lauantai 13. lokakuuta 2018

Khaled Hosseini: Meren rukous

Kuvittanut Dan Williams
Syyrialainen isä, äiti ja heidän pieni poikansa Marwan odottavat meren rannalla aamua ja laivaa, joka veisi pakolaiset meren yli. Siinä odottaessaan isä kertoo uneen vaipuneelle pojalleen muistojaan Homsin kaupungista ja lapsuudenkodistaan maaseudulla Homsin lähellä. Hän suree sitä, että poika on ollut niin pieni, ettei voi muistaa kaikkea sitä kaunista, mitä oli. Sen sijaan poika muistaa sodan, pommit, kaiken tuhoutumisen ja pelon.

Isä tahtoisi suojella poikaansa pian ylitettävän meren raivolta ja syvyydeltä, mutta tietää, ettei voi. Ei ole mitään takeita siitä, että he pääsisivät turvallisesti yli. Rukous on ainoa apu, mitä isällä enää on jäljellä.

Tämä uutuuskirja ei ole romaani, kuten Hosseinin aikaisemmat teokset, vaan runollinen kuvakirja. Kirjan täyttävät Dan Williamsin herkät kuvat, jotka täydentävät hienosti Hosseinin surumielisen kaunista kerrontaa.

Kirja sai alkunsa meren rannalla kuolleena maanneesta kolmivuotiaasta syyrialaispojasta, jonka kuva levisi maailman mediaan hänen hukuttuaan Välimereen yrittäessään perheineen meren ylitystä syksyllä 2015. Hosseini on omistanut kirjansa niille tuhansille muille, jotka tuon pienen pojan tavoin ovat hukkuneet paetessaan sotaa ja vainoa.

Hosseini lahjoittaa kirjasta saamansa tekijänpalkkiot YK:n pakolaisjärjestölle ja Khaled Hosseini Foundation -säätiölle pakolaisten hyväksi tehtävää työtä varten. Niinpä jos haluat tehdä jotain pakolaisten auttamiseksi, tämän kirjan ostaminen on yksi tapa auttaa!

Meren rukous on todella koskettava teos, joka osoittaa, miten myös lyhyesti voi sanoa paljon. Kirja on nopeasti luettu, mutta sen painava sisältö pysäyttää ajattelemaan. Pakolaiset saattavat olla monille länsimaalaisille kasvotonta massaa, mutta tämä kirja antaa heille kasvot ja äänen. He ovat ihmisiä, joilla on hätä. Ihmisiä, jotka pelkäävät ja pakenevat henkensä edestä. Ei unohdeta heitä!

"Rukoilen, että Jumala ohjaisi alustamme, 
kun ranta katoaa näkyvistä
ja meistä tulee pelkkä mitätön piste
vellovassa vedessä, keikkuva ja kallisteleva,
helposti pois pyyhkäistävä.

Sillä sinä, Marwan, 
olet kallein lasti mitä koskaan on ollut..."

              *******************

Kustannusosakeyhtiö Otava 2018
Alkuteos Sea Prayer
Suomentanut Lotta Sonninen
Kuvitus Dan Williams
Suomenkielisen asun muokannut Tuuli Juusela

2 kommenttia:

  1. Hosseini on yksi lempikirjailijoistani. Blogista löytyy kolmen kirjan esittelyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hosseini on minunkin lempikirjailijoitani, mutta olen lukenut hänen kirjansa jo ennen blogiaikaani. Tosin jostain syystä Ja vuoret kaikuivat on jäänyt lukematta; se olisi kyllä luettava jo kiireesti!! Tuhat loistavaa aurinkoa haluaisin lukea uudestaan, koska se on yksi lempikirjoistani ja sen lukemisesta on jo pitkä aika.

      Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön roskapostikommenttien estämiseksi.