee urallaan vielä näkyvämpiin tehtäviin Suomen helluntailiikkeen sisällä. 

Mutta kutsumuksella on hintansa: vaimo on psyykkisesti sairas, ja isän omistautuessa työlleen heidän tyttärensä joutuvat liian varhain kantamaan vastuuta äitinsä terveydestä. Koko perhe joutuu elämään äidin vaihtelevien mielialojen armoilla ja pelkäämään, onnistuuko hän vielä jonain synkkänä hetkenä päättämään päivänsä: 

Koulusta kotiin saapuvat tyttäret voivat valoisista ikkunoista aavistaa elämän. Mutta mustat ikkunat, ne tuovat pahan aavistuksen: lapset eivät voi olla varmoja, minkä muodon äidin ahdistus on saanut tässä päivässä tai mitä ylipäätään odottaisi lukittujen ovien takana. 

Mutta hengellisen laulun sanoin: Kysytkö palvelushintaa? Ei, sitä ei kysytä, vaan hinnalla millä hyvänsä kutsumusta on toteutettava. Ja toki äiti itsekin pitää tärkeänä, että puoliso saa tehdä kutsumuksensa työtä. Seurakuntalaisille ei kerrota äidin sairaudesta, vaan perheen julkisivu pidetään siloiteltuna. 

Myös lähetystyössä olleella isoäidillä on omat kipeät muistonsa kutsumustyöstä ja avioliitostaan. 

Kirja kertoo kiinnostavasti elämää suuremmasta kutsumuksesta, helluntaipastorin ja hänen perheensä elämästä sekä äidin psyykkisestä sairaudesta. Ja luonnollisesti myös siitä, miten tuo äidin sairaus vaikuttaa tyttäriin. Kevyttä luettavaa teos ei arvatenkaan ole, mutta aiheesta kiinnostuneille se tarjoaa syvällistä pohdittavaa. 

Läheisen sairaus nostaa esiin kipeitä kysymyksiä, kuten tässä: 

Mutta lapsia toki ihmetyttää Jumalan ihmeiden valikoiva luonne. Miksi Jumala ei suostu parantamaan äidin outoa mieltä, vaikka Hän kyllä siihen kykenisi? Miksi Jeesus ei istahda äidin sängyn laidalle ja kosketa emon tuhon täyteistä mieltä lävistetyllä kädellään? Jumalan valtakunnassa vaikuttaisi olevan ainakin kahden kerroksen väkeä. 

Netistä lukemani perusteella Mustat ikkunat ja sen jatko-osa Paratiisin valo ovat ilmeisesti omaelämäkerrallisia romaaneja. 

Kustantaja: Sakari Röyskö 2017 
175 sivua 
Kannen kuvat: Sakari Röyskö 
Kannen ulkoasu: Jani Pellikka 

Maaliskuussa bloggasin Heini Röyskön uutuusromaanista Ja samassa tuli hiljaisuus, joka kertoo Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä. Siihenkin kannattaa ehdottomasti tutustua. 

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, minä käyn kirjastosta lainaamassa sen.
    Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kiinnostuit kirjasta. Toivottavasti tykkäät siitä, jos luet. Hyvää tätä viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Tämän Mustat ikkunat olen lukenut jokunen vuosi sitten, mutta kiinnostaisi lukea Röyskön muutkin teokset. Mielenkiintoisia aiheita ja osin tuttua tuollainen julkisivun pitäminen puhtaana, vaikka sisällä "talossa" myllertää. Täällä sairastuvalla en ole jaksanut lukea mitään raskasta, vaan runoja pelkästään. Tosin nekin ovat välillä painavia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea Röysköltä muutakin! Sairastuvalla on tietysti hyvä lukea jotain kevyttä. Itse satuin olemaan aika väsynyt, kun luin tämän Mustat ikkunat, joten ajoitus oli siinä mielessä huono. Julkisivun pitäminen on varmasti hyvin yleistä, vaikka nyt someaikana harrastetaan jo enemmän avautumistakin erilaisista asioista.

      Poista