torstai 25. huhtikuuta 2019

Jane Harper: Kuiva kausi

Hartaasti odottamani australialainen dekkari, Jane Harperin Kuiva kausi, on nyt ilmestynyt suomeksi ja luettu. Se aloittaa Aaron Falk -sarjan, joten lisää herkkua on luvassa Australian ja dekkarien ystäville. Eiköhän näitä suomenneta jatkossakin? Alku oli ainakin lupaava. Uskon, että suomalaiset lukijat ottavat tämän sarjan omakseen.

Kiewarran pikkukaupunki Australiassa, viiden tunnin ajomatkan päässä Melbournesta, kärsii jo toista vuotta kestäneestä kuivuudesta, ja kaikkien pinna on kireällä. Onhan maaseudulla monen elinkeino kiinni sateista, joita ei tule.

Olisin muuten utelias tietämään, onko Kiewarra todellinen vai kuvitteellinen paikkakunta, mutta olin liian laiska tekemään kovin perusteellista salapoliisintyötä siihen liittyen...

Kaikkien toimeentulohuolien ja pienen, sisäänpäinlämpiävän yhteisön ihmissuhdeongelmien keskellä tapahtuu sitten varsinainen räjähdys, kun Luke ja Karen Hadler sekä heidän pieni poikansa Billy löydetään kuoliaaksi ammuttuina. Jostain syystä yksivuotias Charlotte on jätetty ampumatta, ja hänet löydetään yksin itkemästä.

Kaikki viittaa siihen, että Luke Hadler, tilallinen itsekin, on ensin ampunut Karenin ja Billyn ja lopuksi itsensä. Arvellaan, että talousvaikeuksien aiheuttama epätoivo voisi ehkä olla syynä. Mutta onko kaikki niin yksinkertaista?

Luken lapsuudenystävä, talousrikoksia tutkiva poliisi Aaron Falk, tulee vastahakoisesti Melbournesta Kiewarraan osallistuakseen hautajaisiin. Hän on joutunut lähtemään Kiewarrasta vuosia sitten ajojahdin uhrina, kun hänen ystävänsä Ellie löydettiin joesta hukkuneena. Tapaus vaikutti kyllä itsemurhalta, mutta erään pienen yksityiskohdan takia alettiin epäillä jotain muuta, ja sattuneista syistä Aaron sai leiman otsaansa.

Tästä syystä Aaron ei todellakaan aio jäädä Kiewarraan yhtään pitemmäksi aikaa, mutta Luken vanhemmat saavat suostuteltua hänet jäämään tutkimaan perheen kuolemaa. Onko tekijä muka todella Luke? Toisaalta Luken syyllisyys vaikuttaa kyllä melko selvältä. Entä liittyykö vuosien takainen Ellien kuolema tähän jotenkin?

Kuiva kausi on alusta loppuun asti koukuttavaa ja mukaansatempaavaa luettavaa. Päästyäni loppuun olin itsekin melkein hengästyksissäni Kiewarran helteistä ja kuumina käyvistä tunteista. Jane Harper tarjoili jännitystä oikein mukavasti. Lisäksi hänen teoksensa on kerrassaan nautinnollinen Australian-matka!

"Etsintä- ja pelastusjoukot seisoivat rivissä pensaikon rajalla kirkkaan oransseissa liiveissään. Tuuli sai eukalyptuspuiden oksat kuiskailemaan ja kahisemaan heidän päidensä yläpuolella. Puuskissa pöllyävä hiekka ja roskat pakottivat heidät siristämään ja suojaamaan silmiään. Joukkojen selän takana Kiewarran matalat rakennukset näyttivät utuisilta kuumana väreilevässä ilmassa.
  Falk asettui omalle paikalleen ketjuun. Keskipäivän helle oli jo saanut paidan hiostumaan huomioliivin alla. Vieressä seisova Raco näytti synkältä.
  'Radiopuhelimet päälle, hyvät naiset ja herrat', etsinnän johtaja kuulutti megafonillaan. 'Täällä liikkuu tiikerikäärmeitä, joten varokaa, mihin astutte.'"

Vanhana dekkarien lukijana ehdin toki lukiessani epäillä kaikkea ja kaikkia, mutta kyllä Harper silti säilytti jännityksen loppuun asti ja onnistui yllättämäänkin. Varma ei voinut olla mistään ennen kuin arvoitukset lopulta saivat ratkaisunsa.

Myös pikkupaikkakunnan ahdistavaa ilmapiiriä Harper kuvaa todella osuvasti.

Lupaavan alun jälkeen jään siis innolla odottamaan seuraavia Aaron Falk -dekkareita!

Tammi 2019
381 sivua
Alkuteos The Dry (2016)
Suomentanut Mari Hallivuori

Kirjasta bloganneet myös Mummo matkallaLeena Lumi ja Kirsin kirjanurkka .

9 kommenttia:

 1. Tämä kyllä vaikuttaa oikein lupaavalta kirjalta, mitä enemmän siitä luen. Kirja on täällä ollut hyvin esillä, mutta olen ehkäillyt sen kanssa pitkään. Vasta hiljattain päädyin lukemisen kannalle ja nyt kirja kiinnostaa vielä enemmän!

  Kiewarra on kuvitteellinen, tsekkasin puolestasi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista - ja tsekkauksesta! Ajattelinkin, että kun kyseisestä paikasta annetaan kirjassa niin negatiivinen kuva, sitä ei ehkä ole oikeasti olemassa :)

   Kannattaa lukea, ja toivottavasti sinäkin pidät tästä! Jostain blogista näin, että englanniksi tästä on kai olemassa jo toinenkin osa.

   Poista
  2. Juu, enkuksi on toinenkin osa: Force of Nature. :)

   Poista
 2. Harper on onnistunut tässä kuvitteellisessa Kiewarrassa luomaan verrattoman miljöön omanoloiselle, massasta edukseen poikkeavalle dekkarilleen, jolle kuin myös pääjehu Aaron Falkille uteliaana sopii vartoilla jatkoa, sillä potentiaalia tässä esikoisessa piisaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potentiaalia piisaa kyllä! Innolla odotan jatkoa. Jospa Falk seikkailisi joskus myös Melbournessa ja muuallakin - kuka tietää? Australia on joka tapauksessa virkistävää vaihtelua kaikkien skandidekkarien jälkeen, kuten olen kuullut sanottavan.

   Poista
 3. Tämä on kirjaston varauslistalla. Jännitys siis kasvaa, ennen kuin pääsen sitä lukemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kannattaa odottaa! Toivottavasti sinäkin nautit aikanaan tästä aussidekkarista.

   Poista
 4. Vielä sata sivua jäljellä ja sivut tuntuvat loppuvan kesken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus voi tulla sellainen tunne kirjan kanssa! Itselläni on niin lyhyt muisti, että jouduin jo vähän vaivaamaan päätäni muistaakseni, miten tässä lopulta kävikään... Mutta alkoihan se muisti sitten palautua! :)

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön roskapostikommenttien estämiseksi.