tiistai 30. elokuuta 2016

John C. Maxwell: Testaa unelmasi - 10 kysymystä, jotka auttavat sinua saavuttamaan unelmasi

Joskus omat unelmat tuntuvat niin saavuttamattomilta. Luin tämän kirjan saadakseni vinkkejä siihen, miten ne unelmat voisivat tulla saavutettavammiksi. Ja vinkkejä sekä uusia näkökulmia tämä kirja aivan varmasti tarjosi.

Kirja jakautuu kymmeneen lukuun, joista kukin on unelmatestin yksi osa. Jos kaikkiin kymmeneen kysymykseen pystyy vastaamaan myöntävästi, on unelman toteuttamista kohti suuntautuvalla matkallaan jo pitkällä.

Kysymykset ovat seuraavat:

1. Omistajuuskysymys - onko unelmani todella omani?
2. Selkeyskysymys - näenkö unelmani selkeästi?
3. Todellisuuskysymys - olenko riippuvainen asioista, jotka ovat hallinnassani, kun pyrin tavoittelemaan unelmaani?
4. Intohimokysymys - pakottaako unelmani minut seuraamaan sitä?
5. Polkukysymys - onko minulla strategia unelmani saavuttamiseksi?
6. Ihmisiä koskeva kysymys - olenko ottanut mukaan ne ihmiset, joita tarvitsen toteuttaakseni unelmani?
7. Maksukysymys - olenko valmis maksamaan hinnan unelmastani?
8. Sinnikkyyskysymys - kuljenko kohti unelmaani?
9. Täyttymyskysymys - saanko nautintoa siitä, että työskentelen unelmani saavuttamiseksi?
10. Merkittävyyskysymys - onko unelmastani hyötyä muille?

Näitä kysymyksiä kirjassa lähestytään eri näkökulmista. Aluksi kirjoittaja kuulosti minusta kovin amerikkalaiselta - mitä hän tietysti onkin - ja arvelin, että pian hänkin sanoo, että ihminen pystyy tekemään mitä tahansa mitä hän vain haluaa. Mutta onneksi tämä luuloni osoittautui vääräksi. Jossain luvussa Maxwell nimittäin huomautti, ettei meille kuitenkaan kaikki ole mahdollista. Eiväthän kaikki kerta kaikkiaan ole hyviä kaikessa. Maxwellin mukaan meidän kannattaa tehdä sitä, missä olemme hyviä, koska siinähän me yleensä myös parhaiten pärjäämme.

Tähän liittyen lainaus Maxwellilta

En ole koskaan tavannut menestynyttä ihmistä, joka olisi keskittynyt asioihin, joita hän ei ole voinut sietää tai jossa hän ei olisi ollut hyvä. Menestyvät ihmiset tekevät jotakin, mitä he rakastavat ja missä he ovat hyviä.

Realismia Maxwellilla on siinäkin, kun hän huomauttaa, että sekä optimistit että pessimistit ovat väärässä. Optimistit luullessaan, että kaikki elämässä on pelkkää hyvää, ja pessimistit luullessaan, että kaikki on pahaa. Realistinen unelmoija hyväksyy sen, että elämässä on sekä hyvää että pahaa.

Toinen asia, joka ei ole totta - sen lisäksi, että voisit muka tehdä mitä vain - on tietenkin se, että sinusta ei ole mihinkään. Meistä kaikista on johonkin. On vain löydettävä omat vahvuutensa ja tehtävä sitä, mitä rakastaa.

Kirjassa on varmaankin jokaiselle jotain - yhtä kiinnostaa yksi luku enemmän ja toista toinen. Itse en ainakaan joka luvusta ollut yhtä kiinnostunut. Ja taas toiset luvut luin aivan ahmien.. Paljon hyviä ajatuksia kirjasta löysin.

Jokaisessa luvussa Maxwell myös kertoo esimerkkejä henkilöistä, jotka ovat toteuttaneet unelmiaan. Se tekee kirjan käytännönläheiseksi. Kirjoittaja on myös itse menestynyt elämässään ja omien unelmiensa toteuttamisessa, joten hän tietää mistä puhuu.

Toki nuo kirjassa esiintyvät unelmien toteuttajat tuppaavat olemaan melko suuria menestyjiä. Olisi mukavaa lukea unelmakirja, jossa kerrottaisiin aivan tavallisen pienen ihmisen unelmien toteutumisesta. Ehkä joku suomalainen osaisi paremmin kirjoittaa pienistäkin ihmisistä...

Maxwell on seurakunnan johtaja ja siten ilmeisesti pastori, joten aina silloin tällöin hän viittaa myös Jumalaan ja Raamattuun. Tämä varoitukseksi, jos joku ateisti on kovin allerginen näille asioille - vaikka ei Maxwell toki uskonasioita mitenkään tuputa kirjassa.

Tällainen Jumala-viittaus on muun muassa tässä lainauksessa juutalaiselta Elie Wieseliltä:

Kun kuolet ja kohtaat Luojasi, sinulta ei kysytä, miksi sinusta ei tullut messiasta tai miksi et keksinyt parannuskeinoa syöpään. Sinulta kysytään ainoastaan: Miksi et tullut sinuksi? Miksi et tullut kaikeksi siksi, joka olet? Luojalta saatujen mahdollisuuksien ja edellytysten toteuttaminen edellyttää sitä, että otat vastuun itsestäsi ja elämästäsi. Se edellyttää sitä, että otat aktiivisen johtajan roolin suhteessa itseesi.

Suosittelen kirjaa. Jos tämä aihepiiri kiinnostaa, uskon, että kirjasta löytyy jokaiselle jotain uutta näkökulmaa. Toki siinä omat amerikkaiset vivahteensa on, mutta jos ne eivät häiritse, kirja on ihan ok.

Scanria Oy 2015
237 sivua

2 kommenttia:

  1. Varmasti mielenkiintoinen kirja. Se mikä minua nykyisin vähän hämmentää on toitotus, että pitää tehdä sitä missä on hyvä tai mitä rakastaa. Jotain voi tehdäkin, mutta kaikilla ei ole mahdollisuuksia toteuttaa itseään niin kuin haluaa, jos ei ole esim. varaa tai on muita itsestä riippumattomia esteitä, joille ei ehkä voi tehdä mitään.

    Tietysti ihminen voi raivata paljon esteitä tieltään, mutta aina siihen ei ole voimavaroja tai mahdollisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, nuo amerikkalaiset varsinkin näkevät kaikki esteet vain hidasteina. En minäkään välttämättä pysty ikinä työkseni tekemään sitä missä olen hyvä, mutta toivon että jotain unelmia voisi toteuttaa. Ihan näitten pienten voimavarojeni rajoissa...

      Poista