keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Aino Huilaja: Pakumatkalla


MTV:n uutisankkuri Aino Huilaja oli väsynyt työhönsä ja arjen oravanpyörään. Hän irtisanoutui työstään, jätti kaiken ja muutti miehensä Jerry Ylkäsen kanssa oranssiin pakettiautoon, Ranssiin, jonka nokka suunnattiin kohti Eurooppaa. Pakumatkalla on huikea tarina irtiotosta ja matkustamisen vapaudesta. Toki siellä tien päälläkin tuli myös vastoinkäymisiä ja huonoja päiviä, mutta nehän kuuluvat elämään. 
 
Eniten kirja kertoo Espanjasta (myös Kanarian saarista) ja Ranskasta, joissa Huilaja ja Ylkänen olivat pisimpään. Harmillista on se, että koronapandemia tuli katkaisemaan lupaavasti alkaneen matkan, ja pariskunnalle tuli kiire suoriutua mahdollisimman pian takaisin Suomeen, kun rajat Euroopassa alkoivat sulkeutua. Kirja kertookin koskettavasti myös siitä, miten ahdistavaa oli olla matkalaisena äkkiä aivan oudoksi muuttuneessa maailmassa. 

Onneksi Suomessa oli mahdollista vetäytyä Lappiin, jossa vapaa elämä sai jatkua. Ja ehkä Ranssin nokka suunnataan vielä takaisin maailmalle, kunhan tilanne helpottaa? 

Huilaja kirjoittaa mukaansatempaavasti, värikkäästi, hauskasti ja koskettavasti. Pakumatkalla olikin nautinnollista luettavaa. Jos tykkäät lukea matkoista ja irtiotoista, tämä on sinun kirjasi. Kiinnostavaa on myös lukea millaista on, kun kotina onkin auto. Miltä autossa asuminen tuntuu hyvine ja huonoine puolineen? Entä sitten, kun kotiin - eli autoon - tulee vikaa? 

Saksan ruuhkaisilla teillä minua vielä kismitti reittivalintamme, mutta enää en ole siitä lainkaan pahoillani. Olen täysin myyty pohjoisranskalaisille pikkukylille, jylhille rantakallioille, idylliselle maalaismaisemalle sekä ennen kaikkea Atlantin valtameren loputtomalle ulapalle, joka on vavahduttanut minua Normandiassa vahvemmin kuin koskaan aiemmin. 
  Ilon kyyneleet valuivat pitkin poskiani, kun seisoimme vihdoin korkeiden kalliojyrkänteiden laella ja aava meri aukesi eteemme vapaana ja pitelemättömänä. Siinä hetkessä kai ymmärsin ensi kertaa, miten vapaita me olemme nyt kulkemaan itsekin. 

Otava 2021 
191 sivua 
Kansi, kuvitus ja valokuvat: Jerry Ylkänen 

Kirjasta ovat bloganneet mm. 

10 kommenttia:

 1. Tämä oli tosi kiinnostavaa kuunneltavaa ja mieleen muistuivat ne ensimmäiset koronapandemian ajat. Hurjaa. Aika vähällä ihminen tulee toimeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostava kirja todella. Koronapandemian alkuaika oli kyllä todellista shokkihoitoa, ja vielä rajumpaa se on ollut tuolla tien päällä.

   Poista
 2. Varmaan mielenkiintoinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiehtova matkakirja. Lisäksi sopivan ohut, joten jopa tällainen väsähtänyt lukija lukaisi tämän kevyesti.

   Poista
 3. Ihanaa heittäytymistä ja matkantekoa, kunnes tuli korona. Kiinnostava matkakirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ikävää, että korona keskeytti noin lupaavasti alkaneen matkan. Hyvä lukuelämys tämä oli.

   Poista
 4. Hui, tuli ihan myötätuntoahdistus tuosta, että tuli kiire Suomeen sulkeutuvien rajojen takia! Tämä ei ehkä ole minun kirjani, mutta luin kirjoituksesi mielenkiinnolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tuosta koronaosuudesta tuleekin helposti myötätuntoahdistus. Itse kyllä tykkäsin tästä kirjasta koronasta huolimatta, joka on toki vain yksi osa tarinasta.

   Poista
 5. Tämä kiinnostaa minua kovasti! Olen road trippien ystävä, joten viihtyisin varmasti tämän parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään unohdin eilen vastata tähän kommenttiisi, kun keskityin uudemman postauksen kommentteihin... Minäkin olen road trippien ystävä, joten tällaiset kirjat kiinnostavat. Uskon, että sinäkin pitäisit tästä.

   Poista