tiistai 8. kesäkuuta 2021

Eero Junkkaala: Epäilijöitä ja rukoilijoita

 

Tässä kirjassa teologian tohtori Eero Junkkaala käy läpi monia Raamatun henkilöitä, joilla oli omat epäilyksensä ja rukouksensa. Joku voisi kuvitella, että Raamatun henkilöt olivat täydellisiä, ongelmattomia ja uskossaan aina vahvoja, mutta todellisuudessa he olivat aivan samanlaisia kuin me. Ihanan inhimillisiä, erehtyväisiä ja epäileväisiä. He olivat heikkoja, ja heillä jokaisella oli omat vikansa ja puutteensa, niin kuin meilläkin, mutta heillä oli suuri Jumala - niin kuin meilläkin. 

Onkin rohkaisevaa lukea, miten se suuri Jumala toimi näiden pienten ihmisten elämässä ja vastasi heidän rukouksiinsa. Eivät he välttämättä olleet rukoilijoinakaan suuria, mutta armollinen Jumala kuuli ne huonotkin rukoukset, monesti niin epäilevien, olosuhteisiinsa ja ongelmiinsa tuijottavien ihmisten rukoukset. 

Esimerkiksi heti kirjan ensimmäinen henkilö on Abraham, jota on totuttu pitämään uskon isänä. Eikö hän jos kuka ollut kaiken aikaa uskossaan vahva? Kuitenkin myös hänen edessään oli suuri mahdottomuuksien vuori, ja vuodet kuluivat eikä Jumala näyttänyt tekevän asioille mitään. Ja kyllä - Abraham epäili. Silti hän sai aikanaan kokea ihmeellisen rukousvastauksen. 

Muita kirjan henkilöitä ovat esimerkiksi pelokas sankari Gideon, Raamatun huonoin rukoilija Simson, Daavid, joka lankesi mutta sai uuden alun, Elia, joka masentui ja toivoi kuolevansa, Daniel, joka jatkoi rohkeasti rukousta, vaikka se saattoi hänet hengenvaaraan, Joona, joka ratkaisi ongelmansa pakenemalla, koheltava Pietari, Emmauksen tien epäilijät sekä rikkinäinen Magdalan Maria. Ja monia muita! 

Kirjan loppupuolella mukana on itse Jeesuskin, joka rukoili kuoleman kauhuissa Getsemanessa ja jonka lähimmät ystävät eivät jaksaneet olla hänen tukenaan. Tuossa yksinäisessä rukoustaistelussa hän taipui Jumalan tahtoon. 

Oma rukoustaistelunsa oli myös Paavalilla, joka olisi niin hartaasti halunnut päästä eroon elämänsä "pistävästä piikistä", mutta hän joutui tyytymään vastaukseen, että Jumalan armo riittää hänelle. 

Luin tätä kirjaa pitkän ajan kuluessa muutaman luvun kerrallaan ja sain monen henkilön vaiheista paljon rohkaisua omaankin elämääni. Junkkaala osaa kertoa heistä hyvin rohkaisevasti. Lukija löytää näistä henkilöistä paljon tuttua, sellaista mihin voi samaistua. 

Junkkaala toteaa kirjan loppupuolella: 

Yllättävän monta epäileväistä on Pyhän kirjan lehdiltä löytynyt, ja löytyy vieläkin. Nuo uskon sankareina pitämämme henkilöt ovat osoittautuneet kaltaisiksemme, omien kysymystensä kanssa kamppaileviksi ja sekä voittoja että tappioita kokeviksi Jumalan ihmisiksi. 
  Useimmat kuvatut ovat oman heikkoutensa kanssa jääneet Jumalan käsiin ja saaneet olla hänen käytössään. Virheettömiä he eivät ole olleet, mutta he ovat löytäneet tien virheiden Korjaajan luo. 

Epäilijöitä ja rukoilijoita on antoisaa luettavaa sinulle, joka kaipaat Raamattuun pohjautuvaa rohkaisua omien epäilystesi ja epäonnistumistesi keskelle. 

Kirjapaja 1998 
184 sivua 
Piirrokset Ismo Rekola 
Ulkoasu Petri Kovács 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti