keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Kate Kerrigan: Onnellisen avioliiton reseptejä

Takakannen perusteella Kate Kerriganin romaani on viihdekirjallisuutta. Mutta viihteeksi se oli minusta kyllä todella viisasta ja syvällistä ja pureutui realistisesti avioliiton arjen ongelmiin. Eikä tarjonnut helppoja ratkaisuja. Eli en minä ainakaan hömpäksi tätä kirjaa sanoisi.

Tressa on New Yorkissa asuva ruokatoimittaja, joka lähestyy neljänkymmenen vuoden ikää. Koettuaan taas yhden pettymyksen petollisten miesten taholta hän päätyy menemään naimisiin Danin kanssa, joka on kyllä todella komea, mutta vain "ihan mukava", ei mikään sukulaissielu. Tressan mielestä heillä ei ole mitään yhteistä, ja tuskin häät on juhlittu, kun hän jo tajuaa suorastaan inhoavansa koko miestä. Hän tekee jopa listaa kaikista Danin ärsyttävistä ominaisuuksista, joihin kuuluu muun muassa nenän niistäminen ruokapöydässä.

Danin takia Tressa joutuu luopumaan omasta ja itsensä näköisestä elämästään ja muuttamaan Yonkersiin, jossa uuteen elämään kuuluvat muun muassa rasittavat sunnuntaivierailut anopin luo. Siellä ovat koolla muutkin ärsyttävät sukulaiset, ja hieno ruokatoimittaja kärsii roskaruuasta, jota siellä mätetään naamaan jokaikinen sunnuntai.

Dan kyllä rakastaa Tressaa, mutta yhtä lailla hänelläkin on vaikeuksia sopeutua niihin hienoihin piireihin, joissa Tressa puolestaan on kotonaan:

"Puhuimme samaa kieltä: ruokaihmisten ammattikieltä, mutta jotenkin Danin läsnä ollessa minusta tuntui oudolta käyttää sitä. Väärältä. Se teki selvästikin hänen olonsa epämukavaksi, mutta täytyikö minun todella luopua tästä osasta elämääni hänen takiaan? Oliko minun tarkoitus viettää jokainen viikonloppu hänen perheensä kanssa oluen ja grilliruoan merkeissä ja tukahduttaa kaikki, mikä liittyi aikaisempaan elämääni ja uraani?"

Häiden aattona Tressa on saanut äidiltään irlantilaisen isoäitinsä Bernadinen päiväkirjan. Joka toisessa luvussa kerrotaankin Bernadinen avioliitosta, jossa oli myös suuria vaikeuksia. Hän oli menettänyt suuren rakkautensa ja joutunut vasten tahtoaan naimisiin James-nimisen opettajan (eli Tressan isoisän) kanssa, joka oli kyllä hyvä, kiltti ja kunnollinen, mutta jota Bernadine ei rakastanut. Hän suri ja kaipasi loppuelämänsä ajan suurta rakkauttaan, Michaelia.

Sekä Tressan että hänen isoäitinsä avioliitossa ehtii sitten olla monet kriisit ja kivut, mutta lopulta molemmat oppivat tärkeitä läksyjä rakkaudesta ja onnellisen avioliiton salaisuuksista. Sekä siitä, millaista miestä kannattaa rakastaa.

Lopulta Bernadine toteaa:

"Nyt ajattelen, että romanttisen rakkauden tulisi aina pysyä sellaisena kuin minä sen koin. Ullakolle arkkuun kätkettynä arvokkaana koruna, joka otetaan esiin vain silloin tällöin; sen kauneutta voi ihailla, mutta sitä ei koskaan tuoda räikeään päivänvaloon. Ehkä romanttinen rakkaus on liian haurasta, liian kaunista kestääkseen arkipäivän koettelemuksia."

Kirjassa on monia hienoja elämänviisauksia. Myös vertaistukea löytyy avioliiton tai muun pitkän parisuhteen arjen ongelmiin. Ja vaikka Tressa ja Bernadine käyvät läpi hyvinkin vaikeita asioita, huumorikin pilkahtelee kerronnan lomassa, ja muutenkin Onnellisen avioliiton reseptejä onnistuu olemaan todellinen hyvän mielen romaani. Sen äärellä voi sekä pohtia omaa parisuhdettaan että suorastaan viihtyä ja tulla hyvälle tuulelle. No, riippuu tietysti siitä, mikä on kenenkin henkilökohtainen tilanne kirjaa lukiessaan, mutta itse onnistuin tosiaan saamaan nuo molemmat puolet irti tästä nautinnollisesta lukuhetkestä!

Lisäksi lukujen alussa on aina jokin irlantilainen leivonta- tai ruokaohje, mikä on minusta aina kiva idea tällaisessa naisille suunnatussa romaanissa.

Siis: aivan ihana kirja!

Bazar Kustannus
334 sivua
Alkuteos Recipes for a Perfect Marriage
Suomentanut Helinä Kangas
1. kovakantinen painos 2008
Pokkari (2. painos) 2015
Taitto Sisko Honkala

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Ruoka (ja juoma) romaaneihin yhdistettynä toimii usein ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä oikea herkkupala kirjaksi monessa mielessä :) Suosittelen!

      Poista